Szlávik: A tömeges szűrés önmagában még nem oldja meg a helyzetet

2020. november 7. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül hasznos a tömeges szűrés, csak épp önmagában nem oldja meg a helyzetet, mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton a közmédiában.

Szerinte a szűrés akkor hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat és meg lehet állítani a fertőzési láncot. Arra, hogy kimutassák egy ország átfertőzöttségét, inkább a PCR-tesztek alkalmasak, míg az antigén tesztek a mentőautókban lehetnek hasznosak, vagy olyan zárt közösségekben, ahol fontos kiemelni a fertőzötteket.

Szlávik arról is beszélt az M1-nek adott interjúban, hogy a koronavírus kezelésére elsőként kijelölt centrumkórházak ma már szinte teljesen tele vannak, ezért újabb és újabb kapacitásokat kell nyitni. Még mindig csak a felfutó szakaszában tartunk a járványnak, és nem lehet tudni, mikor várható az esetszám csökkenése. „Egyre több beteg kerül kórházba, ezért várhatóan mind több kórház fog ellátni koronavírusos betegeket” – mondta. Ezzel együttjárt, hogy el kell halasztani a tervezett műtéteket, mint ahogy a járvány első hullámában is meghozta a kormány ezt a döntést.

A főorvos megértést kért azoktól a betegektől, akiknek már volt időpontjuk egy műtétre, de azt el kell halasztani.

Azt is mondta, hogy több mint száz oltóanyagkísérlet zajlik a világban, köztük nagyon sok már abban a fázisban tart, hogy emberek tízezreit oltják be a hatásokat vizsgálva. Hangsúlyozta, a vizsgálatok végén törzskönyvezett vakcinákkal kapcsolatban mindenki nyugodt lehet, hogy azok nem rendelkeznek mellékhatásokkal és hatékonyak a koronavírussal szemben.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Magyarország is szeretne több helyről vakcinát vásárolni, egy ország sem sajátíthat ki ugyanis egyféle oltóanyagot magának, mert nem tudható, hogy az hosszú távon milyen hatékony. Szlávik János elképzelhetőnek nevezte, hogy akár többféle oltóanyagot is alkalmazni kell majd a koronavírus ellen.

A Magyarországra érkező oltóanyagok egyértelműen ingyenesek lesznek, és elsősorban a rizikócsoportokba tartozók kapják meg, tette hozzá.

Emellett biztosan alkalmazni fogják az egészségügyben, a szociális területeken dolgozók esetében, valamint azoknál, akik az ország működésében fontos szerepet töltenek be. Szlávik azt javasolta, hogy a rizikócsoportba tartozók oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással.

Az elmúlt 24 órában újabb 5318 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 104 943 főre nőtt hazánkban abeazonosított fertőzöttek száma. 107 beteg halt meg, így az áldozatok száma 2357 főre emelkedett, 24 847-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 77 739 fő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!