Gulyás: Már februárban lesz védettséget igazoló plasztikkártya

2021. január 21. – 11:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elégedetlen az Európai Gyógyszerügynökséggel a kormány, amely gyorsítaná a vakcinabeszeréseket, de a társadalom jelentős részének átoltottságáig nem tervez enyhíteni a jelenlegi korlátozásokon. A Telex kérdéseire ezúttal sem jutott idő a kormányinfón.

Csütörtökön este tanácskoznak az uniós tagállami vezetők, hogy megvitassák az EU oltóanyagbeszerzésének állását, de a magyarországi oltásprogramról, a terv szerinti vakcinabeadások üteméről és részleteiről, valamint a tervezett vakcinaigazolásokról is megkérdeztük a kormányt a csütörtöki, online kormányinfóra szerda délutáni határidővel elküldött kérdéscsomagunkban.

A Telex kérdéseire ugyan még érintőlegesen sem sikerült érdemben választ adni, ugyanakkor az kiderült:

  • Gulyás Gergely szerint a kormány betartotta az ígéretét, annyi munkahelyet teremtettek, amennyi a vírus miatt megszűnt, hiszen négyezer emberrel többen dolgoztak 2020 decemberében, mint 2019 decemberében.
  • A kormány döntött arról, hogy az egészségügyi béremelés a háziorvosokra és a fogorvosokra is kiterjed, ez mintegy 100 milliárd forintba kerül majd.
  • A kormány dönteni fog az egyetemek helyzetéről és a február 1-je utáni szabályokról, de Gulyás szerint egyelőre nem várható változás, így az egyetemek februártól továbbra is távoktatásban oktatnak majd.
  • A kormány ismét arra kéri Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt, hogy váltsa le a posztjára – Gulyás szerint – méltatlan és alkalmatlan Vera Jourovát.
  • Eddig 331 ezer adag vakcinát kaptunk, ez 165 ezer embernek elég. Ebből 7200 Moderna-vakcina. A mai nappal 140 ezer beoltott ember lesz Magyarországon.
  • Lesz védettséget igazoló okirat, mégpedig egy plasztikkártya, várhatóan februárra.
  • Eddig egyetlen kormánytagot sem oltottak be Magyarországon, mert nincsenek az elsődleges csoportokban.
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!