Orbán szerint húsvétra minden regisztráltat beoltanak, ha a kínai vakcinát is bevetik

2021. február 12. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mai nap a második hullám 94. napja, „meg vagyunk gyötörve rendesen”, mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli, Kossuth rádiós interjújában. Ezután ismertette a napi fertőzöttségi adatokat:

  • 310 448 legalább egyszer beoltott ember,
  • 383 000 hivatalosan igazolt átesett ember van ma itthon, így tehát összesen 700 ezer védett ember.
  • 1860 új fertőzött van,
  • 99 halott van,
  • 3828 ember van kórházban,
  • 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Mitől van az, hogy megállt a magyarországi adatok javulása? – kérdezte Orbán Kásler Miklós emberminisztert. A miniszterelnök szerint a szakemberek azt mondták neki, hogy az angol vírus erőteljesen van jelen az országban.

Orbán szerint nem szükséges további szigorításokat tenni, sőt, ő maga kifejezetten ellenzi azokat. A beoltottsággal együtt járó védettség majd megfékezi a járvány további terjedését, mondta.

Ha kínai vakcinával is elkezdünk oltani, „ami nincs messze már”, akkor minden olyan embert, aki eddig regisztrált, húsvétig be tudnak oltani, ez 2,4 millió ember. Júniusra pedig már hatmillió főt.

Vizsgálatokhoz szükséges ampullák már vannak a kínai vakcinából Magyarországon. Nem elég a vészhelyzeti engedély rá, hanem minden szállítmányt meg kell vizsgálni egy magyar biztonsági vizsgálatnak megfelelően, hogy az a bizonyos vakcinaszállítmány bevethető-e, de jól halad a dolog, mondta Orbán. Az orosz vakcinával már oltanak is.

Orbán szerint mindenfelé keresni kell a vakcinát, portyázókkal és fürkészekkel, és „ha néhány százezer vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki azt elkapja”.

Az Európai Bizottságot nem lehet elmarasztalni abban, hogy ne akarna beszerezni vakcinát, csak épp az idővel van baj, nem jön belőle elég időben, mondta Orbán.

„Miért gondoljuk, hogy az európaiak okosabbak lennénk, mint mi? Ez egy hipotézis. Én nem bízom jobban a brüsszeli szakemberekben, mint a magyarokban”

– köztük Müller Cecíliában, mondta Orbán arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte az orosz Szputnyik V-t, a magyar hatóságok viszont igen.

Az oltások jól haladnak, félóránként hat embert oltanak be az oltóhelyeken, ma 7189 oltóponton adnak be oltásokat.

Péntek délután véglegesítik a nemzeti konzultáció kérdéseit, csak öt-hat lesz belőle, Orbán nem akar sokat. Mivel most „nincs időnk leveleket küldeni”, azon a weboldalon lesz, ahol az oltásra lehet regisztrálni.

A védettségi igazolványról is beszélt Orbán. Egyelőre az előkészületeknél tartanak, de a nemzeti konzultációban rákérdeznek erre is: úgy gondolják-e a magyarok, hogy a védett emberek különféle kedvezményeket kapjanak. „Engem is izgat, mit gondolnak az emberek erről” – mondta. A miniszterelnök szerint ha van öt-hatmillió védett ember, azok „hadd menjenek”, és akkor a gazdaságon és a vállalkozásokon is tudnak segíteni. A mikro- és kisvállalkozásokat segíteni fogják a tízmilliós hitellel, „akinek kell, vigye ezt a segítséget”, és ha elfogy az erre szánt forrás, Orbán noszogatni fogja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy tolja ki a pénzhatárt.

„Az a helyzet, hogy azzal kell számolnunk, hogy pillanatok alatt munkaerőhiány lesz, az építőiparban különösen”, a lakásfelújítási támogatások miatt, mondta Orbán, mivel lesz egy „lakásépítési boom”.

Orbán Viktor tíz éve csak és kizárólag a kormányközeli sajtónak ad interjút, a Kossuth rádióban rendszeresen szólal meg péntekenként. A formátum interjú, ám váratlan, meglepő kérdést nem szokott kapni, ráadásul a kérdések sokszor leginkább állítások. A kormányfő maga mondta el 2019-ben, miért nem áll szóba nem baráti sajtóval: szerinte egy interjú nem bikaviadal, és máshogy is el tud jutni a választókhoz. Orbán 2019 elején azt hangoztatta, hogy Magyarországon baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van, majd 2019 őszén Olaszországban már arra utalt, mintha ez kiegyenlítődött volna: „ha a magyar médiára vetünk egy pillantást, akkor a baloldalnak maximum 60, de inkább csak 50 százaléka van, és a keresztény-konzervatív jobboldalnak szintén 40-50 százaléka van”. A magyarországi médiaviszonyokról készült videónkat itt nézheti meg. >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!