Az ivermectint évtizedek óta vizsgáló akadémikus is azt írja, hogy ne szedjünk parazitaölőt a koronavírusra

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a magyar köztudatban is megjelent a Covid-19 elleni állítólagos csodaszer, az ivermectin (előző cikkünkben, amiben körüljártuk, hogy miért is nem csodaszer, magyarosan ivermektinként hivatkoztunk a szerre). Ezt a gyógyszerhatóanyagot már régóta ismeri az orvostudomány. Leginkább állatokon alkalmazzák, mert rendkívül hatásos parazitaölő, de néha embereken is bevetik egzotikus élősködők ellen.

Az Index is felkarolta az ügyet, az oldalon több cikk is megjelent, amiben arról írnak, hogy az ivermectin bizony egy olcsó, mellékhatások nélküli csodaszer lehet. Eközben a Nébih figyelmeztetése szerint több állatpatika is arról számolt be, hogy hirtelen megugrott az ivermectint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránti kereslet.

Ezzel azonban Sarkadi Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia tagja nem ért egyet, sőt. Sarkadi kutatócsapatával évtizedek óta vizsgálja az ivermectin hatásmechanizmusát, gyógyszerként történő használatának veszélyeit. A történtek után az MTA honlapján tették közzé írását, amiben azt részletezi, hogy az ivermectin valójában nemhogy nem segít a koronás betegeken, de még akár súlyos veszélyt is jelenthet. Egyébként a WHO, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek és gyógyszerhatóság is veszélyesnek és alkalmatlannak találta a szert.

Ivermectint tartalmazó tesztelés alatt álló gyógyszert mutat egy egészségügyi dolgozó egy Kolumbiai fertőző betegségekkel foglalkozó intézetben 2020 júliusában – Fotó: Luis Robayo / AFP
Ivermectint tartalmazó tesztelés alatt álló gyógyszert mutat egy egészségügyi dolgozó egy Kolumbiai fertőző betegségekkel foglalkozó intézetben 2020 júliusában – Fotó: Luis Robayo / AFP

Sarkadi először az úgynevezett Budapest-Covid-Protokoll (BCP)nevű kezelési útmutatót emeli ki, ugyanis a dr. Merényi Attila által kidolgozott kezelési útmutatóról nem derül ki, hogy bárhol a világon engedélyezték volna ezt a gyógyszer-kombinációt. Az akadémikus arra is kitér, hogy sokan, akik arról beszélnek, hogy az ivermectin bizonyítottan hatásos, leginkább blogbejegyzéseket és „obskúrus folyóiratokban megjelent közleményeket” idéznek, ugyanis eddig nem nagyon volt olyan nagyszabású klinikai vizsgálat, ami hatékonynak találta volna a hatóanyagot.

Sarkadi szerint az ivermectin ajánlása

„kimeríti az emberi életek súlyos veszélyeztetését, (…) a tájékozatlan laikusok egy olyan veszélyes állatgyógyszert alkalmazhatnak, amelyiknek rendkívül súlyos toxikus hatásai vannak, ugyanakkor minden eddigi nemzetközi állásfoglalás szerint alkalmatlan, hatástalan a Covid-19 kezelésére”.

A hatóanyag népszerűségét többen is igyekeznek meglovagolni. Sarkadi egy netes hirdetésre hivatkozik, amiben akad néhány érdekes magyar mondat. Néhány részlet:

  • „Ivermectin coronavirus megvesz eladó a boka egyik fő feladata, érgörcs. Ilyenkor nagyon alapos dermatoszkópos vizsgálatra van szükség a biztos, migrén.”
  • „Mi motiválta, 1500 hotel.”
  • „Ivermectin coronavirus gyógyszertár az átépítések és felújítások következtében jelenleg több korstílus jegyeit is magán viseli, és nem is. Hobo és Rúzsa Magdi – A Bolondok Hajója, de a vezetéshez szükséges papírokat.”

Ez önmagában nem az ivermectin hatékonyságát minősíti, csupán azt illusztrálja, hogy milyen nyilvánvaló átverésbe szaladhatnak bele olyan laikusok, akik kétségbeesésükben állatokon használt parazitaölőt akarnak felhalmozni a Covid-19 gyógyítására. Ez nemcsak pénzkidobás, hanem akár veszélyes is lehet.

Az ivermectin azért hatásos a paraziták ellen, mert az élősködők idegrendszerét támadja. Önmagában és kis dózisban az emlősökre nem veszélyes, de a megjelent kutatások alapján egyrészt kis dózisban főleg nem hatásos (Ausztráliában 3-15 mg az élősködők ellen ajánlott mennyiség, de a Covid-19 ellen a 120 mg is kevés), másrészt ahogy az a BCP-n is látszik, nem önmagában ajánlják, hanem más hatóanyagokkal együtt. Ezzel az a baj, hogy az ivermectin már kis adagban is gátolja az emberi szervezet több gyógyszertranszporterét.

„Az ivermectin felszívódását és az agyba való bejutását meggátló membránfehérjék, elsősorban az ún. P-glikoprotein nevű gyógyszertranszporter biztosítja. Ez a fehérje a bélben és az agyat ellátó vérerekben mintegy ”kipumpál„ számos mérgező anyagot, így az ivermectint is. Ha ez a védőhatás nem érvényesül, pl. egyes P-glikoprotein-hiányos kutyafajtákban, az ivermectin beadása és felszívódása akár végzetes következményekkel is járhat. A transzporterfehérje hiánya vagy alulműködése emberben is előfordul, így az ivermectin beadása közvetlenül is súlyos neurotoxikus hatást válthat ki”

– írja Sarkadi.

Ha az ivermectin gátolja a P-glikoproteint, akkor az ember érzékennyé válhat más gyógyszerekkel szemben, azoknak megváltozhat a felszívódása vagy a toxikus hatása. Gyógyszer-kombinációk esetén emiatt több olyan mellékhatás is felmerülhet, ami működő P-glikoproteineknél nem jön elő. A kutatócsoport előzetes formában nemrég publikálta a transzportergátló jelenséget leíró részletes közleményét.

„Mindezek alapján nyugodtan állítom, hogy a Covid-19-betegségben az ivermectin nyilvánvalóan nem hatékony csodaszer, viszont éppen az erős transzporterfehérje-gátló hatása miatt rendkívül veszélyes lehet. (…) sem az egyoldalú tájékoztatás, sem a gyógyszerhasználat nem játék, és a gyógyszer-engedélyezés folyamata az emberi életeket védő, fontos mechanizmus”

– zárta írását az akadémikus.

A Telex.hu szerkesztőségének tagjai július végén mondtak fel az Index.hu-nál, mert nem látták tovább biztosítva a lap független működését. A Telex.hu a felmondásunk után olvasói támogatásokból jöhetett létre, és így tud igazán függetlenül, korrekten működni. Kattintson ide, támogassa ön is a független sajtót és a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!