Gulyás Gergely: Újabb szigorítások jönnek a héten

2020. november 2. – 19:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány újabb szigorításról dönt, mert a járvány terjedése miatt nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések már nem elegendőek, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. A szigorításokról nem árult el részleteket, írja a Portfolio.hu.

Gulyás azt mondta, hogy a járvány terjedése rendkívül felgyorsult az elmúlt két hónapban, és vannak olyan vörös vonalak, amelyeket ha átlépünk, akkor szigorításra van szükség. Szerinte az elmúlt hetekben az volt a prioritás, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl, miközben az ország működőkését sem állítjuk le.

Gulyás úgy látja, hogy a magyar halálozási arány jobb, mint az európai átlag, de jelentősen romlik, ezért a kormány az eheti, kétnapos kormányülésen további szigorításokról dönt majd.

Arra viszont nem válaszolt, hogy pontosan milyen korlátozások jönnek, de szerinte lényegesen nagyobb lesz majd a szigor. Fontos, hogy az iskolák nyitva maradjanak, azt viszont elfogadhatatlannak tartja, ha a maszkviselés szabályát tömegesen nem tartják be, utalt ezzel a sportrendezvényekre. Ha ilyen előfordul, akkor ott akár zárt kapus mérkőzéseket, valamint egyéb büntetéseket is kirónak a klubokra. A miniszter elmondta, hogy a készülő intézkedések egyik fontos eleme a maszkviselés betartatásának további szigorítása lesz.

Gulyás Gergely beszédet mond a szalkszentmártoni református templomban 2020. október 30-ánFotó: Ujvári Sándor / MTI
Gulyás Gergely beszédet mond a szalkszentmártoni református templomban 2020. október 30-ánFotó: Ujvári Sándor / MTI

Gulyás szerint a járvány a vakcina megérkezéséig tart, a beoltási terv kidolgozása pedig az operatív törzs feladata lesz majd. A vakcina mindenképpen ingyenes lesz, de nem lesz kötelező. A vakcinabeszerzés hasonlóan zajlik majd, mint tavasszal a lélegeztetőgépek beszerzése, versenyre lehet számítani az országok között. A miniszter kitért a külföldi szigorításokra is, szerinte a Spanyolországban hozott szigorú intézkedések egyelőre nem tűnnek működőképesnek, az osztrák és szlovák esetszámok viszont csökkennek. A szlovák országos tesztelésről viszont azt mondta, hogy meg kell várni a hatásait.

A koronavírus gazdasági hatásainak mérsékléséről azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy megőrizzék a munkahelyeken, és nem segélyezéssel kell válaszolni erre a kihívásra.

Szerinte nyárig kell kibírni a válsághelyzetet, mert utána a vakcina megszünteti a koronavírust.

A jövő évi költségvetésben megteremtették a rugalmasságot a válságkezelésre, de nem lehet kizárni előre a költségvetés módosítását. „A forintárfolyamban akkor van spekuláció, ha az nem mozog együtt a régiós devizákkal” – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormánynak van-e dolga az elszabaduló forintárfolyammal.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter az Idősek Tanácsának hétfői ülésén azt mondta, hogy a kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli, amellyel tavasszal már élt, írja az MTI.

Novák azt mondta, hogy a helyzet nem könnyebb, mint egy hónapja, és várhatóan még sokkal nehezebb lesz. A kormány kedden és szerdán döntéseket hoz, ezekhez pedig ki akarják kikérni az idősek véleményét is, hogy jól határozzanak – mondta a miniszter.

„A cél, hogy minél sikeresebb legyen a védekezés, minél több életet tudjanak megmenteni.”

A védekezés első hulláma nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek volt nevezhető; azt akarják, hogy a második is így alakuljon – mondta Novák, majd hozzátette, hogy ahogy tavasszal, most is folyamatosan figyelik Ausztriát. A hasonló adottságok miatt arra számítanak, hogy hasonlóan alakul a járványügyi helyzet a két országban. Néhány nap, hét múlva várhatóan „drámaibb lesz a helyzet” Magyarországon – mondta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hogy „gőzerővel” fejlesztik a magyar védőoltást, amellyel jól állnak.
A tisztifőorvos kiemelte, hogy az ország lakosságának egyötöde 65 év feletti. Sajnos azt tapasztalják, hogy szinte minden mérési ponton emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ami azt jelzi előre, hogy még korántsem érte el a csúcspontját a járvány – mondta Müller Cecília, aki biztatásképpen arról beszélt, hogy tavasz óta jelentős ismeretanyag halmozódott fel a koronavírusról, a fertőzés kezeléséről.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!