Nem mindenki tud rögtön kinyitni Orbán bejelentése után

Legfontosabb

2021. április 23. – 15:34

frissítve

Nem mindenki tud rögtön kinyitni Orbán bejelentése után
A terasznyitásra készülnek egy budapesti vendéglátóhelyen 2021. április 21-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Négymillió beoltott után jön a nyitás következő szakasza, amely részleteit Orbán Viktor ismertette reggel a Kossuth Rádióban. „Megnyitjuk a szolgáltatások széles körét azoknak, akiknek van védettségi igazolványuk” – fogalmazott a miniszterelnök, majd egy papírról felolvasta, mik tartoznak ide.

Várhatóan a jövő hét második felében megnyithatnak a színházak, a cirkuszok, a mozik, az edző- és fitnesztermek, az uszodák, a közfürdők, a jégpályák, az állatkertek, a vadasparkok, a kalandparkok, a vidámparkok, a játszóházak, a múzeumok, a könyvtárak, lehet koncerteket és sporteseményeket tartani. Kinyithatnak emellett a szállodák és az éttermek belső terei is, de csak azok számára, akiknek már van védettségi igazolványa.

A pontos részletek még nem ismertek, nem tudni, mikor jelennek meg a jogszabályok a Magyar Közlönyben. Erről hiába kérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot és a miniszterelnök sajtófőnökét, az operatív törzs pedig mindössze annyit írt, hogy

„a 4 000 000 beoltottat követő szabályozás részleteiről – ahogyan tettük eddig is – időben tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.”

Mint emlékezetes, novemberben alig száz perccel a szabályok életbelépése előtt, kedd késő este jelentek meg a szerda nulla óráról hatályos korlátozások. A szabályok egészen mostanáig maradtak, első lépésben kinyitottak hétfőn az óvodák és általános iskolák alsó tagozatai, szombaton pedig kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. (A szombati teraszos nyitásról és a kijárási korlátozás kezdetének 23 órára tolásáról már megjelentek a szabályok.)

Nehezen találnak munkaerőt a vendéglátásban

Egy szálloda nyitásához kell nagyjából két hét – mondta a Telexnek Flesh Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Ő arra számít, hogy sok szálloda nem fog kinyitni még egy ideig, különösen a fővárosi hoteleknek nem éri meg addig, amíg nem jöhetnek turisták az országba.

Előnyösebb helyzetben vannak a tóparti szállások és azok a vendéglátóhelyek, akik a járvány előtt magyar célközönségre építettek. Ők nyilván megkezdik az árufeltöltést, a takarítást, a fertőtlenítést, a legnagyobb feladat azonban Flesh szerint egyértelműen az lesz, hogy legyen elég munkaerő. „Azt lehet látni, hogy már a teraszok nyitása is problémát jelentett jó pár helyen, pedig messze nincs annyi terasz, mint étterem vagy szálloda.

A következő pár hétben fog kiderülni, hogy mennyi embert lehet visszahozni az ágazatba, és mennyi pénzért”

– fogalmazott a szövetség elnöke. Már a járvány előtt is probléma volt a munkaerőhiány, az elmúlt hónapokban sokat romlott a helyzet. „Én szeretném, ha pozitív meglepetés lenne, de a terasznyitásnál tapasztaltak eddig nem ezt mutatják.”

Előkészített bútorok egy budapesti vendéglátóhely teraszán 2021. április 21-én – Fotó: Bődey János / Telex
Előkészített bútorok egy budapesti vendéglátóhely teraszán 2021. április 21-én – Fotó: Bődey János / Telex

Bár a pontos szabályok még nem ismertek, Flesh úgy gondolja, hogy a szobafoglalásnál kell majd figyelmeztetni a vendégeket, hogy csak akkor tudnak bejelentkezni a szállásra, ha bemutatják a védettségi igazolásukat. Azt azonban nem tudja, hogy ezt miként fogják a hatóságok ellenőrizni, adatvédelmi okokból nem másolhatják le a szállodák az igazolást.

Minden mozi erre várt

„Minden mozi erre várt” – mondta Buda Andrea, a Cinema City marketing és PR igazgatója a Telexnek. A Cinema City – akárcsak a többi megkérdezett mozi vagy mozihálózat – nem tud semmi konkrétumról, nekik is ugyanúgy meg kell várni a pontos rendeletet, mint bárki másnak.

