Nem fogad több koronavírusos beteget a miskolci kórház

2020. november 4. – 07:46

frissítve

Nem fogad több koronavírusos beteget a miskolci kórház
Rómában egyetemisták demonstrálnak a tantermek bezárása után. Egyetemük közelében egy téren állítottak fel asztalokat és tanultak, kiállva a kormány koronavírus-intézkedései ellen – Fotó: Simona Granati / Corbis/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Folyamatosan frissülő hírfolyamunk a koronavírus-járványról: minden fontos szerdai hír egy helyen.

További óvintézkedéseket jelentett be több spanyol tartomány a fertőzések számának növekedése miatt. Kasztília és Leónban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek csak házhozszállítási szolgáltatásukat működtethetik korlátozás nélkül. Nem nyithatnak ki a bevásárló központok, az edzőtermek se, és a nem profi sporteseményeket szurkolók nélkül lehet csak megrendezni a következő két hétben. Kantábriában várhatóan már csütörtöktől tilos lesz a tartományon belül a városok és települések közötti szabad közlekedés. Az éttermekben, kávézókban pedig csak a teraszokon folytatódhat a vendéglátás.

Galicia hét városában és 53 településén péntektől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek, a mozikban és színházakban korlátozzák a közönség létszámát, továbbá megtiltják a csoportos sporttevékenységeket. Az intézkedések a lakosság 60 százalékát érintik. Asztúria önkéntes lakhelyelhagyási korlátozásra kéri lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az északi tartomány a hét elején kezdeményezte a spanyol központi kormánynál, hogy az érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat kiterjeszthesse egész napra. Hasonló kérést fogalmazott meg a két észak-afrikai spanyol autonóm város Melilla és Ceuta is. (MTI)

Este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban péntektől. Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta, valamint Calabria tartományt teljesen lezárják, ezekben a tartományokban napközben sem engedélyezett a lakóhelyek elhagyása – jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök szerda este az MTI szerint.

A négy vörös zónának minősített régió határait lezárják, és a tartományokon belüli mozgást is megtiltják. Csak azok mehetnek ki az utcára, akiknek munkába vagy iskolába mennek, illetve azok, akik egészségügyi okokból hagyják el az otthonaikat. Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradhatnak nyitva.

Olaszországban narancssárgának, vagyis közepesen veszélyes térségnek nyilvánították Pugliát és Szicíliát. Az ország többi része az úgynevezett sárga övezetbe tartozik, ahol enyhébb korlátozások érvényesek.

A rendelkezések december 3-ig érvényesek.

Nagy többséggel jóváhagyta a londoni alsóház a csütörtöktől négy hétre életbe lépő csaknem teljes – bár a tavaszinál több szempontból lényegesen enyhébb – angliai korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezése miatt rendelt el a brit kormány. A képviselők 516-38 arányban, vagyis 478 fős többséggel szavazták meg az intézkedést. Ez azt jelenti, hogy a kormány indítványát az ellenzéki frakciók tagjainak többsége is támogatta, mivel a kormányzó Konzervatív Pártnak 80 fős többsége van az alsóházban.

Boris Johnson a londoni parlament alsóházában 2020. október 4-én – Fotó: Jessica Taylor/UK Parliament/AFP
Boris Johnson a londoni parlament alsóházában 2020. október 4-én – Fotó: Jessica Taylor/UK Parliament/AFP

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be a korlátozó intézkedéseket. November 5-től december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. Az iskolák és az egyetemek a négyheti zárlat idején is nyitva maradnak. (MTI)

Lengyelországban a színházaknak, a múzeumoknak, a galériáknak a bolt többségének is be kell zárniuk a szerdán bejelentett korlátozó intézkedések értelmében. Az általános iskolák online oktatásra állnak át. Kedd óta 24 692 új esettel nőtt a koronavírus-fertőzések száma, ami rekordot jelent az országban. A járvány kezdete óta több mint 439 ezer fertőzöttet regisztráltak. 373 beteg halt meg, ami szintén negatív rekord, így összesen már 6475 beteg halt koronavírus következtében. (MTI)

A Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzata (ME-HÖK) számolt be Facebook-oldalán be a rektori utasításról, amelynek értelmében a koronavírus terjedése miatt az egyetem november 9-től távoktatásra áll át. Lehetőleg minden oktatással kapcsolatos tevékenységet online formában kell végezni, külön engedélyre van szükség, amennyiben nem oldható meg a személyes kontaktus nélküli oktatás, írják. Tilos egyetemi és hallgatói rendezvényeket tartani, az egyetem területén és a kollégiumokban csak egészséges, tüneteket nem produkáló személyek tartózkodhatnak. Az intézmény egész területén kötelező a maszkviselés.

