Vizsgálat nélkül engedélyezte az AstraZeneca vakcináját az OGYÉI

2021. január 22. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unióban először Magyarország kezdheti el az AstraZeneca vakcinájával az oltásokat, miután az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) külön vizsgálat nélkül megadta az engedélyt.

Közleményükben egy tavaly novemberi kormányrendeletre hivatkoznak, amely szerint az OGYÉI az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, illetve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területén engedélyezett és alkalmazott gyógyszert Magyarországon is jóváhagyhatja.

Az intézet szerint az angol hatóságok biztonságosnak és hatékonynak ítélték meg a készítményt, így nem volt szükség itthon további vizsgálatra.

Az orosz Szputnyik V oltóanyagra is megadták egyúttal az ideiglenes engedélyt, azt azonban bő két hónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció előzte meg.

Az engedély feltételei között szerepel, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának. Az NNK minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá, és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Azt írják, mindkét engedély hat hónapig érvényes és további hat hónappal meghosszabbítható.

Szijjártó Péter péntek reggel jelentette be, hogy Magyarország három ütemben vásárol nagy mennyiségű Szputnyik V oltóanyagot Oroszországtól, a vásárlásról szóló szóló szerződést a magyarok és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap is aláírta.

Orbán Viktor pedig arról beszélt a Kossuth rádióban, egy olyan komoly ország, mint Magyarország, nem engedheti meg magának, hogy kilincselni kelljen a vakcinákért, mint ahogy korábban az is kiszolgáltatott helyzet volt, hogy portyázókat kellett kiküldeni a szélrózsa minden irányába lélegeztetőgépekért.

Frissítés: Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjúban részletesebben is ismertette az orosz vakcina vizsgálatát és engedélyezési eljárást. Mint fogalmazott,

„nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud.”

Rendkívül szigorú kutatások előzték meg az engedélyezést, a végső szót pedig majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mondja ki. „Azaz gyakorlatilag a mi engedélyünk sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő” – tette hozzá Szentiványi. „Világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került,

ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat.”

A vakcinákról itt írtunk bővebben, a magyar oltási programmal pedig ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!