Kocsmákban nem terjed a vírus? Stadiont nem zárhatnak be? Miért hagyták ki az időseket? Összeszedtük a szigorítás vitatott pontjait

Legfontosabb

2020. november 4. – 15:52

frissítve

Kocsmákban nem terjed a vírus? Stadiont nem zárhatnak be? Miért hagyták ki az időseket? Összeszedtük a szigorítás vitatott pontjait
Az operatív törzs megbeszélése 2020. november 4-énForrás: Orbán Viktor facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Bár kedden éjfél előtt nem sokkal a Magyar Közlönyben megjelentek a szerdán életbe lépő korlátozások részletszabályai, a szabályok között azonban több homályos pont is szerepelt. Nem volt egyértelmű, hogy a kocsmákban miért terjed kevésbé a vírus, mint a szórakozóhelyeken? A sportrendezvényeket miért nem büntetik, ha megszegik a szabályokat? És miért ingyenes a parkolás, ha sűrítik a tömegközlekedési járatokat? Ezekre is rákérdeztünk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, aki szerint a szabályok jól értelmezhetők.

Minek sűríteni a tömegközlekedési járatokat, ha amúgy is ingyen parkolhatunk?

A rendelet szerint Budapesten és a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaságoknak november 5-ig kell úgynevezett járatsűrítési tervet készíteniük a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. A tervet kormányhivatalnak kell jóváhagynia, ha ők visszadobják, újat kell készíteni.

A járatsűrítéssel a nyilvánvaló cél az, hogy a csúcs időszakokban kevesebben préselődjenek fel a tömegközlekedési eszközökre. Ugyanakkor mától ingyenesen lehet parkolni is, amit – hasonlóan a járvány első hullámához – minden bizonnyal az is kihasznál majd, aki egyébként csak hétvégén veszi elő az autóját. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ingyenes parkolás bevezetése kétség kívül hatással lehet a forgalomra,

„de a dugók még mindig jobbak, mint ha a tömegközlekedési eszközökön zsúfolódnak össze az emberek”. Mindkét intézkedésre szükség van, a tömeget ugyanis csak így lehet elkerülni a tömegközlekedésben.

A jelenlegi helyzetben viszont éjfél és reggel 5 között a BKV minimális kapacitását érdemes fenntartani.

Miért nem ülhet mellettem a férjem?

Az első hullám alatt bevezetett korlátozásokhoz hasonlóan a mostani szigorítások is érintik a kulturális és sportrendezvények látogatóit is. Mától „a nézők a kulturális és sportrendezvényeken csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el”. Azaz két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket sem foglalhatják el a nézők. Arra viszont nem tér ki a rendelet, hogy ez azokra is vonatkozik-e, akik egy háztartásban élnek. Gulyás szerint erre azért nincs semmilyen információ a rendeletben, mert egész egyszerűen

nem ellenőrizhető, hogy egymás mellett milyen rokoni kapcsolatban élők ülnek, az viszont jól követhető, ha csak minden harmadik széken ülnek a nézők.

A meccseket még pont meg lehet nézni, véletlen?

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, és 100 ezer és 1 millió közti bírságot is kiszabhat, a helyszínt vagy intézményt pedig legalább egy napra, legfeljebb egy évre bezárathatja.

Kivéve a sportrendezvények helyszíneit.

Azt ugyanis nem zárathatja be, elrendelhet viszont legalább egy, legfeljebb tíz zárt kapus meccset büntetésül.

Gulyás szerint egyszerű magyarázata van annak, hogy a focimeccseket miért nem teszik zárt kapussá. „Van egy nemzetközi szövetségek által meghatározott protokoll, ez teszi lehetővé a szabad döntést számunkra. A színházakban, mozikban is csak minden harmadik széken lehet ülni, ha ezt fedett környezetben megengedjük, akkor szabadtéren is megengedhetjük”.

A környező országok kijárási tilalmával szemben Magyarországon november 5-től éjfélig kell hazaérni. A rendelet szerint „éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni, kivéve ha azért van az utcán, mert épp dolgozik, vagy dolgozni megy, esetleg munkából jön”. A kijárási korlátozás nem vonatkozik azokra sem, akiket „egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget”.

Gulyás a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy

a meccseknek semmi köze nincs a kijárási korlátozások kialakításához.

Az éttermek is azért zárnak este 11 órakor, hogy az emberek éjfélig hazaérjenek. A miniszter hozzátette azt is, ha valamelyik stadionban nem tartják be az előírásokat, „akkor zárt kapus meccs lesz”.

A kocsmákban kevésbé terjed a vírus?

Orbán Viktor miniszterelnök szerda esti bejelentése nem volt egyértelmű, hogy a szórakozóhelyek bezárása mely egységeket érinti, például a kocsmák is a hatálya alá esnek-e, vagy hogy mi a helyzet egyes alkalmi rendezvényekkel, de a rendeletben sem sikerült ezt teljesen tisztázni. Gulyás a szerdai kormányinfón egyértelművé tette, hogy

„azokat a helyeket, ahol zene van és a kiszolgálás nem asztaloknál ültetve történik, be kell zárni.”

Azok a helyek sem nyithatnak ki, ahol szól a zene, táncolni is lehet, de akár asztaloknál is lehet fogyasztani, mondta a miniszter. Szerinte egyébként a vírus mindenhol, így a kocsmákban is terjed, de „nem azonos mértékben”, mondta.

A rendelet szerint nyitva tarthatnak a kaszinók és a konditermek is. Gulyás a Telexnek kérdésére azt válaszolta, hogy a kaszinók nem azonosak a zenés táncos szórakozóhelyekkel. „Ott vannak veszélyben az emberek, ahol táncolni lehet, ott a legközelebbi ugyanis a kapcsolattartás. A járvány terjedése a fiatalabb korosztály körében azért terjedt drámain, mert ezek a helyek nyitva voltak. Ezt a helyzetet kellett felszámolni”.

És bár a fiatalabb korosztály is egyre inkább érintett, Gulyás szerint a közoktatásban számtalan óvintézkedés történt – szünetben például maszkot kell viselni a diákoknak –, ami egyelőre elegendő. „Ha azt akarjuk, hogy az ország működjön, akkor az iskolákban még most nem indokolt szigorítani”, mondta a miniszter.

Akkor marad a házibuli?

Éjfél és reggel 5 óra között tehát mindenki köteles „a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni”, ennek ellenére nem ajánlott a házibulizás. Noha Gulyás szerint „nem egy rendőrállamban élünk”, hiszen ha tízen ott alszanak egy ismerősnél, azt nem tudják majd ellenőrizni, éppen ezért fontos az egyéni felelősségvállalás.

Az idősek már senkit nem érdekelnek?

Gulyás Gergely szerint minden intézkedés az idősek védelmét is segíti. „Ezért is közlekednek sűrűbben a tömegközlekedési járatok, és tették ingyenessé a parkolást”. Szerinte jelenleg leginkább az idősek tartják be a járványügyi szabályokat.

A kormányülésen felmerült, hogy újra bevezetik az idősávos vásárlást, „de megoszló volt erről a vélemény”, mondta Gulyás. Azok a szervezetek, amelyek azt mondták, hogy erre szükség van, azt javasolták, hogy ezt csak hétköznap vezessék be az idősek védelmében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!