Egy magyar orvos-biológus szerint mielőbb meg kellene vizsgálni a kínai vakcina hatásosságát

2021. április 13. – 22:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus ellen Magyarországon is használt Sinopharm-vakcina hatásosságának átfogóbb vizsgálatát sürgeti Sarkadi Balázs akadémikus, orvos-biológus, hogy pontos képet kapjunk arról, mennyire hatásos az oltás, és mennyi idő után milyen védettséget ad az ezzel beoltottaknak.

Erről a HVG írt egy Sarkadi által a kutató kollégáinak címzett levél alapján – ezt a levelet korábban a Telex is megkapta, ám Sarkadi engedélye nélkül nem akartuk közölni annak tartalmát.

Sarkadi azért szorgalmazza az átfogó vizsgálatot, hogy valódi képet kaphassunk a Sinopharm vakcinája által kialakított védettségről, az oltás hatásosságát ugyanis sem a magyar, sem az európai hatóságok nem vizsgálták, a magyar engedélyeztetés is rendelet alapján történt.

Mivel a hatásosságról csak a gyártó közlése érhető el – a Sinopharm szerint az eredeti vírusváltozat ellen 70-78%-os, a brit variáns ellen 60%-os védettséget nyújt –, minden egyéb ellenőrizetlen.

„A hazai adatok egyelőre anekdotikusak, hiszen nem történt lényegi, szélesebb körű vizsgálat. A klinikákon történt vizsgálatok szerint azonban több Sinopharm-vakcinával oltott páciensnél három hét után sem volt mérhető ellenanyag (kvantitatív vizsgálatok), ráadásul ebből négy esetben a páciens több hét után megfertőződött a CoV-2 vírussal, és klinikai kezelésre szorul”

– áll Sarkadi levelében. Az MTA rendes tagja felveti azt is, hogy a Sinopharm vakcinájának elsősorban antitestválaszt kellene kiváltania, „ugyanakkor egyre több hazai adat van arra vonatkozóan, hogy a CoV-2 ellenes antitest több hét után sem jelenik meg az evvel a vakcinával oltottak szérumában.”

Sarkadi tehát nem vonja kétségbe a kínai vakcina hasznosságát, pusztán arra világít rá, hogy mindenki szerint az volna a legjobb eset, ha az aggodalom feleslegesnek bizonyulna, és kiderülne, hogy a Sinopharm-vakcina „igen magas százalékban pozitív antitesteredményt és megfelelő klinikai védettséget ad.” Ehhez viszont szükséges a vizsgálat, ami Sarkadi szerint alacsony költséggel elvégezhető lenne.

Kedden egyébként Rusvai Miklós virológus is arról beszélt, fontos lenne tisztán látni a Sinopharm-oltás ügyében, és szerinte ezt egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan el is lehetne intézni.

Vannak nemzetközi árulkodó jelek

Elsőként az Egyesült Arab Emírségekben merült fel, hogy bizonyos, ritka esetekben szükség lehet egy harmadik adagra is a Sinopharm-oltás esetében, majd Szerbiában, sőt, Kínában is előkerült ugyanez a kérdés, igaz, a kínai járványügyi központ később erősen árnyalta a korábbi nyilatkozatot. Erre reagálva a Sinopharm annyit közölt, hogy megvizsgálja, szükség van-e harmadik emlékeztető oltásra is a hatásosabb védettség érdekében.

Ami a magyarországi helyzetet illeti, Müller Cecília országos tisztifőorvos április 12-én azt mondta, „nincs ok változtatni a Sinopharm-vakcina alkalmazásán”, de ha hivatalos adat jön a gyártótól vagy valamilyen hatóságtól, akkor megteszik a szükséges lépéseket, ahogy azt egyébként bármilyen más vakcina esetében is tennék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!