Megérkezett az első adag koronavírus-vakcina Magyarországra

Legfontosabb

2020. december 26. – 07:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat hajnalban Ausztrián át megérkezett Magyarországra a Pfizer-BionNTech első adag vakcinája, amit egészségügyi dolgozók kapnak majd.

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen át érkezett reggel hatkor, írta az MTI. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot rendőri biztosítással továbbítják a hazai oltópontokra.

Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit a vakcinákról és a magyarországi oltási programról tudni lehet, illetve érdemes >>>

Szombat hajnalban érkezett meg Magyarországra az első adag koronavírus-vakcinaFotó: Krizsán Csaba/MTI
Szombat hajnalban érkezett meg Magyarországra az első adag koronavírus-vakcinaFotó: Krizsán Csaba/MTI

Az RTL Klub korábban úgy értesült, hogy a -70 fokos hűtést igénylő vakcinák egy speciális hőérzékelős dobozban érkeznek.

A Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. Egy személynek két oltást kell kapnia 21 napos eltéréssel a védettséghez.

Magyarországon kívül Ausztria is 9750 adag vakcinát kapott Belgiumból. Sebastian Kurz kancellár korábban azt nyilatkozta, hogy mindegyik tartomány 975 adagot kap az első szállítmányból. Az oltási kampány vasárnap kezdődik. Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonban lakó önként jelentkezők kaphatják meg a vakcinát.

A Telex friss híreit itt találják >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!