A távoktatás 2021. január 31-ig marad érvényben, amennyiben nem születik ezt felülíró rendelkezés.

Nem fogad több koronavírusos beteget a miskolci kórház, miután betelt a számukra fenntartott ágyak 80 százaléka. Ez a kórház felelt Borsod, Heves és Nógrád megyéért. Akik eredetileg oda kerültek volna, azokat mostantól az egri Markhot Ferenc Kórházba viszik. Eddig az volt az eljárásrend, hogy ha az öt elsővonalbeli kórházban (Miskolc, Ajka, Szekszárd, Kiskunhalas, Nyíregyháza) az ágyak 80 százaléka betelt, akkor másod-, majd harmadvonalas intézményeket is bevontak az ellátásba, viszont továbbra is fogadtak betegeket. „Annak érdekében, hogy Miskolcon a speciális ellátást igénylő, koronavírussal fertőzött betegek ellátását el tudják végezni (pl. dialízisre váró betegek, COVID-pozitív műtétre váró betegek, egyéb speciális invazív beavatkozások) ilyen jellegű ellátást nem igénylő, koronavírus megbetegedésben szenvedő páciensek ellátását a másodvonalban kijelölt intézmény, jelenleg az egri Markhot Ferenc Kórház veszi át ideiglenesen. Ahogy Miskolcon a betegek gyógyulnak, úgy ismét fogad új fertőzötteket” – írta az Emmi a miskolci kórházról. (444)

Koronavírusos beteget ápolnak a járványkórházként működő miskolci kórház ntenzív osztályán 2020. április 7-én. MTI/Vajda János
Koronavírusos beteget ápolnak a járványkórházként működő miskolci kórház ntenzív osztályán 2020. április 7-én. MTI/Vajda János

A II. kerület koronavírus-tesztet biztosít óvodai és bölcsődei dolgozóinak, ezt szerdán jelentette be Őrsi Gergely, a kerület polgármestere. A fővárossal közösen a tanárok és az iskolai dolgozók szűrésében is részt vesz majd a kerület.

91 530 új koronavírusos esetet regisztráltak az Egyesült Államokban az elnökválasztás napján, ami a második legmagasabb napi adat a járvány kitörése óta. Az öt legmagasabb napi esetszámot október 29. után jegyezték az országban, és szakértők arra számítanak, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog. Az egy hétre vetített átlagos napi esetszám most 86 363, ami duplája annak, mint volt szeptember elején.

Csupán öt államban (Alabama, Hawaii, Louisiana, Tennessee, Vermont) látszik javulni a helyzet, miközben legalább 36 államban tovább nőtt a fertőzések száma a múlt héthez képest. Eddig 232 ezren haltak meg a koronavírus következtében, előrejelzések szerint a következő 2 hónapban további 100 ezer halálos áldozatra kell számítani. (CNN)

A belgiumi Liége tartományában lévő kórházakba katonákat küldött a belga hadsereg, hogy segítsék a koronavírus-fertőzöttek ápolását, mivel az egészségügyi dolgozók nem bírják ellátni az egyre több beteget. Lapinformációk szerint a liége-i kórházak maguk fordultak a hadsereghez segítségért, mivel fertőzötteket kezelő egységeik túlterheltek voltak. A 70 ezer lakost számláló Seraing városába már megérkeztek az első katonák, akik várhatóan egy hónapig teljesítenek majd kórházi szolgálatot. Cédric Smet százados úgy nyilatkozott a belga sajtónak, hogy a kirendelt katonák mindegyike rendelkezik egészségügyi végzettséggel, és egy 25 ágyas kórházi osztályt látnak el, ahol a lábadozó betegeket ápolják. A katonai személyzet a régió más kórházaiban is segít, hogy csökkenjen a belga egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás.

Orvosok és egészségügyi dolgozók nagyobb állami támogatást követelve tüntettek egy kórház előtt Charleroi-ban október 26-án. A felirat jelentése: mindannyiunkat meztelenre vetkőztettek. Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA
Orvosok és egészségügyi dolgozók nagyobb állami támogatást követelve tüntettek egy kórház előtt Charleroi-ban október 26-án. A felirat jelentése: mindannyiunkat meztelenre vetkőztettek. Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

Belgiumban több kórházban beteltek az intenzív osztályok férőhelyei, kedden több koronavírusos beteget Németországi kórházakba szállítottak át.

