Senki nem ússza meg Orbán szerint: vagy beoltatja magát, vagy meg fog fertőződni

Legfontosabb

2021. április 16. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A következő hat hét döntő lesz Orbán Viktor szerint, de május végére kint lehetünk a vízből. A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli interjúban beszélt az iskolák nyitásáról, az Európában páratlan baloldalról és a gazdaság újraindításáról is. A kormányfő optimista, szerinte a teraszok nyitása szimbolikus jelentőségű.

Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntött úgy a kormány a héten, hogy a középiskolások mellett a felső tagozatosok se menjenek még vissza az iskolába jövő hétfőtől – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel, amit élőben is közvetítettünk.

Mindig nehéz újraindítani az iskolákat a miniszterelnök szerint, mert van, aki már dolgozni szeretne, más pedig még ellenzi a nyitást. A döntésnél fontos volt a bölcsődékben tapasztalt helyzet, az utolsó tíz napban már jóval több gyereket vittek bölcsődébe, mint korábban. Figyelembe vették azt is, hogy

a 14 éven aluli gyerekek közül összesen 27-en vannak koronavírus miatt kórházban és ketten lélegeztetőgépen.

Orbán szerint meg kellett tenni ezt a lépést, hogy a szülők mihamarabb vissza tudjanak térni a munkába. Aki azonban nem szeretné iskolába vinni a gyerekét, az igazgatóhoz fordulhat, a kormányfő szerint ők tudják a legjobban eldönteni, hogy mi szolgálja a diákok érdekeit. Kevesebb pedagógus jelentkezett oltásra, mint Orbán várta, de külön is kérte tőlük, hogy segítsék az ország védekezését.

Május végére kint vagyunk a vízből

Orbán most is ismertette a friss járványügyi adatokat, hiszen mindig elmondja, hogy az operatív törzs üléséről érkezik a rádióba. Az elmúlt 24 órában 241 ember halt meg koronavírus miatt. 9459-re csökkent a kórházban fekvők száma, de még mindig nagyon nehéz a kórházakban a helyzet. 1117 beteg van lélegeztetőgépen. Már 3 145 592 ember kapta meg az első oltást, és több mint 1,3 millióan a második dózist is.

Orbán szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a beoltható nyolcmillió ember fele megkapja az első adag vakcinát.

A következő hat hét döntő lesz, meg tudják duplázni a beoltottak számát.

Komoly problémát jelent ugyanakkor, hogy kiestek a Janssen-vakcinák, a kormány elrendelte, hogy ezeket a vakcinákat külön is vizsgálják ki Magyarországon, éppúgy, mintha keleti lenne. „Látni akarjuk a gyárat, látni akarjuk, mi történik, mert nagyon riasztók a hírek” – fogalmazott a miniszterelnök.

Mindent megtesznek, hogy pótolják a kieső vakcinákat, ő arra számít, hogy „május végére kint vagyunk a vízből”. Az oltási programot Magyarország legnagyobb logisztikai műveletének nevezte a második világháború óta.

Nincs még egy ilyen baloldal Európában

Orbán szerint kialakult egy tévképzet a nyájimmunitásról. Sokan azt hiszik, hogy ha a társadalom 60-70 százalékát beoltották, akkor már mindenki védett lesz, és meg lehet úszni az oltást.

Senki nem ússza meg: vagy beoltatja magát, vagy meg fog fertőződni

– jelentette ki a miniszterelnök. Mint fogalmazott, egyéni felelősség és egyéni védelem van.

Nem véletlenül építik a háziorvosokra az oltási programot, ugyanis Orbán szerint a legnagyobb tekintélyük nekik van. Azt javasolta, hogy bátran forduljon a háziorvosához, akinek kérdése van az oltásról, mert ők mindent tudnak.

Ismét azt hangoztatta, hogy a járvány alatt nem lehet politizálni, ő is inkább az operatív törzs vezetője, mint miniszterelnök. Mégis perceken keresztül támadta az ellenzéket. Szerinte nincs még egy olyan ország Európában, ahol a baloldal csak azzal foglalkozna, hogy miként nehezítse a védekezést. „A hataloméhséget nem tudja legyűrni a baloldal” – fogalmazott Orbán. Megjegyezte, szerencsére Magyarországon egységes kormányzás van, és a járványkezelésbe komoly előnyt jelent, hogy nincsenek koalíciós viták, a KDNP ugyanis szövetségesük.

Ennek ellenére nagyon optimista a miniszterelnök, a teraszok nyitását szimbolikusnak nevezte. Azt is elmondta, hogy a következő két évben összesen ötezermilliárd forintot biztosítanak a gazdaság fellendítésére. Tartják azt az ígéretet, hogy több munkahely lesz az országban, mint a járvány előtt. Orbán azt mondta, ő már látja az esélyt, hogy ismét mindenki talpra áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!