Az iskolanyitás elhalasztását kéri Orbántól a Magyar Orvosok Szakszervezete

2021. április 15. – 17:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) elnöksége nyílt levelet írt a miniszterelnökhöz, amit eljuttatott a Telexnek is, illetve a Facebookon is közölték. A szervezet arra kéri Orbán Viktort, hogy teljesen halassza el az április 19-re tervezett iskolanyitást, vagyis a felső tagozatos osztályok mellett az alsósok és az óvodások is maradjanak még a távoktatásnál.

„A súlyos járványhelyzet jelenleg a járványügyi szakértők és a betegágy mellett dolgozó orvosok, egészségügyi dolgozók szerint sem teszi lehetővé a korlátozások ilyen mértékű további enyhítését”

– indokolják kérésüket, csatlakozva a Magyar Orvosi Kamara és a pedagógusszervezetek korábbi hasonló kéréseihez.

A MOSZ emlékezetet arra, hogy a gyerekek környezetében a távolságtartás és a higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen, a Magyarországon jelenleg leginkább elterjedt brit koronavírus-variáns pedig a gyerekek számára is veszélyes lehet. Ez a vírus akár életveszélyes állapotot okozhat, sőt a fertőződés halálos szövődményhez is vezethet, és a poszt-Covid-szindróma esélye is nagy. Ezenkívül a gyerekek hazavihetik a vírust, és a családban is fertőzhetnek – írja a szervezet, még pár hét türelmet kérve Orbán Viktortól.

„Rövidesen sorra kerül a kisgyermekes szülők generációja az oltási rendben, néhány hét és kellő védettség alakul ki a pedagógusok esetén is. Illetve hetek kérdése, és a gyermekek is beolthatóak lehetnek – hiszen az már a 16 éven felüliek esetén hazánkban is megkezdődött. Most valóban érvényes a mondás: aki időt nyer, az életet nyer!”

– fogalmaz a nyílt levél. További kérésként fogalmazzák meg, hogy a jelenléti oktatást a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók a második oltás és a védettség kialakulása után kezdjék meg, valamint hogy az állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit.

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy április 19-én hétfőn nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsós osztályai, a felsősök pedig május 10-én kezdhetik a jelenléti tanulást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!