A legfrissebb statisztikák szerint az országban lassul a járvány terjedése, a múlt héten négy százalékkal kevesebb új fertőzöttet azonosítottak, mint az azt megelőző hét napban. A kórházi felvételek száma azonban mintegy 10 százalékkal növekedett. Egészségügyi intézményekben szerdán 7231 fertőzöttet kezeltek, 408 beteggel többet, mint kedden. Az új fertőzöttek száma napi átlagosan 14 300 körül van. (MTI)

Az Átlátszó cikke szerint a Diósgyőr hokicsapatának finn légiósa, Mikko Pukka a koronavírus-fertőzést követően úgy kezdett el újra játszani, hogy a karatén után kötelező orvosi vizsgálatokat csak visszatérése után egy héttel végezték el. A lap információi szerint a játékosnak szívizomgyulladása keletkezett, és több hónapos kihagyás vár rá. Augusztus óta összesen 39 koronavírusos jégkorongozót jelentettek a klubok.

Az a cél, hogy továbbra is jusson mindenkinek kórházi ellátás címmel közleményt adott ki az Emmi, ami szerint minden tökéletesen működik a magyar egészségügyben. Mint írják, „Bár a koronavírus-járvány az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kihívása elé állította világszerte az egészségügyet, Magyarországon a tavasszal jól bevált recept szerint rendszerszerű biztonsággal kezeljük a járványügyi helyzetet.” A közlemény szerint ha egy elsődlegesen kijelölt kórházban a covidos betegek kezelésére felkészített ágyak 80 százaléka megtelik, akkor az az intézmény azonnal jelzést ad rendszernek, és abban a pillanatban belép a másodlagosan kijelölt kórház. „Ennek köszönhető, hogy egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul”. Az Emmi azt írja, „a kórházak tudatos felkészítésének és a járvány dinamikájához igazított megnyitásának köszönhetően jelenleg tehát van elegendő ágy, lélegeztetőgép, jól képzett, megbízható egészségügyi dolgozó, s ha mindenki következetesen betartja a védelmi intézkedéseket, akkor lassítani tudjuk a fertőzést és meg tudjuk védeni a kórházak teljesítőképességét”. (MTI OS)

Háromezer mintavételi helyet állítanak fel a hét végén Szlovákiában az új koronavírus-szűrés második fordulójában – közölte Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter szerdán Pozsonyban. A szlovákiai országos szűrés első fordulójában kb. ötezer helyen vettek mintát a szlovákoktól. A tesztelésen 3,63 millióan, az ország lakosságának kétharmada vett részt. A szűrések 38 359 személynél, azaz az összes tesztelt 1,06 százalékánál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

A következő szűrések már csak azokat a járásokat érintik, ahol az első fordulóban a pozitív tesztek aránya magasabb volt 0,7 százaléknál. Igor Matovic kormányfő szerint a második fordulóban 40 százalékkal kevesebb egészségügyi személyzetre lesz szükség, mint a múlt hét végén. A szűréseken való részvétel önkéntes, a 10 és 65 év közötti polgárokat érinti. A negatív teszttel rendelkezők számára hétfőtől kezdve megszűnt a kijárási tilalom, amely november 8-ig van érvényben.

A munkaadók hétfőtől kérhetik alkalmazottaiktól a negatív teszteredményt. Akik ezzel nem rendelkeznek, nem léphettek munkába, és karanténban kellett maradniuk. Sajtójelentések szerint ez körülbelül 60 ezer embert érintett. (MTI)

A főváros 100 ezer antigéntesztet rendel meg, ami megbízható és gyors, időben kiszűrhetik vele a fertőzötteket – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester egy szerdai sajtótájékoztatón. A tesztek felét a saját szociális intézményekben dolgozóknak szánják, a másik 50 ezer tesztet pedig szétosztják a kerületi önkormányzatok között a kerületi iskolák pedagógusainak önkéntes alapú szűrésére. Mivel ez a tesztprogram több százmillió forintba kerül, a főváros egy adományvonalat is indít, hogy a budapesti lakosok támogathassák azt.

