Most még az oroszokra sincs elég a Szputnyik V-ből, amit Magyarországon engedélyeztek

Legfontosabb

2021. január 21. – 15:07

frissítve

Most még az oroszokra sincs elég a Szputnyik V-ből, amit Magyarországon engedélyeztek
Az oroszországi Krasznodar város kórházában várakoznak emberek az oltásra 2021. január 21-én – Fotó: Vitaly Timkiv / Sputnik

Másolás

Vágólapra másolva

Bár Magyarország az EU-ban elsőként engedélyezte a koronavírus elleni orosz vakcinát, egyelőre Oroszországban is akadozik a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség legyártása. A Kreml is elismerte, hogy a vártnál lassabban halad az oltás: a legátoltottabbak között lévő Moszkva megye is csak 0,66 százalékon áll. Eközben a Szputnyik V-vel szembeni hazai bizalmatlanságot is le kell győzni, bár a lakosság oltási hajlandósága növekszik. Az azonban nem látszik, mitől lesz a magyarországi szállításhoz a közeljövőben elegendő mennyiség.

Frissítés 17:43: Ahogy arról szerdán írtunk, engedélyezte a gyógyszerészeti intézet (OGYÉI) a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát. Az engedély feltételei között viszont szerepel az is, hogy a vakcina megfeleljen a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának. Az NNK minden egyes gyártási tételt is laboratóriumban vizsgál meg, és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását, írta a Telexnek küldött levelében az OGYÉI.

A vakcina gyártását felügyelő Közvetlen Beruházások Oroszországi Alapja (RFPI) vezetője csütörtökön elmondta: nagyon hamar megkezdik a vakcina kiszállítását Magyarországra. Igaz, Kirill Dmitrijev a TASZSZ-nak adott nyilatkozatában sem a mennyiségről, sem a dátumokról nem árult el konkrétumokat.

Ennél többet Gulyás Gergely sem mondott a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pénteken tud részletesebb adatokkal szolgálni.

Hirtelen egyszerű lett a tárolás

A jelek szerint mindenesetre a szállítás jóval egyszerűbben megoldható, mint a hosszú távon mínusz 70 fokon őrizendő Pfizer–BioNTech esetében.

Az orosz egészségügyi minisztérium ugyanis csütörtökön hivatalosan is engedélyezte, hogy a Gamalei járványügyi és mikrobiológiai kutatóközpont által kidolgozott Szputnyik V vakcinát plusz 2 és 8 fok között tárolják – ez a szállításra is érvényes –, ami jelentősen megkönnyíti az oltóanyag kezelését. Eddig csak a mínusz 18 fokon tárolható variáns volt, ez is forgalomban marad – közölte Mihail Murasko egészségügyi miniszter. Bejelentése előtt néhány nappal a hírekben megjelent, hogy van olyan régió – például a dél-szibériai Altaj –, ahol a hűtést biztosító infrastruktúra hiányossága is lassította az oltási program ütemtervét.

Van belőle elég?

Az elsődleges kérdés most az, honnan lesz elegendő anyag, a gyártás ugyanis lassabban halad a tervezettnél, így az oroszországi oltóprogram is akadozik.

A jelenlegi tempóval tíz év alatt érnék el a célul kitűzött 60 százalékos átoltottságot. Ez ráadásul a beoltottak arányát tekintve élen járó Moszkva megye adatai alapján állítható – írta a Novaja Gazeta. A 7,5 milliós megyében – amelynek közigazgatásilag nem része a 12 milliós Moszkva – 0,66 százaléknál tartanak. Az arány szigorúan véve ennél is alacsonyabb: egyelőre csak 11 ezer ember kapta meg a teljes védelmet jelentő mindkét oltást.

Argentínába érkező Szputnyik V-szállítmány Buenos Aires repterén 2021. január 16-án – Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Argentínába érkező Szputnyik V-szállítmány Buenos Aires repterén 2021. január 16-án – Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

„A vakcina mindkét összetevőjének gyártása felpörgőben van, ez rendkívül nagy feladat. Természetesen nem zárható ki, hogy néhol a növekvő igény miatt ideiglenes nehézségek léphetnek fel” – kommentálta a hiányt az elnöki szóvivő azután, hogy az uráli régióban – így az 1,4 milliós Jekatyerinburgban – a napokban egy időre leállt a lakossági oltás.

Mindez az ország földrajzi méreteivel is magyarázható – mondta Dmitrij Peszkov, aki szerint a gyártás és így az oltás üteme is eléri a tervezettet.

