Engedélyezték nálunk az orosz vakcinát és az AstraZeneca oltóanyagát is

2021. január 20. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Engedélyezték a magyar hatóságok az AstraZeneca és a Szputnyik V koronavírus-vakcina használatát – közölte az Origo. Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

A Telex a gyógyszerészeti intézetnek (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is írt emailt, hogy erősítsék meg a hírt. Választ egyelőre nem kaptunk, de aztán más forrásból olyan megerősítés jött, hogy az orosz vakcinát valóban engedélyezték. Úgy tudjuk, a kitétellel engedélyezték, a biztonságosságáról még kértek vizsgálatot.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás azt mondta a köztévében, hogy az engedélyezés általában hosszú folyamat, de ezt most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni, ami hatalmas eredmény – idézte az MTI.

Az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Az M1 Híradóban hozzátette: az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni – közölték.

Az oroszok megküldték a szerződéstervezetet

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett vakcinával az Egyesült Királyságban már oltanak. Januárban Indiában is engedélyezték a használatát. A Szputnyik V vakcinával Oroszországban másfél millió embert oltottak be, a készítményt hat országban használják, köztük Szerbiában is. Miután az oroszoknak nincs elegendő gyártókapacitásuk, a brit és az orosz vakcinát fejlesztő két cég együttműködik egymással.

Mindkét oltóanyag ugyanazt a modern technológiát használja, de más elven működnek, mint a Pfizer/Biontech vagy az amerikai Moderna mRNS-alapú készítményei. A brit és az orosz oltóanyagok úgynevezett vektorvakcinák: ezekben egy, a szervezet számára ártalmatlan, sokszorozódásra nem képes adenovírusba klónozzák bele a megcélzott vírus genetikai állományának egy részét. Ez készteti aztán a szervezetet arra, hogy az antigént elkészítse, és ezzel immunválaszt váltson ki.

Az AstraZeneca vakcinája olcsóbb, és elég egy egyszerű hűtőben tárolni, nem kell hozzá mínusz 70 fokos hőmérséklet, mint a nálunk használt Pfizer/Biontech termékénél, vagy mínusz 20 fok, mint a Modernáénál.

A Szputnyik V az eddigi hírek szerint kb. 95 vagy 92 százalékban hatásos. A Szputnyik V-ből Magyarországra december végén 6000 ampullányi vakcina érkezett. Oroszországban 40 ezer ember bevonásával végeztek klinikai tesztelést, aminek az eredménye 91,4 százalékos hatékonyságot mutatott, írta korábban Szijjártó Pézer külügyminiszter a Facebookon. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere december végén arról beszélt, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát 3 ezer magyaron is tesztelik.

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) több ország, köztük Ausztria is sürgeti, hogy a lehető leggyorsabban hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását. A Szputnyik V fejlesztői is az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán 18:13-kor a kormányülés szünetében közleményt adott ki. Ennek tartalma alapján még nem volt egyértelmű, hogy engedélyezték volna a magyar hatóságok a két vakcina alkalmazását:

A magyar gyógyszerészeti hatóság szakemberei jelenleg is Oroszországban vannak és a helyszínen tanulmányozzák az orosz vakcina gyártási folyamatát. Csütörtökön az orosz egészségügyi hatósághoz látogatnak és folytatnak konzultációt. Mindeközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogászai is folyamatosan dolgoznak. Ha a gyárlátogatások és a kapott dokumentációk áttekintése után a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy dönt, hogy megadja a vészhelyzeti használati engedélyt az orosz vakcina magyarországi használatára, akkor alá tudják írni a szerződést, és megállapodást tudnak kötni arról, hogy Magyarországra nagyszámú biztonságos oltóanyag érkezzen.

Szijjártó közleménye szerint az orosz vakcina értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap már megküldte a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti. Szijjártó telefonon egyeztetett Mihail Muraskóval, Oroszország egészségügyi miniszterével, aki egyúttal a magyar–orosz kormányközi gazdasági vegyesbizottság orosz társelnöki pozícióját is betölti.

Szijjártó szerint „szorít az idő”, naponta mintegy százan halnak bele a koronavírusba, és a korlátozó intézkedések napi mintegy 10 milliárd forintos kárt okoznak a magyar gazdaságnak. Minél előbb szeretnének nagy számban hatásos és biztonságos oltást hozni az országba, és azt a magyar embereknek beadni, olvasható a minisztérium közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!