Már egymillió embert oltottak be egy kínai kísérleti vakcinával

2020. november 20. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Már mintegy egymillió embert oltottak be a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcinával Kína sürgősségi programjának keretében – számolt be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna pénteken a vállalat közlésére hivatkozva.

Az MTI beszámolója szerint Kína júliusban indította el a sürgősségi programot, amelynek keretében a hazai fejlesztésű, kísérleti vakcinák közül hármat alkalmaznak a fertőzés veszélyének különösen kitett emberek körében. Az oltóanyagok közül kettőt az állami kézben lévő Sinopharm leányvállalata, a China National Biotech Group (CNBG) fejlesztett ki, a harmadikat pedig a Sinovac Biotech.

A Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalat székháza Fotó: MTI/EPA/Vu Hong
A Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalat székháza Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

Liu Csing-csen, a Sinopharm elnöke egy szerdán megjelent interjúban elmondta: a sürgősségi program keretében beoltott emberek egyikénél sem figyeltek meg súlyos mellékhatást, és senki sem fertőződött meg koronavírussal. A Sinopharm mindkét vakcinája az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki. A klinikai tesztek adatai alapján mindkét oltóanyagból fejenként két dózisra van szükség a védettség kialakulásához.

A kísérleti vakcinák jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisában tartanak, a tesztelést csaknem 60 ezer emberen végzik külföldön. A tesztalanyok körében már összesen 40 ezer vérmintát vettek le 14 nappal azt követően, hogy megkapták az oltóanyag második dózisát – közölte Liu.

Jelenleg öt kínai fejlesztésű koronavírus-oltóanyag tart a klinikai tesztek ötödik fázisában. Ezeket egyebek mellett az Egyesült Arab Emírségekben, Brazíliában, Peruban és Pakisztánban tesztelik.

Az Orbán-kormány azt kommunikálja, hogy több vakcina felől is tájékozódik, legyen az akár európai, amerikai, orosz vagy kínai. A kormány különutas stratégiája a járványhelyzet miatt jogilag működhet, de kockázatos is, erről itt írtunk bővebben.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!