Kormányzati zavarodottság, kapkodás, de jól felépített PR-úthenger övezte a szigorítások bevezetését

Legfontosabb

2020. november 12. – 07:36

frissítve

Kormányzati zavarodottság, kapkodás, de jól felépített PR-úthenger övezte a szigorítások bevezetését
Orbán Viktor beszél a TV2 stúdiójában 2020. november 11-én – Forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„A dráma nem jó műfaj. Jobb, ha az ember azt kerüli, de vannak pillanatok, amikor itt van a döntés ideje, és akkor azt habozás nélkül meg kell hozni”

mondta kedd este a közmédiában Orbán Viktor. Az interjút nagyjából 34 órával azután adta, hogy hétfőn minden eddiginél keményebb korlátozásokat jelentett be.

Akkor a rendelet szövegét még nem lehetett elérni a Magyar Közlönyben, azt viszont már lehetett tudni, hogy a rendelkezések szerdán nulla órától lépnek életbe. Vállalkozók, vendéglátásban, turizmusban, kereskedelemben, szolgáltatóiparban dolgozók, szülők, tanárok, diákok, döntéshozók várták feszülten, hogy megismerjék a rájuk vonatkozó pontos utasításokat. Miközben a kormány pont a gyors és hatékony döntések miatt kért felhatalmazást az Országgyűléstől, végül a végsőkig kivártak a rendelet feltöltésével, bizonytalanságban tartva több millió embert. Végigvettük, mi történt a szigorítások hatálybalépését megelőző napokban, és mely pontokon csúszott el a kormány gondosan felépített kommunikációs forgatókönyve.

Az elmúlt hetekben Európában és Magyarországon is napról napra nőtt az aktív fertőzöttek száma. Míg a környező országokban sorra vezették be a szigorításokat, itthon meglehetősen enyhe korlátozásokkal fordultunk rá novemberre.

November 2. hétfő

Aztán november 2-án hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy interjúban arról beszélt, hogy a járvány terjedése miatt a kormány újabb szigorításról dönt, mert a jelenlegi intézkedések már nem elegendőek. Bár pontos részleteket nem árult el, annyit mégis elejtett egy félmondatban, hogy a készülő intézkedések egyik fontos eleme a maszkviselés betartatásának további szigorítása lesz.

November 3. kedd

Másnap, 3-án 19 órakor Orbán Viktor Facebook-oldalán egy rövid videóban ismertette az új szabályokat, bejelentette, hogy november 4. éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe az országban, valamint éjfél és hajnali öt között kijárási korlátozást vezetnek be. A bejelentés szerint a szórakozóhelyeknek be kellett zárniuk, a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban pedig előírták, hogy csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. Ezenfelül járatsűrítést rendeltek el a reggeli és délutáni csúcsforgalomban, valamint ingyenessé tették a parkolást az egész országban. Még aznap, néhány perccel éjfél előtt megjelentek a részletszabályok a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor bejelentés előtt Facebookon posztolt fotója – Forrás: Orbán Viktor facebook-oldala
Orbán Viktor bejelentés előtt Facebookon posztolt fotója – Forrás: Orbán Viktor facebook-oldala

November 7. szombat

Bár Orbán ismét Ausztriát emlegette mintaként, a „mi laboratóriumunkként”, itt még nagyon messze voltunk a szomszédos országban bevezetett korlátozásoktól. Ausztriával ellentétben itthon továbbra is nyitva tarthattak a mozik, színházak, lehetett sportrendezvényt tartani, de jóval rövidebb volt a kijárási korlátozás is az osztrák példához képest. Ausztriában már október végén távoktatást rendeltek el az egyetemeken és a középiskolákban, korlátozták a találkozások számát, és az éttermekben, bárokban már csak elvitelre lehetett ételt, italt kérni.

November 7-én szombaton aztán aggasztó járványügyi számok érkeztek: 24 óra alatt 5318 új állampolgár fertőződött meg, és 107 új halálos áldozata lett a járványnak.

Orbán szakértőkkel és miniszterekkel egyeztetett november 7-én szombaton, és este fél nyolckor videóban számolt be a részletekről. Elsősorban a vírus elleni vakcináról beszélt, de a végén hozzátette, hogy „hétfőn további egészségügyi döntések várhatóak”.

November 9. hétfő

Így is lett, november 9-én, hétfőn 10:24-kor az eddigi legkeményebb korlátozásokat jelentette be a kormányfő egy újabb videóban. Kijárási tilalmat rendeltek el este 8 és hajnal 5 óra között, betiltották a rendezvényeket és gyülekezéseket, de azt is mondta, hogy szerda nulla órától be kell zárniuk az éttermeknek, míg a szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak. A középiskolákban és a felsőoktatásban digitális tanrendre állnak át, és azt is említette, hogy a kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat a kormány hetente célzottan teszteli majd.

