Orbán: Éjféltől kötelező lesz a maszkhasználat a közterületeken is

2020. november 10. – 20:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök szerint ha a megbetegedések száma továbbra ebben az ütemben nő, akkor 50 százalék az esélye annak, hogy a mostani orvos- és ápolószámmal már nem tudna tisztességes ellátást nyújtani a magyar egészségügy. Ezért volt szükség a rendkívüli jogrendre és az újabb szigorításokra. Ha az intézkedéseket esetleg külföldről kritizálnák, annak egyszerű oka van: „Magyarországon minden karonülő csecsemő tudja már, hogy Soros György van a középpontjában” a támadásoknak.

A dráma nem jó műfaj, jobb ha az ember kerüli, de vannak pillanatok, amikor itt van a döntés ideje, és akkor nem szabad habozni – fogalmazott az állami televízióban Orbán Viktor arra reagálva, hogy miért éppen most kellett drámai döntéseket, szigorításokat meghozni. A kormányfő arról beszélt, hogy hiába zárta le a határokat a kormány nyár végén, Magyarország még így is kapcsolatban maradt Európával, így a járvány európai terjedése érint minket. Noha az adataink szerinte jobbak, mint a nyugati országokban, de mint azt már sokszor elmondta, Ausztriát nagyjából egy-két héttel követjük a járvány terjedésében.

A kormányfő szerint az egészségügyi ellátásban dolgozók létszáma a korlát, ami miatt meg kellett hozni a mostani szigorító döntéseket, a kijárási korlátozások 30 napos bevezetését, és a rendkívüli jogrend újbóli kihirdetését, mert ha a megbetegedések száma továbbra is ebben az ütemben nő, akkor

50 százalék esély van arra, hogy kitart az egészségügy, vagy hogy a mostani orvos és ápoló számmal már nem tudunk emberséges ellátást nyújtani.

Orbán Viktor arról beszélt, „ágy van, gép van, csak a szakemberek száma véges”, és ugyan kiválóak az orvosaink és az ápolóink, sőt, az intenzív osztályokon

csak a gépeket kell figyelni,

de a tanácsadói már jelezték, hogy az egészségügyben dolgozók kapacitásai végesek. Szerinte szeptemberben elegendő volt még a maszkhasználat kötelezővé tétele a zárt terekben, és nem kellett akkor más intézkedést hozniuk, de a járvány mostani terjedése már szigorúbb szabályokat követel, így a kijárási korlátozás bevezetését is. A miniszterelnök éppen ezért bejelentette:

előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken éjféltől.

Orbán Viktor az állami hírcsatorna műsorában. Fotó: MTVA
Orbán Viktor az állami hírcsatorna műsorában. Fotó: MTVA

Frissítés: A maszkhasználattal kapcsolatban a kormány Facebook-oldalán később némi pontosítást tett közzé, miszerint

  • A 10 ezer főnél nagyobb lakosságú települések egyes közterületein lesz kötelező a maszkviselés.
  • A területek kijelölése a polgármesterek feladata lesz.
  • Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszkhasználat továbbra sem lesz kötelező.

Orbán Viktor beszélt arról, a középiskolásokat nem szabadságra küldték, hanem az online térbe terelték az oktatást, és felelősségteljes viselkedést kért ettől a generációtól, és elsősorban a szüleiktől.

Az iskolai, kórházi tesztelésekkel kapcsolatban a kormányfő a gyorstesztek megbízhatóságának és a tesztelés eredményességének általa vélt kérdésességéről beszélt, majd hozzátette, hogy azért van elég ilyen teszt Magyarországon ahhoz, hogy most már rendszeresen elvégezzék a mintavételt az iskolákban és a kórházakban, és valószínűleg a szociális dolgozókat is rendszeresen tudják majd tesztelni.

„Most közelebb van a vakcina, mint tavasszal volt, a megoldásban csak a vakcina tud segíteni, addig kell kitartani” – jelentette ki Orbán az interjúban. A kormányfő arról beszélt, hogy a koronavírus okozta járvány

egy olyan ellenség, hogy valahogy meg kell ölni. Most csak korlátozzuk, meg lassítjuk, meg kikerüljük, de a megoldás az az, hogy ha megöljük. Ebben csak a vakcina tud nekünk segíteni.

Az interjúban elhangzott: addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi vakcina.

Úgy számol – folytatta Orbán –, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az „asztalon tartani”.

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is, mondta a miniszterelnök.

„Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban”

– összegzett. Orbán hosszan beszélt a jávány gazdasági hatásairól, illetve arról, hogy egyszerre kell egészségügyi és gazdasági intézkedéseket hozni, mert a válság nemcsak az emberéleteket, hanem az emberek megélhetését is érinti. Szerinte erre szükséges a különleges jogrend adta felhatalmazás, amely miatt – mint a kérdező felvetésére elmondta – újabb hazugságokkal fogják támadni őt, illetve szerinte az országot: hiába fognak például száz törvényt meghozni, ott úgyis azt fogják mondani, hogy bezárták a parlamentet – vetette fel. De a kormányfő szerint ezekkel nem kell foglalkozni, megszoktuk már, hogy Nyugaton valakiknek nem tetszik a mostani magyar kormány.

„Szép ország, pénze is van, sokan tennék zsebre, sokan vennék el a magyaroktól, a történelem során meg is tették néhányan. A hálózat létezik, szerintem minden karonülő csecsemő tudja már, hogy Soros György van ennek a középpontjában. Dolgozni fognak, hogy olyan kormányt segítsenek hatalomra, aki kiszolgálja őket, a mi kormányunk nem ilyen, ellenállunk.”

Orbán szerint a támadások és a válság ellenére a magyar egy összetartó nemzet, és már készül az akcióterv, amellyel egyszerre kezelik az egészségügyi és gazdasági válságot is.

„A végén túl leszünk, és győzni fogunk”

– fogalmazott végül.

A parlament keddi rendkívüli ülésén megszavazta a veszélyhelyzet 90 napra történő meghosszabbítását, a kormány még kedden este kihirdeti a szerdától életbe lépő szabályokat tartalmazó rendeleteket. A miniszterelnök már mindegyiket aláírta, várhatóan hamarosan megjelennek az új szabályok a Magyar Közlönyben.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!