Újabb kínai vakcina kapott vészhelyzeti engedélyt Magyarországon

Újabb kínai vakcina kapott vészhelyzeti engedélyt Magyarországon
A CanSino Biologics vakcinája a cég wuhani központjában 2020 márciusában – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai CanSino Biologics bejelentette, hogy a koronavírus elleni oltóanyaga Magyarországon vészhelyzeti használati engedélyt kapott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) – írja a Reuters.

Cikkünk írásakor az OGYÉI honlapján még semmilyen arra utaló információ nem érhető el, hogy új vakcinát engedélyeztek volna. A cég honlapján sem találni ennek nyomát. A Telex információi szerint a CanSino vakcináját már korábban, még a Sinopharm-vakcina és a Szputnyik V engedélyezése előtt vizsgálta a gyógyszerhatóság, de akkor a szakértők szerint még nem volt elérhető elegendő információ róla.

Frissítés (12:10): Cikkünk megjelenése után Müller Cecília országos tisztifőorvos hivatalosan is megerősítette, hogy az OGYÉI engedélyezte a CanSino vakcináját. Müller egy másik vakcina friss engedélyezését is bejelentette, de ez valójában nem teljesen új vakcina: a Covishield az AstraZeneca oltóanyagának az indiai Serum Intézet által gyártott kiadása.

65 százalék, egy adag is elég, idősek is kaphatják

A CanSino vakcináját katonai használatra már júniusban engedélyezték, de a harmadik fázisú tesztjeit csak szeptemberben kezdték meg. Ahogy a többi kínai vakcinánál, ennél is fennáll az a független szakértők által többször kritizált helyzet, hogy a harmadik klinikai tesztfázis eredményei – amelyek alapján a Reuters szerint a magyarországi engedélyt is megkapta a vakcina – nyilvánosan nem érhetők el.

Az OGYÉI a hírügynökség információi szerint a harmadik fázisú vizsgálat eredményei alapján hagyta jóvá a Convidecia nevű vakcinát. A CanSino oltóanyaga virálisvektor-alapú, azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt. Ezt egy vektorként használt másik vírusba, egy adenovírusba építik be, amelyet úgy módosítottak, hogy ártalmatlan és szaporodásra képtelen legyen.

Ez a vakcina ezzel eltér a többi kínai vakcinától, amelyek hagyományos módon, elölt koronavírus felhasználásával készültek. Az orosz Szputnyik V, illetve az amerikai Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen és a brit–svéd AstraZeneca oltóanyaga szintén vektorvakcina. A CanSino vakcinájának előnye, hogy – a Janssen vakcinájához hasonlóan – egy adag is elég lehet belőle, illetve a tárolása is könnyebb, mint az extra hideget igénylő vakcináké. A második fázisú klinikai tesztek alapján 60 év fölöttieknek is biztonsággal beadható.

Ahogy arról a Telex korábban beszámolt, ezt a vektorvírus-alapú, egydózisos vakcinát március elején engedélyezték Kínában. Akkor a kínai pártlap azt írta róla, hogy vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatásosságú, és 90,9 eséllyel előzi meg a komolyabb megbetegedést. Kínán kívül engedélyt kapott már Pakisztánban és Mexikóban is.

Nem tudni, hány adag jöhet, és mikor

A magyar engedély híréről a Global Times nevű, angol nyelvű kínai pártlap is beszámolt. Eszerint a lapnak maga a CanSino mutatott meg az engedélyről hivatalos dokumentumokat. A lap cikke szerint azonban

arról még nincs információ, hogy mekkora mennyiség jöhet ebből a vakcinából Magyarországra, és mikor érkezhet az első szállítmány.

Kínában mindenesetre úgy számolnak, hogy egy év alatt 500 millió ember beoltásához elegendő mennyiséget tudnak belőle gyártani.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumot, az operatív törzset és az OGYÉI-t is megkérdeztük, meg tudják-e erősíteni a Reuters információját, és ha igen, mikortól lehet oltani a CanSino vakcinájával. Ha érdemben reagálnak, beszámolunk róla.

Jól jönne az újabb vakcina

Mint akkoriban megírtuk, a már magyar használatban lévő kínai vakcinának, a Sinopharm oltóanyagának a kormány január végén rendeleti úton csinált helyet, szükségtelenné téve a gyógyszerhatósági vizsgálatot. A Sinopharm vakcinája fontos szerepet játszik a magyar oltási programban. A kormány az uniós beszerzésből érkező vakcinák mellett nagyban támaszkodik a keleti vakcinákra a lakosság minél gyorsabb átoltásához. Ebben lehet majd segítségére a CanSino vakcinája is.

Magyarország az Európai Unió élmezőnyében áll a lakosság népességarányos átoltottságában. Egy másik fontos mutatóról, az oltási program hatékonyságáról azonban a kormány nem tesz közzé adatokat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) felé viszont minden tagállamnak adatközlési kötelezettsége van, így az ECDC összesítéséből kiderül, hogy Magyarország milyen arányban használta fel az országba már megérkezett vakcinákat. Ezek alapján a mezőny legvégéről mostanra a középmezőnybe kapaszkodtunk fel.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, 2,5 millió ember beoltása után lehet majd megkezdeni a fokozatos nyitást, a korlátozások feloldását. Mint írtuk, a kitűzött oltási ütemtől ugyan el vagyunk maradva, de ha áprilisra sikerül beoltani 2,5 millió embert, akkor a fertőzésen már átesettekkel együtt 5 millió ember élvezhet valamilyen védettséget. Ez még mindig kevés lesz a teljes nyitáshoz, hiszen egy beoltott ember is elkaphatja a vírust, és akár tovább is adhatja másnak.

A vasárnapról hétfőre jelentett magyarországi adatok alapján elmondható, hogy soha nem kerültek ilyen sokan egy nap alatt kórházba, valamint lélegeztetőgépre a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta. A beoltottak száma így alakul:

A koronavírus elleni vakcinák működését ebben a Telexikon videóban mutattuk be részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!