Müller: Nincs ok változtatni a Sinopharm-vakcina alkalmazásán

2021. április 12. – 12:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magasak ezek a számok, magasan tetőzik a harmadik hullám Magyarországon – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos szerint a szennyvízből vett minták alapján is azt látják, hogy országosan stagnálnak a számok; vannak városok, ahol enyhén emelkednek, máshol pedig enyhén csökkennek a fertőzöttség jövőbeli alakulására utaló adatok.

Az operatív törzs a napokban megjelent nyilatkozatok miatt nem változtat a kínai Sinopharm-vakcina alkalmazásán, ha azonban hivatalos adat jön a gyártótól vagy valamilyen hatóságtól, akkor megteszik, ahogy egyébként bármelyik vakcinával kapcsolatban is. (Vasárnap közölte a kínai járványügyi központ vezetője, hogy nem olyan hatásosak az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák, majd hétfőn azt mondta, nem úgy értette.)

Hétfőig már több mint 2,9 millió ember kapta meg az első oltást, 1,2 millió pedig mindkét oltás beadásán túl van. Müller szerint már az első oltás után is jelentős védettség alakul ki, ehhez jellemzően két hetet kell várni. Hogy mekkora védettség alakulhat ki az első oltás után, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedden 29 ezer Janssen-vakcinát várnak; mivel ebből egy adag is elég, könnyű kezelni, elsősorban a honvédségi oltóbuszokon tervezik eloltani. Szintén kedden 248 ezer adag Pfizer-vakcina is jön.

Sokan szenvednek a betegség utáni poszt-Covid-tünetekkel, ezzel a problémával külön ambulanciák foglalkoznak országszerte. Müller szerint a poszt-Covid-tünetekkel a háziorvoshoz kell fordulni, az ambulanciákon pedig segítenek, hogy a fertőzést követő tüneteket minél gyorsabban meggyógyítsák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!