Forgalmazhatják Kínában a 79,34 százalékos hatékonyságú Sinopharm-vakcinát

2020. december 31. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Forgalmazási engedélyt kapott szerdán Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája – jelentette be csütörtökön az oltóanyag fejlesztője, a cég leányvállalataként működő China National Biotec Group. A forgalmazási engedély ugyanakkor ún. feltételes engedély, ami azt jelenti, hogy a kutatások még folynak, ezért a hatóságok további, a szer hatásosságára és biztonságosságára vonatkozó adatokat kérhetnek be a gyártótól, különös tekintettel a különböző egészségügyi profillal rendelkező csoportoknál történő alkalmazásáról, írja az MTI.

A cég előző nap közölte, hogy a klinikai tesztek eredményeinek időközi elemzése alapján a vakcina 79,34 százalékos védelmet nyújt a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ez az első olyan kínai fejlesztésű oltóanyag, amelynek hatásosságáról hivatalos tájékoztatást adtak. Ezt megelőzően az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi minisztériuma tett közzé adatok a kutatási eredményekről: korábbi tapasztalataik szerint a vakcina 86 százalékos hatékonyságú volt.

A 79,34 százalékos hatásosság megfelel az Egészségügyi Világszervezet, valamint a kínai gyógyszeripari felügyelet követelményeinek, így a gyártó benyújtotta kérelmét a piacra bocsátáshoz. Az engedélyt a kínai gyógyszeripari felügyelet még szerdán meg is adta.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Sinopharm vakcinája inaktivált, vagyis az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embereket a koronavírussal szemben. A vállalat közlése szerint a két dózissal beoltott emberek 99,52 százalékánál magas volt a koronavírust semlegesíteni képes antitestek száma. Az oltóanyagot pedig általánosan biztonságosnak ítélték, jóllehet a hatásosságáról szóló közleményben nem tértek ki a mellékhatásokra.

Kínában egy júliusban elindított, sürgősségi program keretében már kb. egymillió embert oltottak be három hazai fejlesztésű kísérleti vakcinával, köztük a Sinopharm két oltóanyagával. Egy újabb, ingyenes oltási kampány keretében pedig február elejéig további ötvenmillió ember beoltását tűzték ki célul, hogy ezzel szavatolják a kínai holdújév biztonságos megünneplését februárban.

A vakcinaversenyről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!