A Cinema Cityben két ok miatt nem tudnak rögtön megnyitni majd, ha a tervek szerint eléri az ország a 4 millió beoltottat: az egyik a büfékészlet, amit be kell rendelni és fel kell tölteni, a másik ok pedig a munkaerő. Habár minden moziban vannak stabil munkavállalók, a munkaerő nagy része – jegykezelők, pénztárosok – diákokból áll, ők pedig értelemszerűen nem vártak készenlétben a novemberi zárás óta, sokan esetleg elköltöztek a nagyvárosokból haza, a családhoz.

Az új munkaerőt toborozni és tréningezni is kell, ami miatt a valódi nyitás akár két hetet is tolódhat a 4 milliomodik oltás napjától.

A Cinema City mozijai technikailag készen állnak, a vetítőgépeket a zárvatartás alatt rendszeresen ellenőrizték, a székeket fertőtlenítették. Buda szerint nagyjából húsz-harminc film várja a premierjét Magyarországon, köztük például az idei Oscar-díj egyik nagy esélyese, A nomádok földje, de az Egyesült Államokban már online és mozikban is bemutatott Godzilla vs. Kong is. Ugyan még senki sem tud semmilyen részletet, de a PR igazgató annyit kér a döntéshozóktól, hogy ha lehet, ne kötelezzék a mozikat arra, hogy az egy háztartásból jövőket egy szék távolságra kelljen ültetni.

A főleg vidéki mozikat üzemeltető mozihálózat, a Kultik sem tudott konkrétumokat mondani, ők is arra készülnek, hogy amint lehet, megismerjék a pontos rendeletet, és nyithassak. „Az elmúlt időszakban azonban mi is sok mindenen átmentünk, rendszereink tudnak alkalmazkodni” – mondta lapunknak Simon-Horváth Szilvia, a hálózat marketingvezetője, aki hangsúlyozta, hogy ők is csak a sajtóértesülésekből tájékozódnak most.

A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin stb.) irányító Budapest Film igazgatója, Liszka Tamás elmondta, hogy ők jövő pénteken terveznek nyitni, „ha addig meglesz a négymillió oltás.” Liszka is elmondta, hogy a kormányrendelet szövegét várják, korlátozásokról nem kaptak információkat, nem is volt róla egyeztetés, de már most is vannak kérdéses felvetések.

„Kíváncsiak vagyunk például, hogy miként tudjuk majd ellenőrizni, hogy az oltási igazolványt az arra valóban jogosult személy mutatja-e fel – személyit ugyanis aligha kérhetünk el, hacsak nem kapunk erre megfelelő jogkört.

Azt sem tudni, hogy az oltási igazolvány csak a mozik nézőterén vagy az egész moziban, például a mozik kávézóiban is előfeltételnek számít-e” – írta Liszka a Telexnek.

Nézők a tavaly nyáron ideiglenesen megnyitott Cinema City Arénában 2020. július 2-án – Fotó: Mónus Márton / MTI
Nézők a tavaly nyáron ideiglenesen megnyitott Cinema City Arénában 2020. július 2-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Múzeumok, színházak

Megkérdeztünk egy sor múzeumot és színházat, hogy mikor és hogyan nyithatnak, terveznek-e nyári szünettel, illetve hogyan nézik majd az oltási igazolványokat. A legtöbb helyről egész egyszerűen nem tudtak válaszolni, mert semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak.

A Trafó április végéig még online tartja meg a programjait, aztán szép fokozatosan költöznek át köztérre. Májusban sétaszínházat és városi akciókat csinálnak, ahogy eredetileg is tervezték, és ezt nem befolyásolja a kormány döntése. Júliusban pedig nyári szünetre mennek.

„Ebben a pillanatban azt gondoljuk, hogy júliusban nem csinálunk programot (az is fontos, hogy mindenki pihenten vágjon neki az új és bonyolultnak látszó évadnak, a Trafó stábja a pandémia alatt is sokat dolgozott), de augusztusban már igen, 23-án nyitunk, a terveink szerint egy külső-belső helyszíneken egyaránt zajló fesztivállal” – nyilatkozták a Telexnek a Trafótól.

