Az eddigi legkeményebb korlátozás lép életbe a koronavírus miatt

2020. november 9. – 11:16

frissítve

Az eddigi legkeményebb korlátozás lép életbe a koronavírus miatt
A Kazinczy utca Budapesten az éjszakai kijárási tilalom bevezetése után 2020. november 4-én – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor olyan szigorú járványügyi korlátozásokat jelentett be a Facebookon, amelyekre még a tavaszi időszakban sem volt példa. Ha az Országgyűlés kedden 90 napra megadja a rendkívüli felhatalmazást a kormánynak a járványügyi védekezéshez, akkor az intézkedések kedden éjféltől lépnek életbe. Első lépésben 30 napig lesznek érvényben, de szükség esetén meghosszabbíthatják őket.

A fontosabb intézkedések:

  • Este 8 és hajnal 5 között kijárási tilalom lesz, felmentést csak a munkába menők és a munkából jövők kapnak, illetve rendkívüli esetekben adható ilyen igazolás.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak.
  • Az üzletek, a fodrászatok és egyéb kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak.
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
  • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, az egyetemi kollégiumokat bezárják.
  • A középiskolákban, a 8. évfolyamok felett online oktatás lép életbe.
  • A bölcsődék, óvodák és általános iskolák 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
  • A kórházi dolgozókat, a bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat hetente tesztelik, még ha ismert is, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonsággal ad eredményt, mondta Orbán.
  • Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi és a polgári szertartásokon a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.
  • A temetéseken legfeljebb csak ötven ember vehet részt.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött lehet megrendezni.
  • Az amatőr csapatsport tilos.
  • Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.
  • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket zárva kell tartani.
  • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • A szállodáknál a zárás utáni első harminc napban a november 8-ig beérkezett foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti – ennek feltétele, hogy a szállodai dolgozókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket.
  • Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a zárás első 30 napjára nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti – ennek is feltétele, hogy a dolgozókat ne bocsássák el, és a munkavállalók megkapják a fizetésüket.

Orbán Viktor a szigorú intézkedéseket azzal indokolta, hogy Európában és Magyarországon is fokozott ütemben nő a fertőzöttek száma. Figyelik Ausztria helyzetét, mert az ottani folyamatok egy-két hét késéssel Magyarországon is bekövetkeznek, ezért vezetnek be Magyarországon az ausztriaihoz hasonló korlátozásokat.

A kormányfő azt mondta: a kórházakat ugyan felszerelték minden rendelkezésre álló eszközzel, de az orvosok és ápolók száma véges, ezért a járvány terjedését korlátozó intézkedéseket kell bevezetniük.

Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink, az ápolóink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel. A megbetegedések számát csökkentenünk kell, a maszkviselés önmagában már nem lassít eléggé

– mondta a Facebook-videóban a miniszterelnök. A kormányfő azzal zárta beszédét:

Tudom, mindannyian tudjuk, hogy nem lesz könnyű. A következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van. Addig kell kibírnunk. (…) De addig is vigyáznunk kell az idősekre, betegekre, és be kell tartanunk a szabályokat.

Orbán Viktor szombaton egy rövid videóban már előre jelezte, hogy hétfőn újabb korlátozó intézkedések várhatók. A kormányfő kedden este jelentett be több intézkedést a járvány lassítására: a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet Magyarországon, szerda éjféltől pedig életbe lépett a kijárási korlátozás. Éjfél és hajnal 5 között csak azok lehetnek utcán, akik dolgoznak, dolgozni mennek, vagy munkából mennek hazafelé. Járatsűrítést is elrendeltek a tömegközlekedésben – ez Budapestet és a megyei jogú városokat érinti. A járatokat reggel 7 és délelőtt 9, valamint délután 15 és este 19 óra között kell süríteni.

A parkolást ingyenessé tették, távolságot kell tartani a moziban, színházban és a stadionokban: két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők. A hagyományos kocsmák, kávézók, vendéglátóhelyek, ahol ülnek az emberek, az óvintézkedések betartása mellett nyitva tarthatnak.

A Telex legfrissebb híreit ide kattintva láthatja.

Orbán péntek reggel azt jelentett be a Kossuth rádióban, hogy felfüggesztik a kockázat nélkül halasztható műtéteket. Szombaton Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere el is rendelte, hogy ez keddtől lesz érvényes. Orbán azt mondta, hogy az operatív törzs értékelése szerint november 21-én 2240 olyan intenzív ágyra, amihez van lélegeztetőgép, december 10-re pedig majd 4480 intenzív ágyra lesz szükség, amihez szükség van ápolónőre, orvosra, itt van nagyjából az egészségügy teljesítőképességének a határa.

Azt, hogy mit jelent pontosan a veszélyhelyzet és a rendkívüli jogrend elrendelése, ebben a Telex Gyorstalpalóban írtunk meg, arról pedig, hogy a napi koronavírus-adatokat látva kell-e pánikolni, itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!