A 145 milliós Oroszországban hivatalosan csaknem 68 ezer koronavírus-fertőzött ember halt meg – az elmúlt napon 597 –, ez lakosságarányosan a felét sem éri el az elmúlt 24 órában rögzített, 98 halálos áldozatot jelentő magyarországi adatnak. Az elmúlt napon 21 ezer új fertőzést regisztráltak, de 26 ezer embert nyilvánítottak gyógyultnak, így az eddig 3,6 millió embert megfertőző vírus terjedése visszaszorulóban van.

A Kreml optimizmusát azonban árnyalja, hogy Oroszország több tucat megyéjében, a Kaukázustól Szibériáig arról számoltak be, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vakcina.

A már említett 7,5 milliós Moszkva megye januárban 87 ezer adagot kap, februárban 200, márciusban 300 ezret. (A teljesnek mondott védelemhez két oltás szükséges.)

Ez azt jelenti, hogy a tervezett ütem mellett is körülbelül 300 ezer embert, azaz a lakosság 5 százalékát oltják be a megyében, amely Oroszország lakosságának 5 százalékát adja, ráadásul a legkönnyebben elérhető.

Országosan messze nem lehet ezzel a tempóval számolni: januárban a Szputnyik V-ből 330 ezer adag legyártását tervezik, ennek a negyede jut tehát a főváros környékére, kézenfekvően legalább ennyi pedig magába Moszkvába.

Országosan eddig a legoptimistább számítás szerint is legfeljebb 200 ezer embert oltottak be a 145 millióból.

Eperjes Károly bízik benne, hát az oroszok?

Egy hónapja készült az utolsó felmérés arról, mennyire bízik a lakosság a Szputnyik V-ben. Eszerint csak 38 százalék kész vele beoltatni magát – azaz láthatóan kevésbé bíznak benne, mint Eperjes Károly színész.

Ez nem általában oltásellenességet jelent: a megkérdezettek 10 százaléka volt általában elutasító mindenféle vakcinával szemben. (Igaz, a Levada Centr felmérése arra nem tért ki, hogy a Szputnyik V-t elutasító, de egyébként nem oltásellenesek a koronavírus ellen máshol kifejlesztett vakcinával szemben is bizalmatlanok-e.) Az elméleti hozzáállásnál beszédesebb a gyakorlati: a 350 ezres Podolszkban a január 16–30. közötti időszakra 329 jelentkező iratkozott fel oltásra.

Férfit oltanak be egy oltóponton az oroszországi Volgográdban 2021. január 20-án – Fotó: Kirill Braga / Sputnik
Férfit oltanak be egy oltóponton az oroszországi Volgográdban 2021. január 20-án – Fotó: Kirill Braga / Sputnik

Az elnök által a napokban elrendelt tömeges oltás megkezdésével az arány minden bizonnyal javulni fog, amennyiben lesz elegendő vakcina.

Az olajban gazdag Tyumeny megyében is csak ezrekben mérik a beoltottakat, azok, akik már mind a két oltást megkapták, csak néhány százan vannak a 3,7 millió lakosból. A megye szerint február végéig még összesen 70 ezer adag vakcina érkezik, az átoltottság tehát legjobb esetben is alig 1 százalékos lesz a tél végére. Az ország nagy részén hasonló adatokkal kell számolni.

A Jekatyerinburgot is magába foglaló, 4,3 milliós Szverdlovszk megyében már több hete megkezdődött az oltás, mindeddig azonban összesen 15 ezer vakcinát kaptak, és ebből 13 ezer embert oltottak be – egyelőre tehát alig vannak, akik a teljes védelmet jelentő kétszeri oltáson túleshettek, az újabb szállítmányhoz velük ugyanúgy kell számolni. A kormányzó szerint hamarosan újabb hatvanezer, majd a következő hónapban százezres tétel érkezik, ám nem tudni, hogy ez csupán kincstári optimizmus, vagy megalapozottan lehet arra számítani, hogy a gyártókapacitás nagyságrendekkel nőni fog napokon belül.

Márpedig ez kulcskérdés, amennyiben érdemi mennyiségre számít a vakcinából a magyar kormány.

Merkel sem ellenzi

Az orosz vakcinát eddig tíz ország engedélyezte: a volt Szovjetunióból Belarusz és Türkmenisztán, Dél-Amerikából Argentína, Bolívia, Paraguay és Venezuela, Afrikából Algéria, a Közel-Keleten a Palesztin Hatóság és az Egyesült Arab Emírségek, Európából Szerbia és az EU-n belül eddig egyetlenként Magyarország.

Kirill Dmitrijev korábban elmondta: az EU több országa érdeklődik a vakcina iránt. Konkrét országokról azonban nem beszélt.

Ez azonban hamar változhat, miután a német kancellár rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön kijelentette: a politikai nézeteltérések ellenére nincs akadálya a humanitárius együttműködésnek Oroszországgal – írta az MTI. Angela Merkel szerint a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!