A terasznyitás bejelentése után hamarosan jöhetnek a tömegrendezvényekre vonatkozó enyhítések

Legfontosabb

2021. április 14. – 13:49

frissítve

A terasznyitás bejelentése után hamarosan jöhetnek a tömegrendezvényekre vonatkozó enyhítések
Szórakozóhelyek teraszai a budapesti Madách Imre utcában 2020 szeptemberében – Fotó: Rostás Bianka / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

(Cikkünk megjelenése után néhány órával Orbán Viktor valóban bejelentette a teraszok nyitását, pontosan úgy, ahogy a cikkben írtuk. A tömegrendezvényekkel és fesztiválokkal kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos bejelentés vagy megerősítés.)

Információnk szerint vagy a csütörtöki kormányinfón, vagy pénteken a szokásos reggeli rádiós interjújában maga Orbán Viktor miniszterelnök jelenti be az újabb járványügyi enyhítéseket, amelyeknek a része lehet a terasszal működő vendéglátóhelyek nyitása, illetve egy májusi időpont, amikortól oltási igazolvánnyal már lehet kulturális intézményeket vagy rendezvényeket látogatni.

Hivatalos megerősítést nem kaptunk, de úgy tudjuk, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy olyan előterjesztésen dolgozik, hogy minél hamarabb kinyithassanak a teraszok, és lehessen újra rendezvényekre járni. Forrásaink szerint hamarosan bejelentik, hogy

  • április 19-től, tehát az általános iskolák nyitásának napjától kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai;
  • valamikor májustól pedig ismét lehet rendezvényekre és más helyekre járni, ha van oltási igazolványunk.

Utóbbi esetében május 1–10. közötti időpontot lehet hallani, de úgy tudjuk, hogy ebben a témában sokkal óvatosabbak még a becslések, és elképzelhető, hogy csak május második felében történik meg a nyitás a klubok, fesztiválok és más rendezvények felé. A terasznyitásról viszont úgy tudjuk, hogy már jövő héttől megtörténhet. Az más kérdés, hogy a legtöbb általunk megkérdezett vendéglátós, klubvezető és önkormányzat egyelőre maximum pletykák szintjén értesült erről – ha valóban egy-két napon belül jön a hivatalos bejelentés, az ugyanolyan meglepetés lesz nekik, mint a boltok és szolgáltatások újranyitása volt nemrég, amikor előző nap tudták meg, hogy másnap nyithatnak.

Annyit viszont megtudtunk, hogy például a VI. kerület úgy segíti majd a vendéglátósokat, hogy ingyenes parkolóhelyet adnak nekik, hogy átmenetileg azok is nyithassanak teraszt, akikhez esetleg nem tartozik ilyen rész. Tudomásunk szerint a szomszédos VII. kerület és a bulinegyed nem készül hasonlóra.

Szórakozóhely a budapesti Gozsdu-udvarban 2020 szeptemberében – Fotó: Rostás Bianka / Telex
Szórakozóhely a budapesti Gozsdu-udvarban 2020 szeptemberében – Fotó: Rostás Bianka / Telex

A rendezvényhelyszínek és teraszok megnyitása azért is fontos kérdés, mert így megmenekülhet a fesztiválpiac bátrabb része. A Volt és a Balaton Sound már bejelentette, hogy idén is elmaradnak a fesztiváljaik, a Sziget még nem kommunikált erről egyértelműen, de forrásaink szerint kicsi az esély arra, hogy az alapvetően nemzetközi közönségre célzó tömegrendezvényt az eredeti formájában meg tudják tartani augusztusban.

Az augusztus ráadásul azért is lesz különösen érdekes, mert a fesztiválok nagy része erre a dátumra lőtte be az idei rendezvényét. Augusztus közepére jelentették be a nagykovácsi Kolorádót, illetve a Fishing on Orfű pótdátuma is augusztus végére szól, ha nem jönne össze júniusban a fesztivál. Szintén augusztus közepét célozta meg a Velencei-tó partjára szervezett EFOTT, illetve még akad pár kisebb fesztivál, ahol még kivárnak a végleges döntéssel.

