Az Egyesült Arab Emírségekben több esetben harmadik oltás is kell a Sinopharm-vakcinából

2021. március 13. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kettő helyett egy harmadik oltásra is szükség van az Egyesült Arab Emírségekben a már Magyarországon is elérhető egyik kínai vakcinából, a Sinopharm termékéből, miután úgy találták, hogy bizonyos esetekben két oltás nem vált ki megfelelő mértékű védettséget, vagyis a szervezet nem termel elég antitestet a beoltottaknál, írja a Wall Street Journal.

A lap cikke szerint viszont egyelőre nem tudni, hogy a beoltottak hány százalékánál van szükség a harmadik oltásra is az Emírségek mellett többek között nálunk és Szerbiában alkalmazott oltás esetében, a WSJ megemlíti ugyanakkor, hogy az oltás helyi klinikai vizsgálatát bonyolító G42 Healthcare szerint csak egy tudományos kutatás részét képezi a harmadik oltás. Azt viszont ez a cég sem árulta el, hogy hányan és miért érintettek, az Emírségek egészségügyi hivatal pedig több megkeresésre sem reagált.

A WSJ viszont több, szám szerint nyolc olyan helyivel is beszélt, akiket behívtak a harmadik oltásra, ugyanakkor határozottan állították, hogy nem vesznek részt semmiféle tudományos kutatásban alanyként, és az antitestek számát sem vizsgálták náluk.

Féljünk, ne féljünk?

A Sinopharm-vakcina az egyike a már Magyarországon is engedélyezett és használt koronavírus-védőoltásoknak, a szert ugyanakkor az EU-s gyógyszerészeti hivatal még nem hogy nem engedélyezte, nem is vizsgálta. Ezek után joggal merülhet fel aggodalom a miniszterelnök Orbán Viktornak is beadott vakcina ügyében, de fontos leszögezni, hogy egyelőre nem világos, hány embert érint, ahogy az sem, hogy pontosan milyen körülmények tették szükségessé a harmadik oltást.

A szervezet védelme szempontjából persze nem szerencsés, ha a második oltás után nem termelődik kellő antitest, vagyis nem alakul ki kellő védettség, de az még a legkisebb baj, ha ezt egy harmadik oltással orvosolni lehet.

Nem ismert ugyanakkor, hogy az Emírségekben jelenleg milyen koronavírus-variánsok terjednek, így az sem, hogy esetleg az egyik mutációval van-e összefüggésben a harmadik oltás szükségessége. Ez egyébként nem lenne ördögtől való, korábban a Pfizer- és Moderna-vakcináknál is felmerült, hogy esetleg szükség lehet egy harmadik adagra a dél-afrikai variáns elleni védelem érdekében.

Fontos hozzátenni azt is, hogy az oltási programnak köszönhetően január 31. óta a hétnapos csúszóátlagot nézve lényegében folyamatosan csökken az új koronavírusos esetek száma az országban.

Az Egyesült Arab Emírségek korábbi közlése szerint 31 ezer önkéntes alapján 86%-os hatásosságot mutatott a Sinopharm vakcinája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!