86 százalékos hatékonyságú a kínai Sinopharm vakcinája

2020. december 9. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November második felére már egymillió embert oltottak be Kína sürgősségi programjában kísérleti vakcinákkal, köztük a kínai állami gyógyszergyártó, a Sinopharm oltóanyagával, ám eddig nem álltak rendelkezésre hatékonysági mutatók a vakcináról, még maga a vállalat sem publikált róla adatokat. Az MTI szerdán közölte az első kutatási eredményeket, amiket az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma tett közzé: ezek alapján 86 százalékos az oltóanyag hatékonysága.

Az emírségekben szeptember elején kezdték meg a Sinopharm vakcinájának vizsgálatát 31 ezer önkéntes bevonásával 125 országból. Az utolsó, harmadik klinikai tesztelési fázisban a 18 és 60 év közötti jelentkezők 28 nap alatt két oltást kaptak. A minisztérium közleményében nincs szó a vakcina mellékhatásairól, arról sem, hogy hányan betegedtek meg tőle, vagy hányan estek át placebokontrollon. A tárca csak annyit közölt, hogy nem merültek fel „komoly biztonsági aggodalmak”. Abu-Dzabi november elején bejelentette, hogy a vakcinával beoltotta magát több magas rangú vezető, köztük Mohamed bin Rasíd Ál Maktúm miniszterelnök is.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Novemberben a CGTN arról számolt be, hogy a vakcinával már mintegy egymillió embert oltottak be. Korábban több ország, köztük Bahrein is adott ún. vészhelyzeti engedélyt a Sinopharm vakcina használatára, Marokkó pedig már nagy tételben rendelt belőle. Míg a Sinopharm vakcinája az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki, a vezető nyugati oltóanyaggyártók – például a Pfizer és a BioNTech – egy újfajta, eddig sosem használt, úgynevezett mRNS-alapú vakcinát kínálnak, amely a vírus tüskeproteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) segítségével alakít ki védettséget az emberi szervezetben.

Az európai Pfizer–BioNTech-vakcina és az amerikai Moderna oltóanyaga a Sinopharm vakcinájánál nagyobb hatékonyságú, mindkettő 90 százalék fölött van.

A vakcinaversenyről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!