Ha tényleg Ausztria a minta a járványkezelésben, akkor ezeket az intézkedéseket kellett volna hozni

Legfontosabb

2020. november 4. – 18:15

frissítve

Ha tényleg Ausztria a minta a járványkezelésben, akkor ezeket az intézkedéseket kellett volna hozni
Maszk használatára felhívó tábla egy bécsi bevásárlóközpontbanFotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„A járvány terjedése felgyorsult. Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. Tapasztalataink szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepéig a kórházaink elérik teljesítőképességük határát” – mondta Orbán Viktor kedd este, majd bejelentette a rendkívüli jogrendet és az újabb hazai szigorításokat.

A miniszterelnök a koronavírus alatt már eddig is többször hangoztatta, hogy közelről figyelik Ausztriát, és azt azt, milyen járványügyi lépéseket hoznak, sőt, tavasszal, az első hullámban egyenesen Magyarország laboratóriumaként hivatkozott a szomszédos országra.

Orbán érvelése szerint tehát nálunk öt-hét napon belül ugyanaz lesz, mint Ausztriában. A miniszterelnök erről vészjóslóan beszélt, de ha közelről nézzük az adatokat, akkor nagyítóval kell keresni az olyat, amiben Ausztria rosszabb adatokat produkálna mostanában, mint mi.

Az tény, hogy Ausztriában több a fertőzött, de ez csak a regisztrált fertőzöttek száma, ami pedig függ attól, hogy az országban mennyit tesztelnek. Ha csak az utolsó teljes napi adatot nézzük, november 3-án Ausztria 25 881 tesztet csinált, míg Magyarország 14 620-at, ami tehát tízezer tesztnyi különbséget jelent, közben november 4-én Ausztriában 4445 pozitív esetet regisztráltak, Magyarországon pedig 4219-et. Egy nappal korábban, november 3-án pedig Magyarországon regisztráltak több fertőzöttet, több mint nyolcszázzal. Ide kattintva lehet böngészgetni a két ország grafikonjait a fertőzöttségről, a halálesetek számáról, a tesztekről, a pozitivitási rátáról Korábbi összevetésünket ezekről pedig itt olvashatja.

Bár Ausztria többet is tesztel, és Magyarország gyakran mégis több napi fertőzöttet produkál, a szomszédos országban a járvány második hullámában jóval több korlátozást vezettek be, és gyakran jóval korábban is, mint a magyar kormány.

Emberek állnak sorba egy koronavírus-tesztállomás előtt 2020 szeptemberében, ahol ingyenesen elvégzik a tesztjét bárkinekFotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images
Emberek állnak sorba egy koronavírus-tesztállomás előtt 2020 szeptemberében, ahol ingyenesen elvégzik a tesztjét bárkinekFotó: Thomas Kronsteiner / Getty Images

Ahol Orbán szerint 5-7 nappal előttünk járnak

Sebastian Kurz osztrák kancellár október 31-én úgy nyilatkozott: „A helyzet világos: ha nem cselekszünk most, akkor túlterhelődik az egészségügyi rendszer”. Az osztrák kormány még aznap szigorításokat jelentett be, amik november 3., kedd éjféltől érvényesek egészen november végéig. Eszerint:

