Duda Ernő: Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk

2021. április 10. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdán, 2,5 millió beoltott után megkezdett nyitásnak nincsenek járványügyi alapjai, ez politikai döntés volt, és olyan értelemben mindenképp okos, hogy szükséges volt ahhoz, hogy a kormánypártok népszerűsége ne csökkenjen – mondta Duda Ernő virológus professzor a Népszavának.

Hogy jó lesz-e a nyitás? Nem, nem lesz, ugyanakkor elég volna a jelenlegi szabályokat betartatni ahhoz, hogy a helyzet kezelhető legyen. Duda úgy gondolja, a pedagógusok nem lesznek védettek az április 19-i nyitásra, mivel csak az szerez védettséget, ami már mindkét vakcinát megkapta (a meglévők esetében legalábbis), és már az utóbbitól is eltelt egy-két hét.

„Az 1,1 millió kétszer oltotton kívül még védettséget szerezhetett – becslésem szerint – az a másfél – kétmillió ember, aki átesett a betegségen. Így összesen két és fél-három millióan lehetnek védettek. De ez azt is jelenti, hogy hétmillióan meg nem” – fogalmazott a professzor.

Arra, hogy mikor lehet elérhető a gyerekek számára a vakcina, Duda azt mondta, a Pfizer már tavaly októberben elkezdte a 12-15 éves gyerekekkel a klinikai próbákat, ennek eredményeit nemrég közölték. „Jó hír, hogy az oltás 100 százalékosan hatékonynak bizonyult. Korábban felnőttek esetén 95 százalékos hatékonyságról számoltak be a második oltást követő 7. napot követően. Ezzel párhuzamosan a kínaiak a 3 és 17 év közöttieken vizsgálják a vakcináikat. Rövidesen a Pfizer/BioNTech és a Moderna is klinikai vizsgálatokat indít SARS-CoV-2 vakcináival már 6 hónapos csecsemőktől tizenévesekig egyaránt.”

A gyerekek klinikai vizsgálatai egyébként szigorúbbak, és ilyenkor főként azt nézik, hogy mekkora dózisra van szükség a védettség kialakulásához. „Annak idején egereken és nyulakon kísérleteztem: míg egy egér 30 gramm, a nyúl 3 kilós. A különbség százszoros, de ha immunizálni akarom, akkor nem százszoros a különbség az antigén mennyisége között, hanem kettő vagy ötszörös” – magyarázta, és hozzátette: ahhoz, hogy a járványnak vége legyen, szükséges, hogy mindenkit beoltsanak. A gyerekeket és az időseket is. A professzor szerint ha jól alakulnak a dolgok, Magyarországon is lehetne szó arról, hogy a középiskolások és az egyetemisták már oltva kezdjék az évet, az alsósok pedig nyugodtan mehetnek majd iskolába ősszel, ha a szülők és a tanárok oltva lesznek.

Arra a kérdésre, hogy vége lesz-e valaha a járványnak, Duda Ernő azt felelte:

„Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell.”

A kényszerítés lehet persze fizikai is, és akár egy védettségi igazolvány is, ami nélkül semmit sem lehet igénybe venni. „(…) előbb-utóbb választaniuk kell: elmennek az erdőbe remetének, kihalnak, vagy beoltatják magukat.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!