Kedden jelentette be Orbán Viktor, hogy a kormány új járványügyi intézkedései szerint a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban, színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, maszk használata kivétel nélkül kötelező. Gulyás Gergely szerdán azzal a gondolattal egészítette ki a bejelentést, hogy a színházak „meg tudják oldani, hogy visszaadják a hónapokkal ezelőtt megvásárolt jegyeket, vagy több előadást tartanak”.

A rendelet új kihívást jelentett a színházaknak, hirtelen kellett dönteniük a közelgő előadások sorsáról. Az sem volt világos, hogy az egy háztartásban élőkre hogyan vonatkozik ez a szabály, a Centrál Színház értelmezése alapján például az egymás mellé szóló jegyű családtagoknak is ki kell hagyniuk a három széknyi helyet (maguk mellett és maguk mögött is). Erről szóló cikkünket itt olvashatja > > > > >

Ismét pozitív koronavírustesztet produkált Valentino Rossi kilencszeres gyorsaságimotor-világbajnok, így elképzelhető, hogy nem indulhat a hétvégi Európa Nagydíjon. A Yamaha 41 éves versenyzője október 15-én jelentette be, hogy megfertőződött, két versenyt kellett kihagynia emiatt a MotoGP-ben. Akkor azt írta, hogy tünetei is voltak, fájtak a végtagjai és lázas volt. Csütörtökig kell bemutatni két negatív tesztet, hogy elindulhasson a hétvégi futamon. Ha ez nem sikerül, az amerikai Garrett Gerloff ugorhat be helyére. (MTI)

Fotó: Stephane Mahe / Reuters
Fotó: Stephane Mahe / Reuters

11 ápoló, 2 orvos, 2 takarítónő és 1 adminisztrációs dolgozó fertőződött meg koronavírussal az Orosházi Kórházban – erősítette meg a Narancs.hu értesüléseit a kórház, és érdeklődésükre azt írták, az összes érintett vagy tünetmentes, vagy enyhe lefolyású a betegségük, otthon gyógyulnak.

„Pótlásuk mindenhol megtörtént, a betegellátás biztonságos és zavartalan az Orosházi Kórházban” – áll a rövid sajtóközleményben. Arról nem számoltak be, hogy mely osztályokon dolgoztak az orvosok vagy az ápolók.

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szerdára már több mint 9500 új fertőzöttet és csaknem kétszáz halálos áldozatot jegyeztek fel egy nap alatt, az egészségügyi miniszter pedig új korlátozásokat helyezett kilátásba. Az előző csúcsot meghaladó 9524 új esettel 420 617-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 199 áldozattal 7731-re. Eddig 176 404-en gyógyultak meg, viszont már 236 482 beteget kezelnek új típusú koronavírus-fertőzéssel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy reggeli tévéműsorban nem zárta ki, hogy hétvégi korlátozásokat vezetnek be hamarosan az országban. Ez azt jelenti, hogy szombaton és vasárnap az üzletek többsége, valamint a vendéglátóhelyek zárva fognak tartani. Az úgynevezett hétvégi karantén bevezetésének ötlete már október elején is felvetődött. A miniszter cáfolta ugyanakkor azt a sajtóértesülést, amely szerint a jövő héttől kijárási tilalmat készülnének bevezetni, emlékeztetve arra, hogy ehhez rendkívüli állapotot kell kihirdetni, de ezt a tárcája nem támogatja. Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy legyőzte a koronavírus-fertőzést, negatív lett a tesztje, jól van, és visszatért hivatalába. (MTI)

Romániában három forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, 1. zöld: személyes jelenléttel zajlik a tanítás, ez jelenleg 8543 tanintézményben van így, 2. sárga: hibrid oktatás zajlik, jelenleg 5077 intézményben, 3. piros: kizárólag online folyik a tanítás, 4036 tanintézetben. Most azonban egy román oktatási portál úgy értesült, hogy a napokban elkezdték elemezni az óvodák és iskolák fokozatos újranyitásának a lehetőségét, kezdve az elemi osztályokkal, ezt követően pedig mérlegelni fogják a 8. és a 12. osztályok esetében is a piros forgatókönyv feloldását attól függetlenül, hogy az illető településeken éppen milyen fertőzöttségi ráta van. A döntést arra hivatkozva készítik elő, hogy a legtöbb európai országban nyitva tartották az iskolákat. Romániában egyébként továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány, kedden ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett új fertőzések és halálesetek száma, és tovább növekedett a kórházakra nehezedő nyomás is. (Transindex.ro)

Szomorú számokkal tudott szolgálni Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Az elmúlt 24 órában újabb 4219 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel pedig 90 988 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma. Rekordmennyiségű, 90 ember halt meg tegnapról mára, és az áldozatok között ismét van egy 28 éves férfi.

