Elmarad az orosz vakcina magyar klinikai vizsgálata

Elmarad az orosz vakcina magyar klinikai vizsgálata
Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

December végén jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy klinikai vizsgálat indul Magyarországon a Szputnyik V nevű orosz vakcina tesztelésére, de a készítmény néhány nappal ezelőtti engedélyezése után ez okafogyottá vált, és az erre szánt adagokat az általános oltási program keretében használhatják majd fel – derül ki a Népszava cikkéből.

Bár a lap azt emelte ki a cikkében, hogy a hazai engedélyezést végző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem a magyar klinikai vizsgálatok alapján adta ki a Szputnyik V engedélyét, ez valójában nem új és nem is meglepő információ. A háromezer fős vizsgálat önmagában amúgy sem lett volna túl acélos bizonyíték a vakcina értékelésében, másrészt egy hónap sem telt el Kásler december 26-i bejelentése óta, így elég idő se lehetett volna a vizsgálat lefolytatására, pláne az eredmények kiértékelésére.

Azt, hogy a magyar engedélyezési folyamatban az oroszországi harmadik fázisú vizsgálat eredményeit tekintette át a hatóság, maga az orosz gyártó is világossá tette a csütörtöki közleményében, majd közvetve Szentiványi Mátyás OGYÉI-főigazgató is utalt erre a Magyar Hírlapnak adott interjújában:

„Például az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek”

– mondta.

Lesz elég, nem lesz elég, tesztelünk, lesz elég, nem tesztelünk

Érdemes azonban megemlékezni arról a mozzanatról, hogy a magyar klinikai vizsgálat végül elmarad. Kacskaringós úton jutottunk el idáig: a magyar kormány november óta szinte naponta beszámolt arról, hogy hamarosan orosz vakcina érkezhet Magyarországra, amellyel meg is kezdődhet az oltási program. Még az orosz fejlesztés hazai gyártása is felmerült, az akkori hírek szerint már a hazai gyártó is egyeztetett az orosz féllel.

Aztán a téma fokozatosan elhalt, és több hónapos ígérgetés után Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter végül december 31-én az Atv-nek elmondta, hogy Oroszország nem győzi gyártókapacitással, így nem fog tőlük a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség érkezni. Az eleinte csak ízelítőnek szánt első kisebb szállítmányról ekkortájt jelentette be Kásler Miklós, hogy klinikai vizsgálatban fogják felhasználni.

Ekkor úgy tűnt, itt az orosz vakcina magyarországi történetének vége. Aztán három héttel később a vakcina megkapta a magyar hatóság engedélyét.

A Szputnyik V-t szerdán engedélyezte az OGYÉI, a brit AstraZeneca vakcinájával együtt (utóbbit saját vizsgálat nélkül, a brit gyógyszerhatóság nyomán).

Ezek a fordulatok arra utalnak, hogy az utolsó pillanatig a magyar kormány sem lehetett biztos abban, hogy Oroszország rendelkezésre fogja-e tudni bocsátani kellő mennyiségben a vakcinát, különben nem nem sok értelme lett volna a klinikai teszt bejelentésének. A Népszava úgy tudja, hogy a legutóbbi fordulat miatt a magyarországi vizsgálat végül el sem indult, és az erre szánt hatezer adagot beforgatják majd az oltási programba. (Ugyanerről számolt be pénteken a Portfolio is.)

Kétmillió adag jön, ha jön

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy aláírták a szerződést az orosz vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő oltás fog az országba érkezni. Már ha az orosz fél győzi majd kapacitással, mert egyelőre belföldre sem elég az a mennyiség, amit elő tudnak állítani.

De feltehetően prioritás lesz a magyarországi szállítás teljesítése, hiszen Oroszországnak jó reklám, hogy egy uniós ország is engedélyezte a vakcinát, ezt a gyártó közleménye is a címében emelte ki, és a készítmény európai uniós engedélyezését is épp a magyar engedély kiadásának a napján adta be az uniós gyógyszerhatósághoz.

Az OGYÉI csütörtöki közleménye szerint az engedély feltételei között szerepel, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának is. Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá, és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!