Megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzeti rendeletek 90 naposra hosszabbítását

2020. november 10. – 16:08

frissítve

Megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzeti rendeletek 90 naposra hosszabbítását
Az Országgyűlés rendkívüli ülése 2020. november 10-én – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés kedden szavazott a felhatalmazási törvény új verziójáról, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívüli jogrend idején hozott rendeletek 15 nap helyett 90 napig legyenek hatályosak. Ezt a képviselők nagy része, beleértve az ellenzékiek egy részét is, megszavazta.

Közel a vakcina, ezért elegendő a 90 nap

A szavazást megelőző felszólalásában Varga Judit igazságügyi miniszter, a javaslat előterjesztője azt mondta, Magyarországon minden rendelkezésre áll a védekezéshez, most a tavaszi hullámhoz képest azért szabták 90 napra a felhatalmazást, mert már közel van a vakcina, tavasszal ezt még nem lehetett látni.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, helyes az, hogy a kormány az osztrák szigorításokhoz hasonló intézkedéseket vezet be. Európában több ország is bevezette a rendkívüli jogrendet, sőt, több országban tavasz óta érvényben van a kormány ilyen jellegű felhatalmazása. Magyarországon is szükség van a vírus terjedését lassító szigorú intézkedésekre. Ilyenkor a parlamenti döntéshozatalban nem lehet két-három hetet várni egy-egy döntésnél, előfordulhat, hogy néhány óra alatt kell reagálni bizonyos ügyekben – mondta.

Meg kell védeni az egészségügyi ellátórendszerünket, csökkenteni kell a kontaktusok számát – hangsúlyozta. Szerinte az első hullám idején nem lehetett számítani a baloldali pártokra, jó hír, hogy most megszavazzák az előterjesztést, emellett arra kérte az ellenzékieket, hogy a téves információk és álhírek közlésétől is tartózkodjanak. Jó esély van arra, hogy 90 napon belül megérkezik a vakcina – tette hozzá.

Ha nincs rendes tájékoztatás, sokan kételkedni fognak

Lukács László György jobbikos képviselő arról beszélt, hogy jó lenne, ha a kormánypártok legalább a szakértők véleményét nem támadnák, ha már az ellenzéket folyamatosan támadják. Hozzátette, a Jobbik támogatja a törvényjavaslatot, és a jó védekezésben érdekeltek ők is. Majd azt is üzente a kormánynak, hogy ha nincs rendes tájékoztatás, akkor sokan kételkedni fognak abban, hogy mi történik, milyen döntések születnek, és ez ássa alá a védekezés hatékonyságát.

Lukács szerint tavasznál rosszabb helyzetben vagyunk most, rosszul volt megszervezve nyáron és ősz elején a védekezés. És hiába állítja be úgy a Fidesz, mintha az ellenzék csak hátráltatná a védekezést, a valóság az, hogy voltak ellenzéki javaslatok, jó irányú javaslatok. Mindenesetre a képviselő szerint Orbán bejelentett szigorításai fontosak, de megkésettek, nyáron, ősz elején a vírus diktálta a tempót Magyarországon.

100 százalékos táppénz kellene

Korózs Lajos MSZP-s képviselő szerint most sokkal súlyosabb a helyzet, mint tavasszal volt. A 90 napos időkorlát beépítésével a kormány elismerte, hogy helyes volt az ellenzékiek tavaszi követelése, miszerint csak olyan indítványt támogatnak, ami nem ad időben korlátlan hatalmat a kormánynak. Korózs arról is beszélt, hogy az utóbbi hetekben sokkal gyorsabban terjed a járvány, mint korábban. Szerinte nemcsak a koronavírus elleni védekezés elégtelen, hanem az influenza elleni is, hiszen nincs elegendő oltóanyag.

A kormány nem tájékoztatja megfelelően az embereket a vírusról, nem tudjuk, hogy mennyien vannak intenzív osztályon, nem tudjuk, hogy mennyi pedagógus és mennyi egészségügyi dolgozó fertőződött meg – sorolta. Korózs azt mondta, tömeges és ingyenes tesztelésre lenne szükség, valamint arra, hogy 100 százalékos táppénzt kapjanak azok, akik koronavírus-fertőzés miatt esnek ki a munkából.

Arató Gergely, a DK képviselője szerint a mostani radikális intézkedésekre azért van szükség, mert az elmúlt fél évben a kormány nem csinált semmi kézzelfogható dolgot. Szerinte már tavasszal is tudni lehetett, hogy elegendő lett volna csak 90 napra felhatalmazni a kormányt, hiszen látni lehetett, hogy nem tart majd addig az első hullám. Arató is arról beszélt, sokkal többet kellene tesztelni. Hozzák vissza a bértámogatási rendszert, nyújtsanak direkt támogatást azoknak, akik most elveszítik a munkájukat, és ne csak a gazdag családokat támogassák – kérte a képviselő.

A szakmai szervezeteket is partnernek kellene tekinteni

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerint ilyenkor vissza kellene fogni a pártpolitikai csatározásokat, a kormánynak be kellene fejeznie az ellenzék démonizálását. Szerinte helyesek a mostani intézkedések, csak kicsit megkésettek. Meg kell teremteni a kontakt-kutatások feltételeit, támogatni kell az otthoni munkavégzést, meg kell növelni a munkanélküli támogatásokat és a szociális dolgozóknak, valamint a pedagógusoknak is oda kell adni az egészségügyi munkavállalóknak járó 500 ezer forintos egyszeri juttatást – mondta Keresztes.

Szerinte a Magyar Orvosi Kamarát és más szakmai szervezeteket is partnernek kellene tekintenie a kormánynak. Le kellene állítani a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztést, a felszabaduló pénzt pedig lehetne a járvány veszteségeinek finanszírozására fordítani, emellett le kéne állítani az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítését – mondta.

Voltak, akik nem szavazták meg

Több ellenzéki képviselő nem szavazta meg a különleges jogrend alatt hozott rendeletek 90 napos meghosszabbítását. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független képviselők szerint ugyanis a kormány már most is kétféle jogcímen hozhat rendkívüli intézkedéseket: az egészségügyi válsághelyzet és a járványügyi veszélyhelyzet korlátlan felhatalmazást ad a kormánynak a járványkezelésre. Szerintük a tavaszi és őszi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a kormány gátlástalanul visszaélt a rendeleti kormányzás adta lehetőségekkel. Rajtuk kívül nem szavazta meg Székely Sándor független képviselő sem.

Az újabb védelmi intézkedéseket hétfőn jelentette be Orbán Viktor. Kedd éjféltől életbe lép tehát a kijárási tilalom este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvény-tilalom lép életbe, digitális oktatásra állnak át a középiskolák és az egyetemek, be kell zárni az éttermeknek és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!