Müller hozzátette, a fertőzések gyors emelkedése miatt most már jelentősen nő a kórházban ápoltak száma is, jelenleg 4871 koronavírusos beteg fekszik kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen. Egyre nagyobb megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszer számára a járvány, valamennyi egészségügyi intézmény jelentősen igénybevett. Cikkünk a szerdai sajtótájékoztatójáról ide kattintva olvasható.

90-en haltak meg az elmúlt 24 órában Magyarországon, írtuk nemrég – elhunytak életkorát és esetleges alapbetegségeit pedig azóta már feltöltötték a koronavírusról tájékoztató honlapra. Itt szerepel egy 32 éves nő, akinél alapbetegségként agyi infarktust és epilepsziát jelöltek meg, illetve egy 28 éves férfi, akinél cukorbetegséget tüntettek fel az alapbetegségek között.

Két napja is beszámoltak egy 28 éves férfi haláláról. Aznap derült ki, hogy koronavírus-fertőzésben halt meg a 28 éves Balogh Lajos „Paci”, VIII. kerületi önkormányzati képviselő, roma aktivista.

Az észak-macedón kormány járványmegelőzési intézkedéseinek értelmében a vendéglátóhelyek ezentúl csak 21 óráig tarthatnak nyitva, emellett pedig a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy lehetőleg este kilenc után ne menjen sehova. A 14,7 milliós Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – keddről szerdára 5347-tel nőtt az igazolt fertőzöttek és 80-nal a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Észak-Macedóniában 913-mal 33 915-re emelkedett. (MTI)

Csúcsközelben van az új fertőzöttek száma Szlovákiában, ráadásul az elvégzett PCR-tesztek nagyon magas, 24%-os arányban lettek pozitívak: 13 377 tesztből 3216 lett pozitív kedden. Negatív rekordot döntött a halálozások száma is, 26 újabb áldozatot követelt a járvány. A járvány kezdete óta 66 772 fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában, a fertőzés szövődményei miatt elhunytak száma 261, a gyógyultaké 15 474. Az aktív fertőzöttek száma 51 037. (Parameter.sk)

„Európában egyedülálló módon hazánkban még lehet labdarúgó-mérkőzésre járni. Szeretném arra kérni a Juventus elleni mérkőzésre érkezőket, hogy a szerdai Bajnokok Ligája találkozón folyamatosan viseljenek maszkot, takarják el vele az állukat, a szájukat és az orrukat. Tartsák be az előírt védőtávolságokat. Kérem, hallgassanak a rendezőkre, védőtávolság a családokra is érvényes!” – üzente Kubatov Gábor, az FTC elnöke a szurkolóknak.

4219 újabb magyarnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 90 988 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Nagyon sokan, 90-en meghaltak, így az elhunytak száma 2063 főre emelkedett, 21 232-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 67 693 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 31 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott az adatokról a koronavirus.gov.hu. 17 657 tesztet végeztek, ezek 23,8 százaléka lett pozitív.

Oroszországban rekordot döntött és megközelítette szerdán a 20 ezret az újonnan azonosított új koronavírus-fertőzések száma. A terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 25 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 3812-vel 397 306-ra nőtt. A halálos áldozatoké 389-cel – ez szintén példátlan napi növekmény – 29 217-re, a felépülteké pedig 15 567-tel 1 266 931-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 62,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 491 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 402 220 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. (MTI)

Giuseppe Conte olasz kormányfő újabb szigorításokat jelentett be, a korlátozások csütörtökön lépnek életbe, és legalább december 3-áig lesznek érvényben. Egész Olaszországban este tíz és hajnali öt óra között országos kijárási tilalom lép életbe – korábban csak néhány régióban vezettek be hasonló korlátozást. Bezárják a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezetnek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontokat hétvégére bezárják, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságosbódék maradhatnak nyitva. A hatévesnél idősebb diákoknak az osztályteremben is kötelező lesz a maszk viselése, a középiskolás diákok estében pedig digitális oktatásra állnak át. Október közepétől most szigorították negyedik alkalommal az óvintézkedéseket.

