A hadsereg segítségét kérték a koronavírusos betegek ellátásához Belgiumban

2020. november 04. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A belgiumi Liége tartományában lévő kórházakba katonákat küldött a belga hadsereg, hogy segítsék a koronavírus-fertőzöttek ápolását, mivel az egészségügyi dolgozók nem bírják ellátni az egyre több beteget. Lapinformációk szerint a liége-i kórházak maguk fordultak a hadsereghez segítségért, mivel fertőzötteket kezelő egységeik túlterheltek voltak. A 70 ezer lakost számláló Seraing városába már megérkeztek az első katonák, akik várhatóan egy hónapig teljesítenek majd kórházi szolgálatot. Cédric Smet százados úgy nyilatkozott a belga sajtónak, hogy a kirendelt katonák mindegyike rendelkezik egészségügyi végzettséggel, és egy 25 ágyas kórházi osztályt látnak el, ahol a lábadozó betegeket ápolják. A katonai személyzet a régió más kórházaiban is segít, hogy csökkenjen a belga egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás.

Orvosok és egészségügyi dolgozók nagyobb állami támogatást követelve tüntettek egy kórház előtt Charleroi-ban október 26-án. A felirat jelentése: mindannyiunkat meztelenre vetkőztettek. Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

Belgiumban több kórházban beteltek az intenzív osztályok férőhelyei, kedden több koronavírusos beteget Németországi kórházakba szállítottak át.

A legfrissebb statisztikák szerint az országban lassul a járvány terjedése, a múlt héten négy százalékkal kevesebb új fertőzöttet azonosítottak, mint az azt megelőző hét napban. A kórházi felvételek száma azonban mintegy 10 százalékkal növekedett. Egészségügyi intézményekben szerdán 7231 fertőzöttet kezeltek, 408 beteggel többet, mint kedden. Az új fertőzöttek száma napi átlagosan 14 300 körül van. (MTI)