241 új halálos áldozatot jelentett be Orbán Viktor, 9459-en vannak kórházban

2021. április 16. – 07:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 5216 (az előző naphoz képest: -91)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 241 (az előző naphoz képest: -15)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 9459 (az előző naphoz képest: -389)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 1117 (az előző naphoz képest: -39)
  • Mintavételek száma: 32 023 (az előző naphoz képest: +10 081)
  • Az első dózissal oltottak száma: 3 145 592 (a csütörtöki közlés óta +54 598)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 349 314 (a csütörtöki közlés óta 23 727)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516. Az adatok egy részét Orbán Viktor jelentette be a szokásos, péntek reggeli rádiós interjújában. A miniszterelnök az új fertőzöttek számáról akkor nem beszélt, de azt elmondta, hogy 8342 beteget kezelnek a kórházakban lélegeztetés nélkül. Elmondása szerint 27 tizennégy év alatti gyerek van kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük ketten vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor szerdán bejelentette, hogy megvan a hárommillió beoltott, ám a további enyhítésekig várni kell a három és fél millió beoltottra, ami a miniszterelnök szerint a következő hét közepére meg is lesz. Ezután kinyithatnak majd a vendéglátóhelyek teraszai, és hogy segítsék őket, a rájuk kiszabott teraszdíjakat eltörlik. A vendéglátósok pedig már el is kezdtek készülni a nyitásra.

Az intézményeket fokozatosan nyitják, április 19-én az alsó tagozatosok és az óvodások mehetnek újra iskolába, óvodába, a felsősök és a középiskolások majd csak később, május 10-től. Hogy a nyitás minél biztonságosabb legyen, egyes kerületekben az önkormányzatok önszorgalomból teszteltetik a visszatérő iskolásokat, sőt, akad, ahol az óvodásokat is.

Az intézményi nyitás elhalasztását kérik a pedagógus-szakszervezetek és a Magyar Orvosok Szakszervezete is, mivel szerintük a gyerekek környezetében a távolságtartás és a higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen. A MOSZ hozzátette azt is, hogy a Magyarországon jelenleg leginkább elterjedt brit koronavírus-variáns a gyerekek számára is veszélyesebb lehet. A kormányinfón csütörtökön elhangzott: az igazgatók engedélyezhetnek távollétet a hétfőn újranyitó iskolákban.

Itt beszéltek arról is, hogy 6 millió beoltottnál mondhatjuk majd azt, hogy a járvány végéhez közeledünk. A védettségi igazolványnak négymillió beoltottnál lehet majd szerepe – mondták, és arról is beszámoltak, hogy a kiesett Janssen-vakcina miatt félmillióval kevesebb oltás fog érkezni a következő hetekben.

Bár néhány napja felmerült, hogy a brit variáns mégsem tűnik veszélyesebbnek vagy halálosabbnak, mint az eredeti vírustörzs, ám utóbb kiderült, hogy az új eredmények efféle értelmezése hibás. Ugyanis az új eredmény is éppen azt támasztja alá, hogy a brit variáns gyakrabban vezet halálos kimenetelű megbetegedéshez. Bővebben erről ebben a cikkünkben írtunk.

Az már egy másik kutatásból derült ki, hogy a vérrögképződés veszélye miatt Dániában például tartósan leállított AstraZeneca is biztonságosabb trombózis szempontjából, mint maga a fertőzés: az oxfordi kutatók eredményei szerint a ritka vérrögképződés nyolcszor nagyobb eséllyel alakul ki koronavírus-fertőzés miatt, mint az AstraZeneca vakcinájától. A magyar kormány nem vizsgálja, hogy az első AstraZeneca-oltás után a második dózisban másfajta vakcinát adjanak-e, mert eddig „kiváló” eredményeket látnak – mondták a kormányinfón.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja további részletes grafikonjainkat >>>

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!