Az EU az orosz vakcina miatt figyelmeztette Magyarországot

2020. november 19. – 17:07

frissítve

Az EU az orosz vakcina miatt figyelmeztette Magyarországot
Laboratóriumi asszisztensek szállítják az orosz Szputnyik V vakcinát Budapesten – Fotó: Magyar Külügyminisztérium / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Magyarország az orosz Szputnyik V nevű vakcinát akarja importálni, az az Európai Bizottság szerint biztonsági aggályokat vet fel, és a bizalmat is rombolja, írja a Reuters.

Az orosz vakcina ügye egy újabb konfliktus kibontakozásához vezethet a magyar kormány és az EU között – állapította meg a Reuters, amely idézi az Európai Bizottság szóvivőjét, aki azt mondta:

„felmerül a kérdés, hogy egy tagállam olyan vakcinát akar beadatni az állampolgárainak, amelyet még nem ellenőrzött az Európai Gyógyszerügynökség”.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével, ez alól a a Szputnyik V sem kivétel – közölte az EMA.

Ha az állampolgárok elkezdik megkérdőjelezni a vakcina megbízhatóságát, ha felmerül bennük, hogy a biztonság és a hatékonyság bizonyítására további szigorú tudományos értékelésen kellene átesnie a készítménynek, akkor sokkal nehezebb beoltani a lakosság megfelelő hányadát – mondta a szóvivő.

A nyájimmunitás eléréséhez a populáció legalább 55 százalékának be kellene oltatnia magát, azonban például egy nyolcezer fős brit-amerikai kutatás résztvevői közül ennél kevesebben mondták azt, hogy biztosan beoltatnák magukat. Szakértők szerint a félretájékoztatás és az oltások biztonságosságának túlságosan gyenge ellenőrzése nagy mértékben rombolja a bizalmat.

A Szputnyik V vakcina Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)
A Szputnyik V vakcina Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images)

Az Orbán-kormány azt tervezi, hogy először kis mennyiségben teszteli az orosz vakcinát, de ha beválik, akkor érkezhet majd sokkal több belőle, sőt, magyarországi tömeggyártásra is van esély.

Eddig még nem küldtek adatokat a Szputnyik V-ről

Oroszország azt állítja, hogy a Szputnyik V 92 százalékos hatékonysággal védi az emberi szervezetet a megbetegedéstől. A Moderna és a Pfizer vakcináját a Reuters cikke szerint jóval nagyobb mintán tesztelték, és a hatékonyságuk is jobb. A magyar kormány egyelőre nem válaszolt azokra a kérdésekre, hogy a Szputnyik V-nek csak a magyarországi engedélyezési eljáráson kell átesnie, vagy az uniós eljáráson is, mielőtt forgalomba hozzák.

Az Európai Gyógyszerügynökség közölte, hogy a magyar és az orosz fél eddig semmilyen adatot nem küldött a Szputnyik V-ről. Magyarországon kívül egyébként Brazília, Mexikó, a Fülöp-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek is érdeklődik az orosz vakcina iránt.

Vészhelyzetben, sürgős esetekben engedély nélküli oltóanyagok ideiglenes behozatalára és forgalmazására is van lehetőség az uniós jogszabályok szerint, „kórokozók, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás” terjedésének megakadályozására.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője ugyanakkor közölte: Oroszország készen áll arra, hogy megossza az adatokat az Európai Gyógyszerügynökséggel. Dmitrijev szerint az oltások ügye nem válhat politikai kérdéssé, és hozzátette, a céljuk az, hogy az érdeklődő országok, köztük Magyarország saját maga gyárthassa az oltóanyagot.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője – Fotó: leksey Nikolskyi / Sputnik / AFP
Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagot kifejlesztő szervezet vezetője – Fotó: leksey Nikolskyi / Sputnik / AFP

A WHO-hoz már benyújtották a kérelmet

Oroszország az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) már benyújtotta a Szputnyik V tanúsítási kérelmét – mondta Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője csütörtökön.

Az orosz egészségügyi minisztérium szerint a hasonló elven előállított készítmények az eddigi tapasztalatok alapján két évig tartó védettséget nyújtanak. A WHO szerint a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul a koronavírus elleni vakcina fejlesztésére.

Már megérkezett a minta Budapestre

Csütörtökön megérkezett az Oroszországban gyártott oltóanyag mintája Budapestre, jelentette be Facebook-videójában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Tíz adag érkezett az oltóanyag-mintából, ezeket nagyon különleges körülmények között szállították légi úton Magyarországra, folyamatosan -18 Celsius-fokon tartva.

A magyar szakemberek az elkövetkező időszakban elkezdhetik a vakcina tanulmányozását, hogy a lehető legmegalapozottabb döntést hozzák az esetleges felhasználhatóság és engedélyezés ügyében – mondta. Ezek az átfogó elemző vizsgálatok akkor kezdődhetnek meg, amint megérkezik az orosz gyártótól az oltóanyag teljes dokumentációja, ez is készül, és hamarosan Magyarországon lesz – tette hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy az Orbán-kormány nem mondott olyat, hogy csak az orosz vakcinát használná, általában azt kommunikálják, hogy több vakcina felől is tájékozódnak, legyen az akár európai, amerikai, orosz vagy kínai. A kormány különutas stratégiája a járványhelyzet miatt jogilag működhet, de kockázatos is, erről itt írtunk bővebben.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!