Kásler: Háromezer emberrel elindulhat az orosz vakcina klinikai vizsgálata

2020. december 26. – 21:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 31-én újabb 35 ezer adag koronavírus elleni vakcinaszállítmány érkezik az országba – mondta Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere szombat délelőtt, miután hajnalban megérkezett az első vakcinaszállítmány Magyarországra, és Szlávik János infektológus főorvos beadta az első oltást Kertész Adrienne osztályvezető főorvosnak a Dél-pesti Centrumkórházban.

A centrumkórházból négy további kijelölt oltóhelyre visznek a Pfizer-BioNTech vakcinájából: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem (SOTE) Pulmonológiai Klinikájára, a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba és a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba.

Az Emmi Facebook-oldalán megosztott videó második felében az orosz vakcináról is beszélt Kásler. Mint fogalmazott, „tudósaink folyamatos kapcsolatba vannak három kontinens tudósaival. Többek között a kínaiakkal és az oroszokkal.” Hozzátette,

„a jelenlegi álláspont szerint el tudunk indítani az orosz vakcinával 3 ezer ember esetében egy klinikai vizsgálatot, ami azt jelenti, hogy Magyarországon egy újabb oltási lehetőség biztos tudományos hátterét hozzuk létre.”

Kásler pár hete még csak azt mondta, Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e az orosz vakcina klinikai vizsgálatába. Korábban pedig minödssze arról szólt a kormányzati kommunikáció, hogy a klinikai vizsgálatok eredményeinek orosz dokumentációját tanulmányozza a magyar hatóság, illetve vizsgálja magát a vakcinát, és ez alapján dönt majd az engedélyezésről, ha biztonságosnak találja.

Arról Kásler beszélt először december elején, hogy magyar embereken is tesztelnék a vakcinát, most már azt is tudjuk, hogy 3 ezer ember kell hozzá.

Akkor több kérdést is küldtünk erről a minisztériumnak, de azóta se kaptunk választ. Az orosz Szputnyik V vakcinát fejlesztő Gamaleja Intézet 500 millió főnek elegendő adagot tervez exportálni.

Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit a vakcinákról és a magyarországi oltási programról tudni lehet, illetve érdemes >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!