Szijjártó: Egyelőre nem érkezik a kínai CanSino- és az indiai Covishield vakcinából Magyarországra

2021. április 9. – 12:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre lekerült a napirendről a kínai CanSino- és az indiai Covishield vakcina beszerzése, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón az ATV kérdésére. Mint mondta, csak akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésére, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni – a szállítási határidők miatt azonban ez a feltétel a két keleti vakcina esetében nem teljesülne.

Még március végén jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy ugyan szerződést még nem kötöttek, de heteken belül érkezhet több millió dózisnyi oltás a kínai CanSino- és az indiai Covishield vakcinákból. Korábban írtunk arról, hogy a kínai CanSino-vakcina március 22-én kapott vészhelyzeti használati engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Az OGYÉI ugyanezen a napon engedélyezte az indiai Covishield behozatalát is, ami lényegében az AstraZeneca megfelelője indiai gyártásban – erről itt írtunk hosszabban.

Pénteken viszont a Magyar–Román Gazdasági Vegyes Bizottság ülése után Szijjártó arról beszélt, hogy mégsem vásárolunk ezekből a keleti oltóanyagokból.

„Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket

– mondta Szijjártó a sajtótájékoztatón – A vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább.”

Szijjártó megemlítette, hogy Oroszországból eddig határidőre leszállítottak 800 ezer dózisnyi első oltást a Szputnyik V vakcinából, és még 200 ezer dózisnyi első oltás van még hátra, amit még áprilisban le fognak leszállítani. Ehhez jön még hozzá 500 ezer adagnyi második oltás, valamint a még hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a második adagokat. „Ennek az időtáblázatának az összerakása zajlik” – mondta a külügyminiszter.

A kínai Sinopharm-vakcina szállítói pedig „már előteljesítésben vannak”, ugyanis az áprilisra rendelt 500 ezer kínai vakcinából 100 ezer már megérkezett, és most ütemezik a további leszerződött mennyiség szállítását.

Nemcsak a keleti vakcinákból, de az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokból is érkezik bőven Magyarországra: szerdán nagyjából 250 ezer Pfizer–BioNTech-vakcinát szállítottak le, áprilisban pedig összesen csaknem 1 millió dózisnyi érkezhet a Karikó Katalinék által fejlesztett mRNS-vakcinából.

Jövő héttől pedig már hatféle oltóanyag áll majd rendelkezésre itthon, közölte pénteken az operatív törzs. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője számolt be arról, hogy az amerikai Johnson & Johnson egydózisú Janssen-vakcinájából is érkezik majd Magyarországra várhatóan 28 ezer adag.

Ebben a cikkben gyűjtöttünk össze mindent, amit tudni kell a most itthon felhasználható vakcinákról, a koronavírus elleni oltóanyagok működését pedig ebben a Telexikon videóban mutattuk be részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!