Mindössze 50,38 százalékos az egyik kínai vakcina hatásossága

2021. január 12. – 22:03

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze 50,38 százalékos hatásosságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech nevű kínai gyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik fázisában – jelentette be kedden a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan. Ez a bejelentés az után látott napvilágot, hogy ugyanez az intézet részleges adatokat ismertetve múlt héten még azt közölte: a CoronaVac nevű oltóanyag az enyhe fertőzések 78, a súlyos és mérsékelt fertőzések 100 százalékában bizonyult hatásosnak a vizsgált esetekben – írja az MTI.

A mostani, részben csalódást keltő eredményt 12 508 önkéntes bevonásával végzett tesztelés nyomán mutatták ki, beleszámítva a rendkívül enyhe eseteket is, amelyek nem igényeltek klinikai ellátást. Brazíliában az egészségügyi dolgozókra és az idősebb korosztályból kikerülő önkéntesekre fókuszáltak a vakcina klinikai vizsgálatában. Brazília Indonézia és Törökország mellett vett részt a CoronaVac klinikai tesztelésének harmadik szakaszában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak a vakcinának a sürgősségi jóváhagyását tartja elfogadhatónak, amelyik eléri legalább az 50 százalékos hatásosságot. Ezt az elvet követi a brazíliai egészségügyi felügyeleti szerv, az Anvisa is, amely – tekintettel a minimálisan elfogadható hatásossági rátát alig meghaladó vizsgálati eredményre – további adatokat vár az engedélyezéshez.

Kínában több vakcinát is fejlesztenek a koronavírus ellen, egy másik készítmény, a Sinopharm fejlesztése ennél jóval ígéretesebb eredményt produkált: Kínában 79, míg az Egyesült Arab Emírségekben 86 százalékos hatásosságúnak találták a vizsgálatok során. A magyar kormány három kínai vakcináról is tárgyalásokat folytat, a két említett mellett a harmadik a CanSino vakcinája lehet, de erről nem közöltek még részleteket.

Jelentések szerint a brazil Sao Paulo állam és Kína által korábban közösen aláírt egyezmény értelmében a Sinovac 6 millió oltással és 40 millió oltás gyártásához szükséges alapanyaggal látja el Sao Paulo államot, ezt a 40 millió oltást a Sao Pauló-i Butantan Intézet fogja gyártani Brazíliában. Később a brazil egészségügyi minisztérium bejlentette, hogy az oltási kampányra kezdetben 100 millió adagot vásárol ebből a vakcinából.

Brazília az immunizációs programját a kínai oltáson kívül az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinára alapozza, de még annak sem történt meg a brazíliai jóváhagyása. Brazília a Covid-19 által legsúlyosabban sújtott országok egyike, jelenleg az összes diagnosztizált esetek száma a világ harmadik helyén áll az Egyesült Államok és India után, több mint 8,13 millióan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 204 ezer ember vesztette életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!