Ismét azt kéri a kormány, hogy az Európai Bizottság váltsa le Věra Jourovát

2021. január 21. – 11:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Bizottság első alelnöke Gulyás Gergely szerint ismét megengedhetetlen kijelentéseket tett Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban, éppen ezért a kormány ismét arra kéri Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy váltsa le a posztjára – Gulyás szerint – méltatlan és alkalmatlan Vera Jourovát.

Az állam- és kormányfők erős eszközt adtak az Európai Bizottság kezébe a jogállamisági rendelet elfogadásával, amelyet alkalmazva jelentős pénzeket blokkolhatnak az állami beruházások kifizetésénél – nyilatkozta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az osztrák Der Standardnak. Véleménye szerint a jogállamiságért, a szabadságért és a demokráciáért kell küzdeni, amiben segítségükre lesz a január 1-je óta hatályban lévő rendelet. A lap szerint hiába próbál időt nyerni a magyar és a lengyel kormány azzal, hogy a jogállamisági rendelet szövegét az Európai Bíróságra viszi várhatóan februárban, a Bizottság nem fog habozni az uniós költségvetési kifizetések megállításával, ha a magyar vagy a lengyel kormány nem enged a vitás kérdésekben.

A cikk szerint Magyarországon az igazságszolgáltatás, a média és a kisebbségi jogok helyzete vezetett jogállamisági problémákhoz, míg Lengyelországban az igazságszolgáltatás letámadását nehezményezi a Bizottság. Jourová szerint ezek vezettek végül a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárásokhoz, amelyek szerinte évek óta eredménytelenül folynak, mivel a szavazati jog felfüggesztéséhez egyhangú döntés kellene a tagállamok között, de a két kormány egymást kölcsönösen védené egy ilyen szavazásnál.

Jourová szerint az ehhez hasonló eljárások frusztrálóak és használhatatlanok, és egyelőre nincsen az uniós eszköztárban hathatós eszközök az ezek ellen való fellépésre. Erre lehet szerint jó eszköz a kifizetések megvonása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!