Mozisok: Ennek beláthatatlan következményei lesznek

2020. november 9. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti művészmozikat (Toldi, Puskin, stb.) irányító Budapest Film igazgatója, Liszka Tamás szinte biztosra veszi, hogy szerdától nem vetíthetnek filmeket. Liszka hozzátette a Telexnek adott válaszában, hogy igazából ők sem tudják pontosan, hogyan vonatkoznak rájuk, mozisokra a korlátozások, és egyelőre, saját szavaival élve, péppé nyomogatják az F5-öt a Magyar Közlöny weboldalán.

Liszka szerint az egyébként indokolt korlátozásnak beláthatatlan következményei is lesznek, „a hagyományos mozik végleges kihalása a tét, a fővárosban és országszerte is” a vezérigazgató szerint. Liszka csak abban reménykedik, hogy hátha „az állam vezetői között is akadnak néhányan, akiknek fájna a mozik eltűnése, és gondolnak majd egy kicsit erre a szektorra is, amikor a gazdasági mentőakciókat kialakítják”. Orbán Viktor a hétfő délelőtti bejelentésében a szállodaiparra és az egészségügyre tért ki bővebben.

A legnagyobb magyar mozihálózatnál, a Cinema Citynél jelenleg a lehetőségeket vizsgálják a törvény pontos ismeretének hiányában. A tavaszi első korlátozásoknál a Cinema City gyorsan reagált az előírásokra, bevezették a csúsztatott vetítéseket, korlátozták a létszámot, de nyitva tartottak, ameddig a törvények engedték. Még kedd délutánra is lehet jegyet foglalni a CC mozijaiba, igaz, kötelező betartani a háromszékes távolságot.

Nézők az újra megnyitott Cinema City Arénában 2020. július 2-án – Fotó: Mónus Márton/MTI
Nézők az újra megnyitott Cinema City Arénában 2020. július 2-án – Fotó: Mónus Márton/MTI

Az egy budapesti mozit is üzemeltető Cirko is egyelőre várja, hogy pontosan mi lesz a törvényben. A száz férőhelyes mozi már hónapokkal ezelőtt elkezdte a támogatói programját, éves bérleteket lehet nálunk venni, aminek az érvényessége akkor kezdődik, amikor először használják. Számításaik szerint 500 bérlet kellene eladniuk, hogy kibírják egy ideig. A Cirkónak a cég saját bevallása szerint eddig is nagyon kevés nézője volt, és számítottak a bezárásra. A bérletvásárlás, az adományok, illetve a Cirko Film oldalán (cirkofilm.hu) való online filmnézés (utóbbi közvetetten, mivel a Cirko Film köthető a mozihoz, de nem azonos vele) segít nekik a túlélésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!