A nyitásról szóló bejelentések után azonban felgyorsulhatnak az események.

Kerestük a Magyar Turisztikai Ügynökséget is, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz. Orbán Viktor egyébként korábban maga is arról beszélt, hogy ha eléri a beoltottak száma a 3-3,5 milliót, akkor következhetnek az enyhítések.

Ha elérjük a 3-3,5 millió beoltottat, akkor „adhatunk könnyítést azoknak, akiknek van védettségi kártyája: ki lehet nyitni számukra a szállodákat, a kulturális életet”, de erről majd akkor kell beszélni. Ha pedig az eddig nem regisztráltak azt fogják látni, hogy valakik ilyen könnyítést kapnak, akkor kedvet kapnak a regisztrálásra

ezt április elején nyilatkozta a kormányfő a Kossuth rádióban. Ez az idézet abszolút egybecseng azokkal az információinkkal, miszerint hamarosan bejelenthetik a kulturális és vendéglátó szektorra vonatkozó enyhítéseket, és hogy a későbbiekben emiatt is szükség lesz az oltási igazolványra. A 3 millió beoltottat pedig április 13-án elértük.

Az, hogy a teraszok megnyitása egybeeshet az iskolanyitás idejével, valószínűleg nem véletlen. Ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen, de röviden annyi a lényeg, hogy jóval korábban engednék össze a tanárokat és gyerekeket, mint hogy kialakulna az oltás utáni teljes védelem a tanárok körében. Nem véletlen, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben kritizálta Kásler Miklós döntését. Az más kérdés, hogy a teraszok szabad téren vannak, ahol sokkal kisebb a fertőzésveszély, és a vendéglátóhelyek belterében valószínűleg továbbra sem lehet majd még jó ideig vendégeknek tartózkodni.

Kötelező maszkhordásra figyelmeztető felirat egy budapesti szórakozóhely pultján 2020 novemberében, nem sokkal a lezárás előtt – Fotó: Rostás Bia / Telex
Kötelező maszkhordásra figyelmeztető felirat egy budapesti szórakozóhely pultján 2020 novemberében, nem sokkal a lezárás előtt – Fotó: Rostás Bia / Telex

A kulturális rendezvények és intézmények oltási igazolvánnyal való látogatása pár fokkal rizikósabbnak tűnik, bár abszolút egybecseng azzal, hogy Magyarország egyedüli országként a rendezők közül vállalta, hogy az idei foci-Eb-n telt házzal rendezi meg a mérkőzéseket. Ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy külön veszélyt jelent, hogy egyre nagyobb számban fertőz fiatalokat is a koronavírus. Márpedig klubokba, fesztiválokra, kulturális tömegrendezvényekre azért főleg a tizenévesek, illetve a 20-as, 30-as korosztály jár, az idősebbek csak alacsonyabb számban és ritkábban. Különösen a fesztiválok esetében jellemző ez a tendencia.

Ráadásul a védettségi vagy oltási igazolás önmagában nem feltétlenül jelent tényleges védettséget. Ahogy ezzel korábban részletesen is foglalkoztunk, Magyarországon az első oltás után jár az igazolvány, noha az első oltás még nem ad teljes védelmet. Ezért elképzelhető, hogy ha májusban lesznek is tömegrendezvények, azokat még csökkentett nézőszámmal, szigorú járványügyi szabályozások alapján lehet csak látogatni.

Mivel az MTÜ-től sem megerősítést, sem cáfolatot nem kaptunk, és a járványhelyzet gyorsan változik, elképzelhető, hogy csak később jelentik be az enyhítéseket, és a végleges intézkedések nem minden pontja egyezik majd az általunk hallott, aktuálisan tervezett részletekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!