291 ember halt meg egy nap alatt, 5077 az új fertőzöttek száma

2021. április 12. – 08:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 5077 (az előző naphoz képest: –1219)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 291 (az előző naphoz képest: +85)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 10 740 (az előző naphoz képest: +256)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1249 (az előző naphoz képest: –41)
  • Napi mintavételek száma: (az előző naphoz képest: +26 360)
  • Az első dózissal oltottak száma: 2 900 383 (az előző naphoz képest: +64 489)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 217 258 (az előző naphoz képest: +19 573)

A szerdán, 2,5 millió beoltott után megkezdett nyitásnak nincsenek járványügyi alapjai, ez politikai döntés volt, és olyan értelemben mindenképp okos, hogy szükséges volt ahhoz, hogy a kormánypártok népszerűsége ne csökkenjen – mondta Duda Ernő virológusprofesszor a Népszavának adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy vége lesz-e valaha a járványnak, Duda Ernő azt felelte: „ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell.” Szerinte a kényszerítés lehet fizikai is, és akár egy védettségi igazolvány is, ami nélkül semmit sem lehet igénybe venni.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiában arról beszélt, hogy nyárra elérhető lehet a nyájimmunitás, vagyis a 60-80 százalékos átoltottság. Ebben a kormány is erősen bízik, ugyanis pontosan erre alapozva ígértek telt házas meccseket a nyári foci-Eb-re. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyancsak szombaton úgy fogalmazott, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer a jelen pillanatig sem omlott össze, és minden valószínűség szerint ebben a rendkívüli helyzeteben is tartani tudja a megfelelő szakmai kondíciókat.

Szombaton az oltási regisztráció eltörlését kérték az ellenzéki pártok. Azt javasolták, hogy legyen elég felmutatni a tajkártyát a háziorvosnál, mert ezzel megkönnyítenék az oltáshoz való hozzáférést, és nagymértékben növelnék az oltást igénylők számát. Sokan vannak ugyanis, akik nem jutnak olyan online felülethez, ahol jelentkezni tudnak az oltásra vagy éppen bizalmatlanok a kormány által működtetett oldallal szemben, írták. Az is szerepelt javaslatukban, hogy a regisztráció nélküli oltások történjenek például a stadionokban, az oltás menetének koordinálásában pedig vonják be az önkormányzatokat.

Az Emmi így reagált a feltevésre: „az a baloldal beszél a regisztráció eltörléséről, amelynek a képviselői – többek között Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Jakab Péter – regisztráltak és már beoltatták magukat. Ez mindent elmond a kétszínűségükről.” Szerintük Magyarország ma az Európai Unió második legjobban teljesítő országa átoltottságban, és hogyha a baloldalon múlt volna, egymillióval kevesebben lennének ma beoltva, mert próbálták lebeszélni az embereket a keleti vakcinákról.

Pénteken derült ki, hogy mégsem lesz szóbeli érettségi, és a középiskolások esetében május 10-re halasztották a tantermi oktatásba való visszatérést. Csütörtökön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt, hogy 3 millió oltottnál, napokon belül újabb nyitási intézkedésekről döntenek.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!