A Radnóti Színháztól pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy minden a későbbi bejelentésektől függ, de alapvetően számolnak nyári szünettel.

A múzeumoknál ennél is szűkszavúbbak voltak. A Szépművészeti Múzeumnál még nem kapták meg a fenntartó minisztérium erre vonatkozó iránymutatását, a többi megkeresett múzeumnál szintén arra hivatkoztak, hogy egyelőre nem tudnak mit mondani, amíg nem kapnak hivatalos értesítést.

Rögtön megnyitnak az állatkertek, vadasparkok

„A lehető legrövidebb időn belül” kinyit a Fővárosi Állat- és Növénykert, amint megjelenik a kormányrendelet.

A védettségi igazolványokat a belépésnél, a jegyekkel együtt fogják majd ellenőrizni, de Hanga Zoltán szóvivő szerint „vannak olyan látogatók, akiknél nem merül fel, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkeznének, például a gyerekek. Náluk valószínűleg nem lesz feltétel az igazolvány, hiszen ez teljesíthetetlen”. Azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is mondta a csütörtöki kormányinfón, hogy nem érheti hátrány azokat, akik életkoruk miatt nem kapnak oltást.

Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy azokat a jegyeket, bérleteket, amiket a novemberi zárás előtt váltottak meg az emberek, annyi idővel hosszabbították meg, amennyi ideig az állatkert zárva volt (tehát öt-hat hónap), így azok továbbra is érvényesek. Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy mi lesz akkor, ha olyan ember akarja felhasználni a megmaradt jegyét, aki nem kapott oltást és nem védett, de „méltányosságra fogunk törekedni akkor, ha ilyen helyzet felmerül”. De mivel a jegyek nem névre szólóak, így azokat akár oda is adhatják másoknak.

Látogatók egy gorillát néznek az emberszabású majmok házában, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. szeptember 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Látogatók egy gorillát néznek az emberszabású majmok házában, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2020. szeptember 25-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hasonló a helyzet a vadasparkokkal is. A Budakeszi Vadaspark szóvivője azt mondta a Telexnek, ők is készen állnak a nyitásra, amint kijön erről a közlöny. A park felkészült, a dolgozók nagy része már megkapta az oltását, tettek ki kézfertőtlenítőket, és az eltelt időben is karbantartották a parkot, gondoskodtak az állatokról, „mintha nyitva lennénk”.

A zárás előtt megváltott jegyeket és bérleteket az állatkerthez hasonlóan ők is meghosszabbították, és arra is van lehetőség, hogy akinek nincs védettségi igazolványa, az egy újabb körben megint meghosszabbítsa a jegyét, erről a vadasparkkal kell megegyeznie. A védettségi igazolványt itt is a belépésnél ellenőrzik majd, vagy a jegyvásárlásnál a pénztáros kéri majd el. A szóvivő szerint ez „nem lesz egy bonyolult lépés a pénztárosoknak”, csak ugyanúgy fel kell mutatni majd, mint például egy diákigazolványt.

A fürdőknek kell néhány hét felkészülési idő

Orbán Viktor bejelentése szerint a fürdők, uszodák is nyithatnak, amint megvan a négymillió beoltott. A Magyar Fürdőszövetség főtitkára, Balogh Zoltán erről azt mondta a Telexnek, a hírnek örülnek, de rögtön nyitni nem tudnak, nekik legalább két hét kell a nyitásig, mert egyrészt a fürdőknek, uszodáknak „szigorú közegészségügyi protokollnak kell megfelelni”, másrészt pedig mivel fél évig zárva voltak, különféle laborvizsgálatokat kell csinálniuk, és „fizikai lehetetlenség, hogy ez meglegyen” pár nap alatt.

A fürdőszövetség is a részletszabályozásra vár egyelőre, mint mindenki más, de közben ők Orbán Viktor reggeli bejelentése után rögtön egy részletes újranyitási protokollt kértek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. A védettségi igazolványt itt is a belépésnél fogják elkérni, így „ez a belépést lassítani fogja” Balogh szerint.

Hetek óta várták a bejelentést a fitnesztermek

Nyitnak az edzőtermek és fitnesztermek is, amit eddig a zárások alatt csak a versenysportolók használhattak edzésre, de írtunk arról, hogy egy kiskaput kihasználva többen kiváltották a versenyengedélyt ahhoz, hogy lejárhassanak edzeni.

A Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének elnöke, Dechert Áron a Telexnek arról beszélt, az elmúlt egy évben több mint százhúsz teremnek végleg be kellett zárnia a korlátozások miatt, most azon is dolgoznak, hogy egy mentőcsomaggal valahogy nekik is segítsenek kinyitni.

A szövetség egyébként folyamatosan egyeztet az NNK-val. Többféle nyitási lehetőséget kértek tőlük, több terem azt is vállalta volna, hogy szigorú biztonsági előírások mellett a védett és nem védett embereket is beengedik edzeni (például edzés közben is maszkot kellett volna hordaniuk az embereknek, és minimális időt tölthettek volna csak az öltözőkben). Egy másik javaslatuk, hogy azok is mehessenek edzeni, akik egyelőre csak az első oltásukat kapták meg.

Végül az NNK pénteken küldött válaszában azt írta nekik, az edző- és fitnesztermekbe is csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Az igazolványt viszont már az első oltás utáni két hétben kiküldik az embereknek, így nem kell megvárni a második oltást ahhoz, hogy valaki elmehessen edzeni. Erről Gulyás Gergely is azt mondta a csütörtöki kormányinfón, hogy Magyarországon egyelőre nagykorú állampolgárokat oltanak csak, így szerinte mindenki el tudja magától dönteni, hogy már az első dózis után biztonságban érzi magát, vagy megvárja a másodikat.

Decher azt is mondta, hogy egyelőre nem látja, milyen külön higiéniai feltételrendszernek kéne majd megfelelni, mert „egy teremben csak olyanok lehetnek majd, akik már átestek a víruson, vagy már beoltották”. Ráadásul az edzőtermek különfélék, más méret, kisebb-nagyobb befogadóképesség, hogy szerinte egységes előírást nem lehet mindegyikre ráhúzni, mert „a kis pinceterem és a nagy budapesti termek teljesen más típusú intézkedéseket tesznek lehetővé”.

Fitneszterem Budapesten 2020 februárjában – Fotó: Huszti István / Telex
Fitneszterem Budapesten 2020 februárjában – Fotó: Huszti István / Telex

Az NNK azt is kérte a MEDZOSZ-tól, hogy népszerűsítse az oltást. Decher erről azt mondta, végiggondolták, és ezt is fogják csinálni, „azon fogunk ügyködni, hogy eljussunk a felhasználókhoz, hogy aki akar mozogni, az regisztráljon minél gyorsabban, és mehet sportolni”. Ezt a Facebookon és a honlapjukon is hirdetni fogják, és a saját adatbázisukon keresztül is megpróbálnak majd eljutni az emberekhez.

A szövetség elnöke szerint „a magyarországi edzőtermek 85-90 százaléka több hete várja, hogy a bejelentés megtörténjen. Felkészültek a nyitásra”.

Már májusban lehet szülinapi zsúr a játszóházban

Már május közepére is foglaltak egy szülinapi zsúrt a XVII. kerületi Kalandpark Játszóházban. „Jövő héten nagy lendülettel elkezdünk takarítani, rendet rakni, reméljük, hogy lesz kinek kinyitni” – mondta a Telexnek Pécsi Orsolya, a játszóház ügyvezetője. Arra nem számítanak, hogy óriási roham lesz, az óvodák és iskolák nyitásáról is megoszlott a szülők véleménye.

Nagyon örülnek ugyanakkor a nyitásnak, mert a játszóházak tényleg semmit nem tudtak csinálni a novemberi zárás óta, játszóházat se online, se házhoz szállítással nem lehet üzemeltetni, a bértámogatáson kívül pedig más támogatást nem kaptak ahhoz, hogy talpon tudjanak maradni.

Kérdéses még, hogy a szülők bemehetnek-e majd a játszóházba gyermekeikkel, és mi vonatkozik azokra a szülőkre, akiknek még nincs védettségi igazolványuk. Egyelőre az se világos, hogy a boltokhoz hasonlóan a szolgáltatásokra is vonatkozik-e majd négyzetméter-alapú szabály. A Kalandpark Játszóházban mindenesetre kiszámolják, hogy mekkora a maximális befogadóképességük, ha tíz négyzetméterenként egy látogató tartózkodhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!