A videó megjelenése után több étterem és cukrászda is jelezte, hogy bezár, a felsőoktatási kollégiumokból elkezdtek kiköltözni a diákok, és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is befejezték az egyetemfoglalást. Sok bizonytalanság maradt Orbán felolvasása után: nem derült ki például, be kell-e zárniuk a moziknak, mi vonatkozik a középiskolai kollégiumokra, és megtartják-e a héten kezdődő szóbeli érettségi vizsgákat.

Aznap még nem jelentek meg a részletek, pedig Varga Judit igazságügyi miniszter 20:37-kor már azt írta a Facebookon, hogy a Rendkívüli Jogrendi Szabályozásért Felelős Akciócsoport hétfő esti ülésén megszövegezték a miniszterelnök bejelentése szerinti intézkedéseket.

November 10. kedd

Úgy látszik azonban, az még nem a végleges verzió volt. Sokan kritizálták, hogy a hétfői bejelentés szerint a meghosszabbított kijárási tilalom alatt nem lehet kutyát sétáltatni, még petíció is indult az egészségügyi kutyasétáltatás engedélyezésére. A kormány pedig – úgy tűnik – meghallotta a „másfél millió kutyatartó” kérését, kedden, november 10-én 12:15-kor felkerült egy videó Orbán Facebook-oldára, amely szerint a parlamenti ülés közben megkereste őt Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos. Javaslatára Orbán belement, hogy a gazdák korlátozás nélkül vihessék sétálni kutyáikat a lakóhelyüktől számított 500 méteres körzeten belül, az önkormányzatok pedig saját hatáskörben dönthessenek arról, hogy bezárják-e a kutyafuttatókat. A miniszterelnök felírta a jegyzetei közé, és később be is került a rendeletbe. Felmerülhet a kérdés, hogy

vajon máskor is így néz-e ki a jogalkotás, vagy ez a jelenet inkább a kamerának és a Facebooknak szólt?

Aztán 16 órakor az Országgyűlés megszavazta a veszélyhelyzeti rendeletek 90 nappal való meghosszabbítását, de a hétfőn bejelentett rendeletek továbbra se kerültek fel a Magyar Közlöny oldalára. Ehhez egyébként nem is lett volna szükség a parlament döntésére, hiszen a a kormány keddtől 15 napra vette magához a rendeletalkotás jogát, és ezt akár a parlament jóváhagyása nélkül is meg tudnák hosszabbítani.

A törvény szavazása 2020. november 10-én – Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
A törvény szavazása 2020. november 10-én – Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

17:59-kor már a dolgozószobájából posztolt videót Orbán, amelynek tanúsága szerint elkészült a rendelet végleges verziója, és ott volt a maga fizikai valóságában Orbán íróasztalán, sőt, a szemünk láttára alá is írta. „Ha betartjuk ezeket a szabályokat, összefogunk, akkor együtt ismét sikerülni fog” – fogalmazott a miniszterelnök. Innentől kezdve akár fel is tölthették volna a közlönybe, vagy ha az technikailag hosszadalmas, akkor a teljes szöveget addig is kiadhatták volna a nyilvánosságnak, de nem így történt.

Előbb még 20:00 órakor a köztévében drámai hangvételű interjút adott a kormányfő. Az elmúlt hónapokban mást se lehetett hallani a kormány részéről, mint hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere a magyar, mindenkit meggyógyítanak, aki megbetegszik, és az egészségügy felkészült a járvány tetőzésére. Ehhez képest most arról beszélt a kormányfő, hogy ha a megbetegedések száma továbbra is ebben az ütemben nő, akkor

50 százalék esély van arra, hogy kitart az egészségügy, vagy hogy a mostani orvos és ápoló számmal már nem tudunk emberséges ellátást nyújtani.

November 10. kedd éjjel: hol is kell maszk?

Szerinte szeptemberben elegendő volt még a maszkhasználat kötelezővé tétele a zárt terekben, és nem kellett akkor más intézkedést hozniuk, de a járvány mostani terjedése miatt muszáj volt kijárási korlátozás bevezetni. És azt is ekkor jelentette be, hogy

éjféltől előírják a kötelező maszkhasználatot közterületeken.

Ezután több kormánypárti politikus, így például Kovács Zoltán államtitkár is ezt az információt osztotta meg közösségi oldalán 21:15-kor („Éjféltől kötelező a maszkhasználat a közterületeken is”), ám 21:26-kor már egy egészen más verzió jelent meg a kormány Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint „a maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek,

azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.”

