Németország kész támogatást nyújtani a Szputnyik V orosz vakcina európai engedélyeztetéséhez

2021. január 21. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Németország támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás európai uniós engedélyeztetéséhez – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezletén kérdésre válaszolva elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a témában folytatott megbeszélésén kiemelte: a világjárvány közepette a „pillanatnyilag nagy politikai nézeteltérések” mellett is van lehetőség a humanitárius együttműködésre – írja az MTI.

A német kormány így a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) révén kész támogatást nyújtani ahhoz, hogy az orosz fél megszerezze az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására.

„Ha az EMA engedélyezi ezt az oltóanyagot, akkor a közös gyártásról vagy a vakcina használatáról is beszélhetünk”

– mondta Angela Merkel.

A kb. 92 vagy 95 százalékos hatékonyságú Szputnyik V-t és a durván 70 százalékos hatékonyságú AstraZeneca–Oxford-vakcinát már engedélyezték Magyarországon,

pontosabban az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni – írtuk tegnap.

Angela Merkel a rendkívüli sajtóértekezleten a brit vírustörzs általi fenyegetésről is beszélt: azt mondta, minden eszközzel lassítani kell a hatszor-nyolcszor fertőzőbb variáns terjedését. Ezért döntöttek Németországban a járványügyi korlátozások meghosszabbítása és szigorítása mellett. Hangsúlyozta, hogy az egész EU-ban szükség van egységes védekezésre, erről is beszélnek a csütörtöki, rendkívüli EU-csúcson. Merkel említette azt is, hogy az Angliában terjedő B.1.1.7. variáns miatt vélhetően továbbra is erősen korlátozni kell az EU és a közösségből kivált Egyesült Királyság közötti személyforgalmat.

Hozzátette: amennyiben bármely szomszédos vagy más közeli ország vonatkozásában nagyon széttartó a védekezés – például minden üzlet nyitva tart, miközben Németországban minden zárva van –, legvégső esetben akár a határok lezárására is szükség lehet. Az oltási kampányukról azt mondta, az a céljuk, hogy Németországban idén véget érjen a járvány, ezért arra törekednek, hogy legkésőbb nyár végéig a bő 83 milliós lakosság minden tagjának felkínálhassák az oltás lehetőségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!