Orbán Ausztriát emlegette fenyegető példaként, de bárcsak úgy állnánk a vírussal, mint ők

Másolás

Vágólapra másolva

Ha nem szigorítunk, 5-7 nap múlva az lesz itthon is, mint Ausztriában, érvelt a kormányfő a kedd esti videójában. Mi pedig megnéztünk pár adatot, és hozzátesszük: az sok szempontból nagyon jó lenne.

„Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint Magyarországon. (…) Tapasztalataink szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, és eddig így volt, akkor december közepéig a kórházaink elérik teljesítőképességük határát.” Ezzel vezette fel Orbán Viktor a kedd esti videóját a rendkívüli jogrend bejelentéséről és különböző szigorításokról.

Ám ha megnézzük az adatokat, nagyítóval kell keresni az olyat, amiben Ausztria rosszabb adatokat produkálna mostanában, mint mi. Ide kattintva lehet böngészgetni a két ország grafikonjait a fertőzöttségről, a halálesetek számáról, a tesztekről, a pozitivitási rátáról (100 tesztből hány fertőzött van, ha ez túl nagy, akkor kicsúszott a járvány kezelése a hatóságok kezéből).

Az tény, hogy Ausztriában több a fertőzött, ez nem vitás. Egyrészt a tavaszi első hullámban is rosszabbul jártak, másrészt valóban, nálunk az elmúlt napokban 2000-3000 körül volt a napi új fertőzöttek párnapos mozgóátlaga, míg Ausztriában kezd elszaladni 4000 fölé. Ezt mutatja ez a grafikon:

De ez csak a regisztrált (megtalált) fertőzöttek száma, ez nagyon függ attól, hogy mennyit tesztelnek. Nézzük meg, naponta mennyit:

Aztán nézzük meg, hogy összesen eddig ezer emberből hányat tesztelt le a két ország Ausztria 250 felett jár, mi 100 felett nem sokkal:

Ez arra utal, hogy a valódi átfertőzöttség valószínűleg nálunk legalább olyan rossz, ha nem rosszabb, mint most Ausztriában.

De nézzük, melyik országban mit okoz ennyi fertőzött. Először is, hogy naponta hányan halnak meg úgy, hogy covid-fertőzöttek:

ugyanez összesítve:

Eleve kórházba is jóval kevesebben kerülnek (vagy kevesebben fertőződnek meg ott fekve), mint nálunk:

A súlyos esetek száma is több nálunk: Ausztriában jelenleg 366-an vannak intenzív osztályon. Magyarországon viszont csak lélegeztetőgépen (ez durvább fokozata a betegségnek) 348-an vannak.

Még egy adat: Ausztriában jelenleg ennyi összfertőzöttre 54812 aktív eset van. Magyarországon 63940.

Mindez azt jelenti, hogy valójában a március óta összesített regisztrált fertőzöttek számát kivéve (ami önmagában nem sokat mond) Ausztria mindenben jobban áll, mint Magyarország, és a tendenciák is jobban néznek ki náluk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!