Maruzsa Zoltán: Minden készen áll az április 19-i nyitásra

2021. április 9. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az április 19-i dátum továbbra is változatlan, az óvodák és az általános iskolák a tervek szerint nyitnak, ám a 9-12. évfolyamokon köznevelésben és szakképzésben is csak május 10-én állnak vissza a tantermi oktatásra – jelentette be az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki azt mondta, minden készen áll az iskolák, óvodák április 19-i nyitására. Azokon a helyeken, ahol több megbetegedés is történt, ún. honvédségi mentesítés is történt.

A középiskolák azért tartanak zárva, mondta, mert az április 19. nagyon közel van az érettségi kezdetéhez, és a középiskolákban az érettségi lebonyolítása egyébként is a hagyományos oktatás átszervezését szokta kívánni, illetve szeretnék, ha biztonságosak lennének az érettségik. Csütörtökön még a középiskolák zárva tartásáról nem volt szó, a kormány akkor még biztonságosnak ítélte a nyitásukat.

Az érettségikről és a középiskolák zárva tartásáról Orbán Viktor is beszélt a szokásos, péntek reggeli interjújában, a Kossuth rádióban, itt jelentette be, hogy csak írásbeli vizsgákat tartanak. Ezt megerősítette Maruzsa Zoltán is az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Főszabályként írásbeli érettségik lesznek, de a szóbeli és gyakorlati vizsgákat meg kell szervezni azokból a tárgyakból, ahol csakis szóbeli vizsgalehetőség van – magyarázta. A részletszabályokat később közlik, de az írásbelik során egy teremben továbbra is tízen lehetnek bent, lázmérés lesz, és maszk. Több mint 110 ezer érettségizőre számítanak. Különböző mentességeket, csakúgy, mint tavaly, idén is alkalmaznak majd.

Például testnevelésből szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni, gyakorlati vizsgarésznél azonban az úszás és a küzdősport gyakorlatait el kell hagyni, ezek ugyanis fokozottabb fertőzésveszéllyel járnak. Emellett, bármely vizsgatárgy esetében igaz az, hogyha egy vizsgázó középszinten elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot, akkor tehet szóbeli vizsgát.

Azok a pedagógusok, akiket az érettségik napjára hívtak be második körös oltásra, később, a hétvégén vehetik fel az oltásukat – mondta Maruzsa, aki megköszönte a pedagógusok segítségét a digitális oktatásban.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy csütörtökön a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt 615 esetben intézkedtek. Vendéglátóüzletek körén kívül más üzletben nem történt bezárás, és vendéglátóhelyeket sem kellett ideiglenesek bezáratni.

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője adott tájékoztatást a járványügyi adatokról. Beszámolt az új napi fertőzöttekről és az új napi halálos áldozatokról, és részvétét fejezte ki a családoknak. Azt mondta, jövő héttől már hatféle (Janssen egydózisú a hatodik) egy oltóanyag áll rendelkezésre, jelenleg Magyarországon 26,7 százalék az átoltottság mértéke. Galgóczi hozzátette: nem szabad válogatni az oltóanyagok közül, akinek felajánlják, vegye fel az oltást.

Említette, hogy sokan tartanak az oltási reakcióktól, de ezek természetes velejárói az oltásoknak. A leggyakrabban a fájdalom, duzzanat az oltás helyén, fáradtságérzés, láz, hőemelkedés, fejfájás, izom-, és ízületi fájdalom fordul elő, nagyon ritka a nyirokcsomó duzzanat, rossz közérzet, végtagfájdalom.

Hangsúlyozta: a második oltást is meg kell kapni a magasabb szintű védelemhez.

Koronavírus-fertőzöttként összesen 22 966-an haltak meg Magyarországon mostanáig. Az elmúlt 24 órában egy 14 éves lány is elhunyt fertőzöttként – rá külön nem tért ki az osztályvezető.

Az operatív törzs munkatársai pénteken egyetlen újságírói kérdést sem olvastak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!