Kásler Miklós: Az orosz vakcina fejlesztése modern, a WHO által előírt körülmények között zajlik

2020. december 7. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus ellen létrehozott orosz vakcina klinikai vizsgálatába – közölte Kásler, Miklós, az emberi erőforrások minisztere a hétfői online sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Kásler elmondta: „a nagyvonalúan felkínált lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz. A múlt héten Oroszországban járt magyar szakértői delegáció szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, a WHO által által előírt körülmények között zajlik.” – mondta a miniszter.

A delegáció tagja volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy szakértője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Fluart vakcinagyártó orvosai. Őket az OGYÉI orosz megfelelője fogadta, ezután felkeresték az orosz vakcinát előállító laboratóriumot. A küldöttség szerint a gyár rendkívül korszerű, a vakcinagyártás minden egyes fázisát teljesen automata digitális rendszer ellenőrzi, majd ugyanezt az ellenőrzést elvégzi az orosz hatóság is.

A magyar szakemberek ellátogattak arra a klinikára is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be a Szputnyik-V vakcinával. Az emberek az oltás után néhány órát klinikai körülmények között töltenek, majd hazamehetnek. Ettől kezdve a beoltottak videókapcsolatban vannak a Telemedicina 300 orvosának egyikével. Egy adott orvos mindig ugyanazokkal a betegekkel beszél, és minden nap megadott protokoll alapján rögzíti állapotukat egy elektronikus rendszerben.

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. A magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt.

Sarkadi Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia tagja nemrég az MTA honlapján érvelt a szer alkalmazása ellen. Sarkadi kutatócsapatával évtizedek óta vizsgálja az ivermectin hatásmechanizmusát és gyógyszerként történő használatának veszélyeit, véleménye szerint veszélyes a koronavírus ellen használni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 5-én beszélt arról először, hogy decemberben kis mennyiségű orosz oltóanyag érkezik vizsgálatra Magyarországra, és Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni a nagy mennyiségű szállítást.

Oroszországban három vakcináról tudni, a legelőrehaladottabb állapotban a Szputnyik V fantázianevű jár, amelyet a moszkvai Gamaleja Intézet fejlesztett, erről részletesebben ebben a cikkben írtunk. A Telex által megkérdezett virológus, Kemenesi Gábor szerint az orosz vagy a kínai vakcina is lehet jó, de az azokkal kapcsolatos transzparencia probléma lehet. Kockázatosnak tartja, hogy se az oroszok, se a kínaiak nem várták meg a vakcina bevetésével a klinikai tesztek harmadik fázisának eredményeit. A kínai és orosz vakcinákat azonban előbb kezdték el élesben alkalmazni, és csak utána indították el a harmadik fázisú teszteket.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője azt mondta, hogy Oroszország készen áll arra, hogy megossza a vakcina adatait az Európai Gyógyszerügynökséggel. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november végi kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány eddig összesen bő 12 millió adag vakcinát kötött le különféle európai és amerikai gyártóktól, az Európai Unió közös beszerzési keretéből. Emellett kínai, orosz és izraeli vakcinák biztosításáról is tárgyalnak, hogy minden lehetséges irányból biztosítsák az ellátottságot.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!