Szlávik szerint nyárra elérhető a nyájimmunitás

2021. április 10. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiában.

Szlávik a magyar lakosság 60-80%-át jelölte meg, ennyi embert kell beoltani ahhoz, hogy szabadabb legyen a nyár. Hozzátette, hogy a már most beoltott több mint 2,5 millió embernek is van hatása a járványra, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az új fertőzöttségi esetszámok drámaian csökkennének, de valamelyest javulnak majd az adatok.

Az oltási tempó tartása szempontjából kiemelten fontos az oltási hajlandóság fenntartása, Szlávik szerint ugyanis más országok példája azt mutatja, hogy ez idővel lanyhulni kezd, ezt pedig csak oltásra buzdító kampányokkal lehet ellensúlyozni.

Beszélt az AstraZeneca-oltás helyzetéről is, elmondva, hogy az Európai Gyógyszerügynökség valóban kapcsolatba hozta a vérrögképződést az oltással, de ezek ritka esetek voltak a beadott oltások számához viszonyítva, és hogy az oltás előnyei jócskán meghaladják hátrányait. Az AstraZeneca-oltás ügyében felmerült kételyeket ebben a cikkünkben igyekeztünk eloszlatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!