A kínai járványügyi központ vezetője nem úgy értette, hogy nem olyan hatásosak a kínai vakcinák

2021. április 12. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Gao Fu, a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója a kínai diktatúra angol nyelvű pártlapjának, a Global Timesnak vasárnap úgy nyilatkozott, hogy „teljes félreértés”, hogy beismerte volna azt, hogy kevésbé hatékonyak a kínai vakcinák. A szakember állítása szerint csak arról beszélt, hogy hogyan lehetne javítani az oltások hatásosságát.

Vasárnap számoltunk be arról, hogy a szakember szombaton egy konferencián arról beszélt, hogy nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák (ilyen a Sinovac, valamint a Magyarországon is bevetett Sinopharm-vakcina).

A járványügyi vezető egészen pontosan az mRNS-alapú vakcinákkal (ilyen például a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája) összehasonlítva mondta azt, hogy az inaktivált víruson alapuló vakcinák kevésbé hatásosak.

A kínaiak szerint a Sinopharm-vakcina (melyből az Európai Járványügyi Központ adatai szerint már csaknem egymillió dózist adtak be Magyarországon) 79 százalékos hatékonyságú, azonban a klinikai kutatások harmadik fázisának eredményeit máig nem tették közzé.

A Sinovac-vakcina hatékonyságát a gyártó hasonlóan magasra, 80-90 százalékosra tette, azonban Brazíliában is tesztelték a vakcinát, miután az ország kormánya 100 millió dózist rendelt belőle, és az oltás a tesztelés harmadik fázisában mindössze 50,38 százalékos hatásosságúnak bizonyult.

Gao Fu szerint nem meglepő, hogy akadnak kisebb problémák a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban, hiszen a történelem során még sosem használták őket, és rekord idő alatt, mindössze néhány hónapon belül sikerült a vakcinákat kifejleszteni.

Így aztán természetes, hogy kisebb módosításokat kell eszközölni a hatásosság javítása érdekében. A szakember szerint megoldás lehet egy harmadik dózis beadása, az oltások közti idő hosszának módosítása, vagy különböző a vakcinák keverése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!