Az AstraZeneca is biztonságosabb trombózis szempontból, mint a fertőzés egy független kutatás szerint

2021. április 15. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a gyanús esetek miatti trombózispánikban több országban is leállították az AstraZeneca-oltást, és ugyanez fenyegeti a Janssen új vakcináját is, Oxfordban egy új kutatás alapján bejelentették: sokkal nagyobb eséllyel alakul ki vérrögképződés maga a Covid miatt, mint bármelyik oltástól.

A ritka vérrögképződés nyolcszor nagyobb eséllyel alakul ki koronavírus-fertőzés miatt, mint az AstraZeneca vakcinájától. Ez derül ki oxfordi kutatók csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből, melyben a vérrögképződés adatait hasonlították össze egészséges, beoltatlan, különböző vakcinákkal beoltott és koronavírusos fertőzöttek között. Az eredmény szerint még a legtöbb trombózisos esettel összefüggésbe hozható vakcina is sokkal jobb, mint elkapni a fertőzést.

Március közepén több országban is felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának használatát, miután vérrögképződéses eseteket jelentettek. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata szerint is előfordulhat a vérrögképződés ritkább, alacsony vérlemezkeszámmal jellemezhető fajtája az AstraZeneca oltásánál, ezért azt fel kell tüntetni a mellékhatások között. Az EMA ezzel együtt azt hangsúlyozza, hogy ez egy nagyon ritka mellékhatás, az oltásnak pedig több az előnye, mint a hátránya. Sem az EMA, sem a WHO nem tartja indokoltnak a vakcina felfüggesztését. Több ország ezzel együtt is korlátozta a használatát, Dánia pedig teljesen felhagy vele, kivonja az Astrát a vakcinaprogramjából. A vérrögtől való félelmek miatt több országban máshol is sokan utasítják vissza az Astrát, és hasonló nehézségek várnak a Janssen új oltására, melyet a vérrögképződés miatt az Egyesült Államokban egyelőre fel is függesztettek.

A mostani oxfordi kutatás ezekre a félelmekre válaszul számszerűsíti a trombózis esélyét. A kutatók adataiból lényegében az következik, hogy ha valaki emiatt utasítja vissza az oltást, akkor elég irracionálisan jár el: a koronavírus-fertőzés ugyanis maga is növeli a trombózis kockázatát, méghozzá sokkal inkább, mint a vakcina.

Félmillió koronavírusos eset adatai alapján az oxfordi kutatók (az Astrát szintén Oxfordban fejlesztették, de a mostani kutatásban nem jeleztek összeférhetetlenséget) szerint Covid után a vérrögképződés esélye kb. százszorosa a fertőzésmentes normál állapothoz képest. Számszerűsítve: egymillió Covid-fertőzöttből 39-nél jelentkezik ez a ritka trombózisos eset. Az AstraZeneca-oltás után 5 az egymillióból ugyanez az arányszám, vagyis megfertőződve nyolcszor akkora az esély trombózisra, mint az AstraZeneca után.

A kutatás szerint a Pfizer és a Moderna esetében csak egy kicsivel kevesebb a vérrögképződés, mint az Astránál: 4/1000000. Ez azért kevésbé biztos adat: az oxfordi kutatók hangsúlyozták, hogy a kutatás célja nem a vakcinák összehasonlítása, hanem hogy az összes vakcina kockázatáról kapjanak adatokat a fertőzés jelentette kockázathoz képest. Az oxfordi kutatás nyilvánosságra kerülése után a Pfizer jelezte, hogy a saját átfogó adataik alapján nincs arra utaló jel, hogy a trombózisos esetek a vakcinájukkal összeköthető kockázatok lennének, és szerintük az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) sem állapított meg ilyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!