A jövőben nem fogadhatnának örökbe az egyedülállók Magyarországon

2020. november 10. – 21:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Törvénymódosítással tenné szinte lehetetlenné az egyedülállók örökbe fogadását a kormány új törvényjavaslata, írja a hvg.hu. A portál emlékeztetett, hogy az Országgyűlés honlapjára kedd este több más mellett felkerült az „egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról” szóló javaslat is, melynek előadója Varga Judit miniszter (pdf-ként itt érhető el).

Ebben szerepel a Polgári Törvénykönyv módosítása, mely azt mondaná ki, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe.

A módosítás kitér arra is, hogy „kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával – egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra. A különös méltányossághoz a családpolitikáért felelős miniszter, azaz jelenleg Novák Katalin járulhat majd hozzá. A tervezet indoklásában a kormány azt írja, hogy a gyermek számára legmegfelelőbb, legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodási forma, ha házastársak fogadják őket örökbe.

”A házasság preferálását társadalomtudományi kutatások, empirikus statisztikai tények támasztják alá, hiszen kimutatható, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok: utóbbiak közül öt éven belül minden harmadik bomlik fel, míg a házasságok közül csak kevesebb, mint 10%- uk. Márpedig a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel. A jogi szabályozás ehhez a természetes igényhez törekszik alkalmazkodni„

– áll a javaslatban.

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős akkori államtitkár (jelenlegi miniszter) az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón, budapesti nevelőszülőknél 2020. június 12-én. Fotó: MTI/Mónus Márton
Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős akkori államtitkár (jelenlegi miniszter) az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón, budapesti nevelőszülőknél 2020. június 12-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Mindez nyilván kapcsolódik ahhoz, hogy az Alaptörvény módosításáról nyújtott be törvénytervezetet a kormány kedden este (megszavazása utáni órákban, amely szerint:

Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.

Egy másik passzusba pedig bekerülne az, hogy

Az anya nő, az apa férfi.

A magyar LMTQI-közösséget képviselő Háttér Társaság elfogadhatatlannak nevezte a kormány terveit. Közölték: az időzítés nem véletlen.

A súlyosan jogkorlátozó, a nemzetközi és európai emberi jogi alapelveknek ellentmondó javaslatokat a különleges jogrend parlamenti megerősítését követő órákban nyújtották be, egy olyan időszakban, amikor az állampolgárok véleményének kifejezésére rendelkezésre álló eszközök, mint például a tüntetések nem engedélyezettek. A minta ismerős, a kormány ugyanígy járt el tavasszal is, amikor a járványhelyzet első hullámának csúcsán a legfontosabb dolga a transz és interszex emberek jogfosztása volt. A cél egyértelmű: az emberek ne a kormány válságkezelésének hiányosságaival, hanem az íróasztalfiókból előhúzott jogkorlátozó javaslatokkal foglalkozzanak. Visszautasítjuk, hogy a kormány politikai játékszerként használja az LMBTQI embereket

– fogalmaztak.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!