Rohamrendőrök állják útját a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakozó tüntetőknek Rómában október 31-én. Fotó: Roberto Monaldo / MTI/AP/LaPresse
Rohamrendőrök állják útját a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozások ellen tiltakozó tüntetőknek Rómában október 31-én. Fotó: Roberto Monaldo / MTI/AP/LaPresse

A húsz olasz tartományt vörös, narancssárga és zöld térségre osztják a járvány terjedésének üteme, valamint a helyi egészségügy leterheltsége szerint. Jelenleg Dél-Tirol, Valle d'Aosta, Piemont, Lombardia és Calabria tartozik a vörös besorolásba. Ezekben a zónákban leállítják a kereskedelmet, a vendéglátást, a szolgáltatásokat, egyedül az élelmiszert és alapvető cikkeket árusító üzletek és az ipari létesítmények működhetnek. A vörös zónákban élők kizárólag sportolás, munkába járás és gyerekük iskolába kísérése céljából hagyhatják el otthonukat.

Egy nap alatt 28 244 új fertőzöttet szűrtek ki Olaszországban kedden, és 353 beteg hunyt el a Covid-19 szövődményeiben. Legutóbb május 6-án volt ilyen magas az egy nap alatt elhunyt betegek száma. Az országban 39 412 halálos áldozata van a járványnak. (MTI)

Bejelentkezett a Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. Videójában elmondta, hogy az operatív törzs reggel hat órakor megkezdte a munkát, amely során áttekintették a kórházi kapacitásokat, számba vették a rendelkezésre álló kórházi ágyakat, ápolókat és orvosokat, a beüzemelt és a beüzemelhető lélegeztetőgépeket.

Orbán elmondta, hogy kedd este összehívta a védelmi bizottságok vezetőit. „Az utasításokat megkapták, és így tudják majd érvényesíteni a meghozott korlátozó intézkedéseket” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy szerdán folyatódik a kormánylés, ahol Palkovics László és Varga Mihály beszámolnak a gazdaságvédelmi akcióterv helyzetéről. „Mert miközben védekezünk a vírus ellen, az országnak működnie kell, a gazdaságnak működnie kell, és be akarom tartani azt az ígéretemet, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet fogunk létrehozni” – közölte Orbán Viktor. „Ha összefogunk, és mindenki betartja a szabályokat, akkor a mostani szigorítások elegendőek, és nem lesz szükség újabb intézkedésekre” – mondta. (MTI)

Lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban: fokozatosan csökken az új igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek napi száma, de az elhalálozásoké továbbra is gyorsan emelkedik. A szerda reggeli adatok szerint kedden 12 088 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami mintegy 3,5 ezerrel alacsonyabb, mint egy hete, amikor a napi fertőzések száma meghaladta a 15 500-at. A kórházakban jelenleg 7396 embert kezelnek, amely 90-nel kevesebb, mint hétfőn. A halottak száma kedden 54-gyel 3913-ra nőtt. Ezt az adatot még módosítani fogják, várhatóan emelkedik. Az utóbbi héten az utólagos pontosítás után gyakorlatilag minden nap jóval száz felett alakult a halottak száma. (MTI)

Mintát vesznek egy férfitől egy prágai koronavírus-tesztközpontban – Fotó: David W Cerny / Reuters
Mintát vesznek egy férfitől egy prágai koronavírus-tesztközpontban – Fotó: David W Cerny / Reuters

A világon 47 407 204 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 213 744, a gyógyultaké pedig 31 609 601 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. A fertőzés 190 országban és régióban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 9 382 617 fertőzött volt eddig a napig, 232 620-an haltak meg, és 3 705 130-an meggyógyultak. A második helyen India áll 8 313 876 fertőzöttel, ott 123 611 halálos áldozatot és 7 656 478 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 5 566 049 fertőzöttről, 160 496 halálos áldozatról és 5 060 697 gyógyultról tudni. A negyedik lefertőzöttebb ország Oroszország, ahol 1 661 096-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 28 611-re, a gyógyultaké pedig 1 244 012-re emelkedett. Franciaországban 1 461 391 fertőzöttről, 37 492 halálos áldozatról és 123 664 gyógyultról tudni. (MTI)

Veres Pál, Miskolc polgármestere a Facebook-oldalán jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírustesztje. „Az első, COVID-19 fertőzésre utaló, enyhe tünetek jelentkezése után azonnal teszteltettem magam, amelynek eredménye nem sokkal ezelőtt érkezett meg. Továbbra is enyhe tüneteim vannak, karanténban, otthonról folytatom munkát” – írta. Veres Pál október elején egyszer már karanténba került, mert igazolt koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba, akkor negatív lett a tesztje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!