Dánia tartósan felhagy az AstraZeneca-vakcina alkalmazásával

2021. április 14. – 15:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha sem az Európai Gyógyszerügynökség, sem a WHO nem látta indokoltnak az AstraZeneca alkalmazásának felfüggesztését a trombózisos esetek mérsékelt száma miatt, Dániában az egészségügyi minisztérium végül úgy döntött: tartósan leállítja az oltást az AstraZeneca vakcinájával a fenti okok miatt – írja az Euronews. A Reuters cikke szerint az ország oltási programja emiatt négy héttel is csúszhat.

Közben számos országban szabályozták már a vakcina alkalmazását, Franciaországban és Németországban például csak bizonyos kor, 50 vagy 60 év felett alkalmazzák az oltóanyagot – feltehetően azért, mert a trombózisos esetek főként 55 év alatti nőknél fordultak elő.

Olasz források szerint emellett az Európai Bizottságban döntés született arról, hogy az Európai Bizottság nem fogja meghosszabbítani az AstraZeneca és a Johnson & Johnson szerződését jövőre, mivel azok vektorvakcinák. Ennek értelmében tehát nem vásárolnak tőlük koronavírus elleni vakcinát, helyette még inkább az olyan mRNS-alapú vakcinákra fog koncentrálni, mint a Pfizer vagy a Moderna.

Azt, hogy miért nem érdemes félni az AstraZeneca-vakcinájától, ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!