  • Este nyolc és reggel hat között kijárási korlátozás van. Az otthonokat csak akkor lehet elhagyni ebben az időben, aki dolgozni vagy tanulni megy, boltba vagy gyógyszertárba, vagy pedig rászoruló családtagot megy gondozni, ugyanakkor éjszakai sétákat is lehet tenni. Aki ezt megszegi, akár 1450 eurós büntetésre is számíthat.
  • Minden rendezvényt és csoportosulást betiltanak, kertekben, garázsokban sem lehet privát bulikat tartani. Két háztartás hat felnőtt tagja ugyanakkor találkozhat egymással, hozzájuk maximum hat kiskorú csatlakozhat még. Üzleti találkozások is lehetnek.
  • Bezártak a hotelek a turisták és látogatók előtt, csak az üzleti utakra érkező emberek mehetnek ezekbe.
  • Az éttermekbe és bárokba nem lehet beülni, csak elvitelre lehet rendelni.
  • Bezártak a mozik, színházak, múzeumok, edzőtermek, fürdők és állatkertek.
  • Koncerteket, kiállításokat, előadásokat nem lehet tartani.
  • A síközpontokat bezárták.
  • November 30-ig a karácsonyi vásárok sem nyithatnak meg.
  • Az egyetemeken és középiskolákban távoktatást rendeltek el, de az általános iskolák és óvodák nyitva maradtak.
  • Az üzletek nyitva maradhatnak, de tíz négyzetméterre csak egy vendég juthat, a fodrászatok, kozmetikusok szintén működhetnek.
  • Temetéseket lehet tartani, maximum 50 ember lehet rajta, akiknek kötelező maszkot viselni.
  • Az idősotthonok nyitva maradnak, a dolgozókat heti egyszer kötelezően kell tesztelni, és csak az látogathat, akin a megelőző 24 órában negatív antigéntesztet, vagy 48 órában negatív PCR-tesztet csináltak.
  • Bővítik az állami bérkiegészítést (kurzarbeit), hogy így csökkentsék a munkanélküliséget.
  • Javasolták, hogy aki csak teheti, otthonról dolgozzon tovább.
  • Ezek csak a legújabb intézkedések, de például a beltéri maszkhasználatot már szeptember közepén kötelezővé tették (Magyarországon október közepén). Ráadásul az osztrákoknál már szeptemberben kötelező volt az éttermekben is maszkot hordani, a magyar kormány ezt épp csak a napokban lépte meg.

Az osztrák alkancellár, Werner Kogler szerint hosszútávon ezekkel az intézkedésekkel többet fognak nyerni, és bár valóban zavaróak, de szükségesek. Sebastian Kurz azt mondta, november végére masszívan csökkenteni kell a fertőzöttek számát, hogy decemberben már enyhíthessenek a szabályokon, de azt még nem látni, hogy milyen intézkedéseket lehetne akkor visszavonni.

Kurz szerint ha a napi fertőzöttek száma megugorja a hatezret, azzal együtt a kórházak is elérik a teljesítőképességük határát. Orbán pedig közben pár napja arról beszélt, hogy kórházi ágyak számában Magyarország a harmadik Európában, csak Németország és Ausztria előzi meg.

Az operatív törzs megbeszélése 2020. november 4-énForrás: Orbán Viktor facebook oldala
Az operatív törzs megbeszélése 2020. november 4-énForrás: Orbán Viktor facebook oldala

A magyar út

Ha a magyar kormány intézkedéseit összevetjük a laborországéval, akkor látható, hogy mi hozzájuk képest elég keveset szigorítottunk. A főbb pontokat nézve:

  • Nyitva maradnak a mozik, színházak, lehetnek rendezvények és sportrendezvények, de mindez úgy, hogy közben kötelező maszkot viselni, és két ember között két üres széknek kell lennie.
  • Lesz kijárási korlátozás, csak rövidebb időtartamban, mint az osztrákoknál: éjfél és hajnali öt között, amikor amúgy is jóval kevesebben vannak kint az utcákon.
  • Bár a szórakozóhelyeket bezárják, egyelőre nem teljesen egyértelmű, milyen egységeket érint ez pontosan. Gulyás Gergely miniszter szerint a zenés-táncos helyeket, ahol nem csak asztalnál ülő embereket szolgálnak ki.

Arról pedig nem esett szó, amit az osztrákok már hetekkel ezelőtt megléptek: hogy például családi eseményeken hányan jöhetnek össze, vagy hogy hányan ülhetnek egy étteremben. Az osztrákok ezt úgy oldották meg – még a teljes lezárás előtt –, hogy bent maximum hat ember ülhetett egy asztalnál, kültéren pedig tizenkettő. Ahogy az sem világos, hogy például az iskolák és kocsmák miért maradhatnak nyitva Magyarországon, Gulyás a szerdai kormányinfón mindössze annyit válaszolt rá, hogy utóbbiban kisebb mértékben terjed a vírus, mint egy zenés-táncos helyen. A rendelet kérdéses pontjairól itt olvashat bővebben. Ugyanakkor Gulyás azt is mondta, hogy figyelik Ausztriát és az intézkedéseiket, és van rá esély, hogy ha azt látják, valamilyen intézkedés bevált náluk, akkor megfontolják, hogy azt itthon is bevezetik.

Ráadásul a magyar kormány a rendkívüli jogrendet is újra bevezette, egyelőre tizenöt napra, de kérni fogják az országgyűlést, hogy azt hosszabbítsák meg kilencvenre. Ez pedig azt jelenti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a kormány a törvénytől eltérő szabályokat is hozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!