A rendelet még mindig sehol, de 17 óra és éjfél között sorra töltötte fel a kormány a különböző törvénymódosító javaslatokat a parlament honlapjára, pár óra alatt többtucatnyi dokumentum került fel az oldalra. A járványra hivatkozva átírnák például az Alaptörvényt, hogy egyértelműsítsék, az anya nő, az apa férfi, de a közpénz fogalmát is újraértelmezték. Törvénymódosítással szinte lehetetlenné tennék az egyedülállók örökbe fogadását, egy perccel éjfél előtt pedig a választási törvényt módosító javaslat is felkerült, amely ellehetetlenítené az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

21:52-kor a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki az MTI-ben, amiben újabb információkat csepegtettek az éjféltől hatályba lépő rendeletekből, de még abból is elég kevés konkrétumot tudtunk meg.

Szinte percre pontosan 36 órával a hétfői videó publikálása után, 22:20-kor, 100 perccel a hatálybalépés előtt végre megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, a részleteket ebben a cikkben szedtük össze.

Hat meglepetés Orbán szavaihoz képest: Mégse kell teljesen bezárniuk az éttermeknek, a koliknak is lehet menekülőút

Sokakat meglepetésként érhették a rendelet egyes részletei, jó pár újdonság és eltérés volt benne ahhoz képest, mint amit Orbán hétfőn bejelentett.

1. „Az éttermek bezárnak. Csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak” – mondta Orbán a videóban.

A rendelet szerint viszont a vendégek elvitelre is kérhetnek ételt, italt az éttermekben, bárokban. Több éttermest is összezavart ez, van, aki hétfő után már nem vásárolt alapanyagot, és nem töltötte fel a készleteket, más ügyvédje segítségét kérte a zűrzavarban.

Egy VII. kerületi irodaház étkezdéje 2020. november 11-én a szigorított korlátozások első napján – Olvasói fotó / Telex
Egy VII. kerületi irodaház étkezdéje 2020. november 11-én a szigorított korlátozások első napján – Olvasói fotó / Telex

2. „A felsőoktatás csak online formában működhet, és a kollégiumokat, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni” – fogalmazott a miniszterelnök hétfőn.

Több egyetemen elkezdték a kiköltözést, kedden az SZFE hallgatói is elhagyták a kollégiumi épületet, a BME-n pedig elégedetlen hallgatók dühükben szétvertek egy kollégiumi szobát.

Mindezek után a kedd este közzétett rendeletből az derült ki, hogy a kollégiumok, diákotthonok látogatási rendjéről a rektor dönthet, és a rektor javaslatára Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter a digitális oktatás alól is felmentést adhat.

3. Újdonság volt kedd este, hogy a kijárási tilalom alóli kivételek közé bekerültek a versenyszerűen sportolók, ha edzésre vagy sportrendezvényre mennek, onnan jönnek, vagy azon vesznek részt. Orbán csak a munkavégzést és a rendkívüli eseteket említette korábban.

A rendelet szerda nulla órától lépett életbe, a munkavégzést és a versenyszerű sportolást ettől kezdve okirattal kell igazolni a rendőröknek. A szükséges formanyomtatványt a rendelet szerint a belügyminiszter a kormany.hu oldalon tette közzé, ám annyian akarták letölteni, hogy reggelre lefagyott a honlap, és nem lehetett letölteni.

4. „A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket zárva kell tartani” – mondta Orbán.

A rendelet értelmében viszont mégsem zárnak be teljesen, az edző- és fitnesztermeket, a sportlétesítményeket, az uszodákat és a jégpályákat a versenyszerűen sportolók továbbra is használhatják.

5. „Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.” Orbán bejelentésére Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke az NB II-től lefelé az összes bajnokságot leállíttatta.

Az MLSZ nem sokkal a határozat megjelenése után azonban korrigált, és honlapján közölte, hogy mehetnek tovább az említett bajnokságok, mégsem kell leállniuk.

6. Bár Orbán azt is mondta, hogy hetente célzottan tesztelik a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és bölcsődei dolgozókat, ennek részleteiről még mindig nem tudni semmit, a kedden megjelent szöveg szerint majd egy külön kormányrendeletben rendelkezik róla.

Szlávik János egyébként vasárnap még arról beszélt az M1-nek, hogy a tömeges szűrésnek semmi értelme, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is kritizálta Karácsony Gergely döntését. A főpolgármester múlt héten jelentette be, hogy fővárosi önkormányzat antigén gyorstesztekkel szűri a szociális intézmények dolgozóit és a tanárokat. Az NNK vasárnap azt írta, hogy az antigén gyorstesztek „nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre”, Orbán hétfőn viszont már arról beszélt, hogy akkor is ezt kell alkalmazni, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonsággal ad eredményt.

Hasonlót láttunk korábban is, márciusban az orvosi ajánlás ellenére kampányt indított az Emmi és az NNK a maszkhasználat ellen („Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!”), aztán később egyre több helyen tették kötelezővé, most meg már majdnem az összes közterületen az lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!