Az Európai Unió jövőre nem akar AstraZeneca- és Johnson & Johnson-vakcinát vásárolni olasz források szerint

2021. április 14. – 09:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság nem fogja meghosszabbítani az AstraZeneca és a Johnson & Johnson szerződését jövőre, tehát nem vásárolnak tőlük koronavírus elleni vakcinát, írja a Reuters olasz forrásokra hivatkozva.

Az olasz La Stampának azt nyilatkozta az olasz egészségügyi minisztérium munkatársa, hogy az Európai Bizottság számos más uniós ország vezetőjével egyetértésben úgy döntött, hogy azokkal a cégekkel nem hosszabbítják meg a szerződéseket, amelyek vírusvektor-alapú vakcinákat állítanak elő. Ezek közé tartozik az AstraZeneca, a Johnson & Jonhson és a Janssen oltóanyaga is. (Hogy mit jelent a vírusvektor-alapú vakcina, arról ebben a cikkünkben tájékozódhatnak.)

Az olasz forrás azt is állította, hogy az EB még inkább olyan mRNS-alapú vakcinákra fog koncentrálni, mint a Pfizer vagy a Moderna.

A döntés hátterében az állhat, hogy az AstraZeneca és a J&J sem tudta időre teljesíteni a szállításai határidőket az Európai Unió felé, az AstraZenecát az EB vezetője, Ursula von der Leyen még exporttilalommal is megfenyegette.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom