Kezdődhet az oltás az 1,3 milliárdos lakosságú Indiában

2021. január 3. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Indiában a gyógyszerészeti hatóság jóváhagyta az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus-vakcinát és egy helyben készülő oltóanyagot is, amelyet a Bharat Biotech nevű cég egy állami kutatóintézettel közösen állít elő – írja a Reuters. Ezek az első készítmények, amelyeket elkezdhetnek alkalmazni a világ második legnépesebb országában, ahol a második legtöbb koronavírus-fertőzést regisztrálták az USA után. (USA: 20,5 millió eset és 350 ezer elhunyt, India: 10,3 millió eset és 149 ezer elhunyt. Halálos áldozatok tekintetében India csak a harmadik Brazília után.)

A tervek szerint Indiában a következő 6-8 hónap folyamán 300 millió embert oltanak be, de ez még mindig az ország lakosságának kevesebb mint a negyede. Az oxfordi vakcinát is helyben gyártja majd a Serum Institute of India, és COVISHIELD márkanév alatt kerül forgalomba.

Az AstraZeneca oltóanyag hatásfoka 70,42 százalék, a COVAXIN néven gyártott helyi készítményről ilyen pontos adatot nem hoztak nyilvánosságra, pusztán annyit közöltek, hogy „biztonságos, és erős immunválaszt vált ki”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!