Mindössze 50,38 százalékos az egyik kínai vakcina hatásossága

2021. január 12. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze 50,38 százalékos hatásosságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech nevű kínai gyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik fázisában – jelentette be kedden a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan. Ez a bejelentés az után látott napvilágot, hogy ugyanez az intézet részleges adatokat ismertetve múlt héten még azt közölte: a CoronaVac nevű oltóanyag az enyhe fertőzések 78, a súlyos és mérsékelt fertőzések 100 százalékában bizonyult hatásosnak a vizsgált esetekben – írja az MTI.

A mostani, részben csalódást keltő eredményt 12 508 önkéntes bevonásával végzett tesztelés nyomán mutatták ki, beleszámítva a rendkívül enyhe eseteket is, amelyek nem igényeltek klinikai ellátást. Brazíliában az egészségügyi dolgozókra és az idősebb korosztályból kikerülő önkéntesekre fókuszáltak a vakcina klinikai vizsgálatában. Brazília Indonézia és Törökország mellett vett részt a CoronaVac klinikai tesztelésének harmadik szakaszában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik eléri legalább az 50 százalékos hatásosságot. Ezt az elvet követi a brazíliai egészségügyi felügyeleti szerv, az Anvisa is, amely – tekintettel a minimálisan elfogadható hatásossági rátát alig meghaladó vizsgálati eredményre – további adatokat vár az engedélyezéshez.

Kínában több vakcinát is fejlesztenek a koronavírus ellen, egy másik készítmény, a Sinopharm fejlesztése ennél jóval ígéretesebb eredményt produkált: Kínában 79, míg az Egyesült Arab Emírségekben 86 százalékos hatásosságúnak találták a vizsgálatok során. A magyar kormány három kínai vakcináról is tárgyalásokat folytat, a két említett mellett a harmadik a CanSino vakcinája lehet, de erről nem közöltek még részleteket.

Jelentések szerint a brazil Sao Paulo állam és Kína által korábban közösen aláírt egyezmény értelmében a Sinovac 6 millió oltással és 40 millió oltás gyártásához szükséges alapanyaggal látja el Sao Paulo államot, ezt a 40 millió oltást a Sao Pauló-i Butantan Intézet fogja gyártani Brazíliában. Később a brazil egészségügyi minisztérium bejlentette, hogy az oltási kampányra kezdetben 100 millió adagot vásárol ebből a vakcinából.

Brazília az immunizációs programját a kínai oltáson kívül az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinára alapozza, de még annak sem történt meg a brazíliai jóváhagyása. Brazília a Covid-19 által legsúlyosabban sújtott országok egyike, jelenleg az összes diagnosztizált esetek száma a világ harmadik helyén áll az Egyesült Államok és India után, több mint 8,13 millióan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 204 ezer ember vesztette életét.