A kínai járványügyi központ vezetője: nem olyan hatásosak az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák

Másolás

Vágólapra másolva

Nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget a kínai vakcinák, mondta ki az AP hírügynökség szerint a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu szombaton egy konferencián, amelyet Csengtu városában, az ország délnyugati részén rendeztek. Gao Fu az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinákról beszélt, ilyenből kettő van: a Sinovacé, illetve a Sinopharmé, amelyet Magyarországon is használnak.

A járványügyi vezető az mRNS-alapú vakcinákkal összehasonlítva mondta azt, hogy ezek kevésbé hatásosak.

Megoldásként felvetette, hogy lehetne módosítani az adagoláson, az oltások közti idő hosszán, vagy emelhetnék az ismétlő oltások számát. A másik lehetőség a vakcinák keverése, ez hivatalos mérlegelés alatt van jelenleg Gao szerint. A vakcinakoktélokról mint lehetséges kiútról itt írtunk részletesen.

Az AP felidézi, hogy Brazíliában a Sinovac Biotech nevű kínai gyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik fázisában mindössze 50,38 százalékos hatásosságúnak bizonyult. Ugyanennek a vakcinának a hatásosságát Kína 80-90 százalékosra tette.

A pekingi vezetés egyelőre nem engedélyezte külföldi vakcinák használatát Kínában. Gao decemberben még arról beszélt, hogy bejött a döntésük, hogy inaktivált vakcinákat fejlesztenek, és hogy a nyugaton fejlesztett mRNS-vakcináknál nem lehet kizárni a mellékhatások kockázatát, mert ezeket egészséges embereken korábban még nem alkalmazták.

A szombati konferencián azonban már elismerően beszélt az mRNS-alapú vakcinákról, és azt mondta, hogy nem szabad csak azért nem foglalkozni velük, mert már van többféle vakcinájuk. (A két inaktivált víruson alapuló mellett egy vektorvakcinát is engedélyeztek Kínában, ezt a CanSino fejlesztette, és Magyarországon is engedélyt kapott, bár egyelőre lekerült a napirendről a beszerzése.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!